Germanii, cei mai valoroşi jucători de la CM 2014, după „valoarea asigurabilă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Instantaneu de la ulimul amical al Germaniei, 6-1 cu Armenia.FOTO: Reuters
Instantaneu de la ulimul amical al Germaniei, 6-1 cu Armenia.FOTO: Reuters

Un studiu realizat de un institut de cercetare britanic, la cererea unei importante companii bancare, a determinat, pe baza unor calcule complicate, „valoarea asigurabilă“ a celor 32 de echipe de la turneul final.

La solicitarea celor de la Lloyds, Centrul pentru Cercetări Economice şi de Business (CERB) a stabilit topul echipelor de la CM, în funcţie de „valoarea lor asigurabilă“, adică în primul rând de câştigurile salariale şi veniturile jucătorilor, inclusiv cele din marketing şi publicitate. 

Primii au ieşit germanii, cu o valoare totală a lotului de 23 de jucători de 794 de milioane de

euro

image

, iar la polul opus se află lotul selecţionatei Costa Rica, cu doar 22 de milioane de

euro

image

, mai puţin decât un singur jucător din selecţionata lui Joachim Löw!

Nemţii, tineri şi bine plătiţi

În urmă cu câteva zile, presa mondială prelua un studiu realizat de site-ul de specialitate transfermarkt.de, în care jucătorii erau analizaţi în funcţie de valoarea actuală de piaţă, şi în care Spania (677 milioane de euro) era lider

În cercetarea realizată de CERB, ibericii sunt pe locul secund, cu o valoare totală a lotului de 734 de milioane de euro. Cum se explică aceste diferenţe? Un element important al studiului, care influenţează mult „valoarea asigurabilă“, în afară de câştiguri, este şi vârsta lotului. Ori Germania se bazează pe mulţi jucători tineri, lotul deplasat în Brazilia având o medie de 25,9 ani, fiind cu doi ani mai „fraged“ decât cel al campioanei mondiale en-titre. Dacă o echipă de la CM are un lot format din jucători bine plătiţi, dar cu o medie de vârstă de aproape 30 de ani, „valoarea asigurabilă“ este bună în acest moment, dar scade pe termen mediu şi lung. 

Valoarea Spaniei este mai mult decât dublă faţă de cea a Olandei, vecina de grupă şi adversara din finala ultimului Mondial, iar situaţia e identică în cazul Germaniei şi Portugaliei, principalele favorite din grupa G. Anglia este pe ultima treaptă a acestui podium, iar Top 10 este încheiat de Italia. 

Deşi în lotul lui Prandelli există mulţi jucători importanţi, precum Balotelli sau Pirlo, valoarea asigurabilă este scăzută din cauza faptului că echipa e îmbătrânită şi mulţi fotbalişti vin din campionatul intern, Serie A, unde salariile nu sunt prea mari, în comparaţie cu celelalte ligi puternice ale Europe. 

7,7 miliarde de euro este valoarea asigurabilă a celor 32 de naţionale de la CM 2014

valoare echipe CM 2014

Citeşte ştiri despre CM 2014

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite