Geopolitica fotbalului european

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

„A venit marele moment, dragi telespectatori, în care vom vedea zeii jocului cu balonul rotund aducând ofrande Măriei Sale Publicul”. Astfel ar începe la diferite televiziuni româneşti comentariul de deschidere al Campionatului European de Fotbal Franţa.

Deşi puţin stereotipă, formularea nu poarte să ascundă popularitatea acestui joc, uşor de practicat de către oricine, pe aproape orice tip de suprafaţă – iarbă, beton, pământ, nisip – şi cu orice tip de nivelare: se poate juca în pantă, printre gropi şi copaci.

Fiecare om care a jucat măcar o partidă de fotbal are cel puţin o amintire despre acest sport. De neuitat au fost meciurile în care prietene şi colege de clasă au participat direct – am fost printre norocoşii care au scăpat cu mai puţin de 10 vânătăi după 30 de minute de intrări viguroase la minge.

Aceste meciuri consolidau o dată în plus prietenia dintre cei care jucau, creând un sentiment unic, pe care doar sportul ţi-l aduce: competiţia prietenească, care întăreşte mintea şi înnobilează sufletul, dar care nu îţi permite să uiţi că victoria trebuie să fie a ta, trebuind a fi obţinută corect.

Mai toţi am jucat când am fost copii, şi aşa erau meciurile atunci

image

Sute de filme şi filmuleţe găsim despre fotbal – sunt 31,7 milioane indexate de Google, ceea ce subliniază o dată în plus popularitatea jocului. Cărţi despre fotbal sunt multe şi ele în România şi în altă ţări, iar cine cunoaşte librăriile din ţările vest-europene îşi aminteşte câte rafturi sunt pline cu astfel de cărţi – inclusiv la o mare librărie din SUA vom găsi peste 3000 de titluri despre fotbal, iar presa trăieşte excelent de pe urma acestui joc. Să nu îi uităm pe jucători: astăzi sumele investite sunt imense, ajungându-se ca marele jucător Cristiano Ronaldo să cîştige doar de pe reţelele de socializare 175 de milioane de euro!

Fotbalul are de toate, are economie – cicluri de producţie la centrele de copii şi juniori, vânzări spectaculoase de jucători care sunt comparabile cu o listare reuşită la bursă; are afirmativ, şi continentul european nu face excepţie de la ea.

Fotbalul mai ales dintre sporturi a înlocuit războaiele. Nu trebuie să mire această formulare – să ne închipuim un meci de fotbal dintre India şi Pakistan jucat pe Wembley – ce duel ar fi pe gazonul perfect englezesc, dar ce competiţie ar fi între suporteri pentru atmosferă, iar despre ce atmosferă vulcanică ar fi în cele două ţări nu mai adaugăm. După cum marele Toma Caragiu enumera anumite dueluri interesante, lista meciurilor din care sar scântei pe planeta noastră este lungă. Să nu uităm că a existat un război al fotbalului, şi lista ar putea continua.

Europa are şi ea o contribuţie importantă la această specie de geopolitică. Continentul cel mai avansat din punct de vedere sportiv şi al fair-play-ului – care este de fapt o manifestare a legalităţii şi moralităţii în sport – are multe puncte de conflict latent, care se exprimă astăzi prin intermediul fotbalului.

image

Să ne amintim cum Mussolini (foto dreapta - alături de Adolf Hitler) i-a ameninţat pe jucătorii Italiei că vor fi împuşcaţi dacă nu cîştigă Campionatul Mondial din 1938, iar el a folosit competiţia fotbalistică într-o manieră care a fost repetată la doi ani de Hitler. După 1945, regimurile comuniste din Europa şi din lume au folosit sportul intens în scop propagandistic şi medical – costurile cu îngrijirile medicale scădeau proporţional cu gradul de practicare a sportului , iar Spartachiadele au devenit competiţii cunoscute într-o bună parte a continentului.

Aici trebuie să amintim exemplul Republicii Democrate Germane – sau mai degrabă republica dopingului  – care a folosit dopingul intens pentru a-şi creşte prestigiul, ajungând la un moment-dat să fie ţara a treia ca număr de medalii la Jocurile Olimpice. În acelaşi timp, geopolitica germană a fotbalului a făcut ca la Campionatul Mondial din 1974, desfăşurat în Germania de Vest, cele două echipe germane să se înfrunte direct, iar esticii au cîştigat cu 1-0.

Spania a folosit fotbalul pentru calmarea tensiunilor interne. Aici derbiul etern Real Madrid – F.C. Barcelona se organiza ori de câte ori catalanii deveneau prea insistenţi în a-şi cere independenţa. Tot Spania a oferit mostre de intervenţie brutală a politicului în sport, aspect care există încă şi în alte ţări, cu exemple teribile mai ales în Africa. Trebuie menţionat şi comportamentul clubului emblemă al bascilor, Athletic Bilbao, care nu foloseşte decât jucători născuţi pe teritoriul acestei regiuni.

În Scoţia, rivalitatea dintre catolicii scoţieni de la Celtic Glasgow şi unioniştii suporteri ai lui Glasgow Rangers face ca după fiecare meci dintre cele două echipe să aibă consecinţe neplăcut pe plan medical: în ziua meciului dintre Celtic şi Rangers, sau imediat după încheierea partidei, numărul pacienţilor din spitalele din Glasgow creşte de aproximativ 9 ori.

Mai spre est şi sud, să menţionăm doar trei aspecte geopolitice clare.

În Grecia sunt două echipe, AEK Atena şi PAOK Salonic. Acea literă finală reprezintă scrierea în greacă a oraşului Constantinopol. Constituite din greci alungaţi după 1922 din Turcia, ei menţin în continuare ideea de oraş unic pentru grecii din lume, în raport de Megali Idea elenă. De altfel, şi astăzi în Grecia sunt indicatoare pe drumuri care măsoară numărul de kilometri până la „Konstantinopolis”.

În fosta Iugoslavie rivalitatea dintre sârbi şi croaţi a fost foarte mare şi în final a condus la destrămarea ţării. Câţi îşi mai amintesc însă de rivalitatea dintre Steaua Roşie Belgrad – Dinamo Zagreb? În anul 1990, prefaţând luptele de puţin mai târziu, se ajunge la incidente violente, cu zeci de răniţi şi arestaţi.

FOTO: Renato Brandjolica

image

Despre rivalitatea dintre sârbi şi albanezi, manifestată inclusiv printr-un incident cu conotaţii geopolitice în anul 2014 am mai scris, şi las fiecăruia plăcerea de a citi.

Fotbalul nu poate fi separat de geopolitică, cu atât mai puţin la campionatele europene şi mondiale. Noi însă trebuie să fim eleganţi, să facem sport şi să ştim că o minte sănătoasă este într-un corp sănătos. Sportul se poate practica aproape oricând şi aproape oricând: să privim aceste meciuri, iar apoi să luăm o minge şi să jucăm până marcăm din foarfecă, precum Ibrahimovici  – iar dacă nu vom reuşi prea rapid, nu e bai, devenim oricum mai sănătoşi.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite