Generaţia de Aur cu tinicheaua de coadă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii care erau priviţi ca salvatori ai fotbalului românesc s-au adaptat rapid sistemului bolnav după retragerea din activitate, intrând în jocurile de culise pe care tocmai ei le puneau la zid.

Gică Hagi şi Gică Popescu au fost liderii Generaţiei de Aur, Regele şi Baciul, căpitanii din teren şi din vestiar, garanţia succesului şi modele pentru cei mai tineri. Speranţa că Sandu, Dragomir şi liota lor vor fi măturaţi din funcţiile lor de aceşti oameni verticali s-a rispit ca fumul de ţigară. Generaţia de Aur s-a împăcat cu ideea că nu are cum să se opună curentului şi s-a adaptat rapid: Prodan, Belodedici şi Vlădoiu fac parte din structurile FRF, iar Prunea a fost şi el la Casa Fotbalului, îndeajuns încât să intre „necuratul” în el. Cât despre modele? Hagi se face frate şi cu dracul pentru a rămâne în Liga 1, iar Popescu a fosr primul care a călcat pe bec. 

Dezamăgirea numărul 1, Gică Popescu

Retras din fotbal, Popescu a păşit cu stângul rapid, fiind obligat să returneze statului 400.000 de euro, în urma unei investigaţii a Gazetei Sporturilor. Se spune că la respectiva investigaţie o contribuţie majoră a avut-o Florin Prunea, pe atunci directorul FRF pe relaţii externe, care ar fi expediat jurnaliştilor actele prin care „Baciul” era dovedit vinovat pentru „fentarea” statului cu plata unui impozit record. Asta apropo de prietenia din „Generaţia de Aur”.

De la acel scandal, Popescu tot încearcă să-şi cultive imaginea unui afacerist respectabil şi a unui om preocupat de soarta fotbalului. După ce s-a pus de-a curmezişul în faţa lui Mircea Sandu, „Baciul” şi-a dat seama că e mai bine să alergi în aceeaşi direcţie cu vântul şi a dat-o la pace cu Naşu’. La alegerile de anul viitor, Mircea Sandu îi va preda cheile împărăţiei lui Gică Popescu, mulţumindu-se cu un post de preşdinte de onoare, care-i permite să încaseze în continuare şi salariul de la UEFA. „Baciul” spera totuşi ca „Dosarul Transferurilor”,  în care a fost iniţial condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, să se încheie mai repede, pentru a putea începe campania.

Hagi face orice să rămână în Liga 1

După experienţe eşuate ca antrenor, Gică Hagi a construit Viitorul şi Academia de Fotbal, două proiecte respectabile, care au înghiţit foarte mulţi bani. Tocmai de accea, Hagi este disperat să rămână în Liga 1, pentru că prima divizie este o piaţă de desfacere mult mai bună a jucătorilor, iar banii din drepturile TV reprezintă o mană cerească. Din aceste motive, Hagi nu s-a dat în lături de la nimic şi a încercat să ne vâre pe gât „mascarada” din Ghencea dintre Steaua şi Viitorul, la un an după ce echipa sa a promovat cu ajutorul a două rezultate anchetate de UEFA. Tot el a propus eludarea regulamentului, care spune că în Liga 1 rămân doar echipele care încheie pe locurile 1-14 şi iau licenţa. „Noi ne-am făcut temele, am luat licenţa, de ce să picăm? Să fim respectaţi! Televiziunile plăteşte pentru 18 echipe”, a spus Hagi , fără scuze pentru limba română. Concret, „Regele” propune ca din Liga 1 să cadă doar Bistriţa, Severin, Rapid şi „U” Cluj, motivând faptul că angajamentul cu televiziunile a fost semnat pe 9 meciuri pe etapă.

Prunea, lupul moralist anchetat pentru mită 

Florin Prunea a luat atitudine după meciul dintre Steaua şi Viitorul, în condiţiile în care Iaşiul, echipa pe care o reprezintă, este cea care avea de suferit de pe urma victoriei constănţenilor. Prunea s-a manifestat zgomotos, uitând că şi el, pe când era angajatul FRF, a făcut parte din dosarul „Mită pentru arbitri”, iar DNA Piteşti a susţinut că a primit 12.000 de dolari pentru a favoriza clubul FC Argeş la Comisiile federaţiei.  „Vrei să-ţi spun eu care ar fi cel mai bun arbitru acolo? Corpodean”, îi spunea el lui Penescu, înaintea meciului dintre FC Argeş şi Vaslui, Prunea discutând cu patronul piteştenilor despre arbitrajele echpei alb-violete.

Restul componenţilor Generaţiei de Aur

Poziţii călduţe la FRF: Daniel Prodan (director sportiv), Miodrag Belodedici (director sportiv), Jean Vlădoiu (relaţia cu suporterii)

Analişti sportivi reprofilaţi din antrenori fără succes: Ilie Dumitrescu (DigiSport), Bogdan Stelea (DolceSport), Viorel Moldovan (DolceSport), Basarab Panduru (DolceSport), Ioan Sabău (Look TV)
Profesioniştii: Ionuţ Lupescu (director UEFA), Dan Petrescu (Dinamo Moscova, fost campion cu Urziceni), Dorinel Munteanu (Mordovia Saransk, fost campion cu Oţelul)

Antrenori medii: Tibor Selymeş (fără contract), Florin Răducioiu (România Under 15), Marius Lăcătuş (fără contract), Gică Mihali (antrenor secund Mordovia Saransk), Constantin Gâlcă (fără contract)

Departe de fenomen: Iulian Filipescu (deţine o tinichigerie auto în Spania), Anton Doboş (şi-a deschis un teren sintetic de fotbal după un accident groaznic de maşină), Adrian Ilie (fost impresar, fără realizări notabile.

Generatia de aur
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite