EXCLUSIV Gică Popescu: „Chiricheş nu arată ca un lider al echipei naţionale“. Ce trebuie să facă un căpitan al României, în viziunea „Baciului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gică Popescu FOTO Adrian Pogângeanu
Gică Popescu FOTO Adrian Pogângeanu

Gică Popescu crede că României îi lipseşte încă un fotbalist cu personalitate dominantă pe teren şi în vestiar. Fost jucător în Olanda, la PSV Eindhoven, „Baciul” consideră că batavii sunt „construiţi” pentru a juca corect orice meci, indiferent de miză.

Să începem cu meciul nostru din Andorra, crezi că putem să le dăm multe goluri?
Dacă vom fi inspiraţi la finalizare şi dacă vom juca foarte bine, da, vom înscrie multe goluri. E posibil să nu ne creăm multe ocazii, dar să marcăm din orice poziţie, dar e posibil şi să ratăm foarte mult şi atunci să nu marcăm 7-8 goluri, aşa cum ne dorim.

Generaţia de Aur făcea antrenamente cu astfel de echipe…
Generaţia noastră era a noastră, se punea doar problema scorului.

Şi-acum, am scăzut noi sau au crescut ei?
Am scăzut noi. Foarte mult. Nu întâmplător depindem acum în mare parte de ajutorul Olandei.

Ai jucat patru ani la PSV Eindhoven, cum tratează olandezii astfel de meciuri, fără o miză foarte mare?
Din punctul de vedere al corectitudinii, n-avem de ce să ne facem griji, vă garantez acest lucru. Fiecare antrenament, fiecare meci e tratat cu un profesionism desăvârşit. N-am întâlnit această mentalitate în nici o altă ţară în care am jucat, n-am nici un dubiu că olandezii vor fi corecţi sută la sută.

Olanda-Ungaria. E loc de vreo surpriză din partea maghiarilor?
Exclus. Valoric vorbind, ungurii nu pot emite pretenţii la Amsterdam.

TOATE CALCULELE CALIFICĂRII, PROGRAM, TELEVIZĂRI

La Turcia-Olanda se schimbă situaţia?
Radical, e un meci de 1x2. Turcii au jucat foarte bine în ultimul timp, la Istanbul va fi o atmosferă extraordinară, iar Terim iubeşte meciurile decisive. De partea cealaltă, Olanda are un prestigiu care nu-i permite să joace cu echipa a doua şi are şi această şansă, de a fi cap de serie la Campionatul Mondial. E greu să vă spun acum dacă olandezii vor fi foarte relaxaţi sau foarte motivaţi, nu ştiu cum simt ei meciul. E posibil ca pur şi simplu să prindă o zi mai slabă şi Turcia să profite.

Revenind la echipa noastră, Chiricheş îţi calcă pe urme, a ajuns la Totteham şi e căpitanul naţionalei. Îl vezi ca lider al României?
Nu a arătat ca un lider până acum. Ce înţeleg eu prin lider – un jucător care să tragă echipa după el, să preia hăţurile atunci când formaţia este în dificultate. Or, la el nu am văzut asta până acum, poate în viitor va fi diferită situaţia. Deocamdată, se remarcă prin aceste ieşiri din apărare cu mingea la picior, însă fazele astea sunt ca un bonus, treaba lui principală e alta. 

Maxim e un fel de jolly-joker la Stuttgart, joacă pe tot terenul. Ar trebui să aibă libertate deplină şi la naţională?
Aici intrăm pe tărâmul lui Piţurcă şi nu vreau să intru în consideraţii tactice. Maxim a arătat o formă bună în Germania, ar fi cazul să iasă în evidenţă şi la echipa naţională pentru că avem nevoie de fotbalişti disciplinaţi, dar să şi ştie cu mingea.

Se şcoleşte în Olanda şi Germania

Gică Popescu, care a împlinit chiar ieri 46 de ani, va candida anul viitor la preşedinţia FRF. Împreună cu cei care fac parte din stafful său, Hagi, Balint, Ilie Dumitrescu, “Baciul” va efectua un “stagiu de pregătire” la federaţiile din Olanda şi Germania. “Am primit acceptul acestor două ţări, urmând să fixăm doar datele. Apoi, vom încerca să mergem la federaţiile din Italia şi din Spania pentru a vedea şi modul lor de lucru”.
 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite