Gimnastica feminină, pe mâinile unui alt cuplu. Cine sunt cei de la care aşteptăm să continue pe linia Bellu - Bitang

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După plecarea perechii Bellu – Bitang, fetele vor fi conduse la Mondiale de la Nanjing de Lăcrămioara şi Cristian Moldovan, doi dintre cei mai apreciaţi tineri antrenori

Octavian Bellu şi Mariana Bitang, cei mai titraţi antrenori din istoria gimnasticii, au decis să nu-şi mai continue activitatea la lotul naţional de gimnastică feminină, drept pentru care nu vor merge cu echipa la Campionatele Mondiale de la Nanjing (China), programate să înceapă pe 3 octombrie. Hotărârea lor a determinat Federaţia să meargă pe mâna celorlalţi tehnicieni din corpul tehnic al Centrului Olimpic de la Deva. Coincidenţă, tinerele vor fi tot pe mâna unui cuplu, format din Lăcrămioara şi Cristian Moldovan, antrenori prin mâna cărora au trecut majoritatea gimnastelor de la lot.
„Nu putem numi antrenori principali acum, pentru că timpul este prea scurt. După Mondiale vom avea o discuţie şi vom vedea ce vom face”, a explicat preşedintele Adrian Stoica. Moda cuplurilor la nivel de antrenori pare una de succes, cel puţin în România. Lansată de Bela şi Marta Karoly, în anii 1970-1980, tehnicienii care au consacrat-o pe Nadia Comăneci, ea a fost continuată de cuplul Bellu – Bitang, cu menţiunea că cei doi au devenit parteneri de viaţă după ce au fost „colegi de muncă”. Performanţele lor impresionante în lumea gimnasticii se vor continuate acum de Lăcrămioara şi Cristian Moldovan, care au primul examen de anvergură la Nanjing.
Aflaţi în umbra predecesorilor, care de-a lungul anilor au acaparat toate aplauzele, soţii Moldovan sunt nişte tehnicieni extrem de apreciaţi pentru munca pe care au desfăşurat-o de-a lungul anilor la juniori. Ambii sunt foşti gimnaşti de performanţă, cu rezultate remarcabile în special la aerobică şi mai puţin la artistică. Totuşi, Lăcrămioara, fostă Filip, este prima gimnastă din lume care a realizat o coborâre în dublu salt grupat înainte la paralele. Medaliată cu argint la Mondialele din 1989, într-o echipă cu Aurelia Dobre, Crsitina Bontaş sau Daniela Silivaş, cea poreclită „Lulu” a abandonat gimnastica artistică în 1991 şi a trecut la aerobică. Unde, în 1999, a câştigat aurul mondial de soţul şi partenerul ei, Cristian Moldovan. Soţii Moldovan, în vârstă de 40 de ani, sunt angajaţi la Dinamo, dar au activat la Deva, pregătind toate fetele care vor merge la Nanjing. 

Coordonaţi de Lucian Sandu
Soţii Moldovan vor avea un sprijin de nădejde la Mondiale, în persoana lui Lucian Sandu, cel care este coordonatorul lotului olimpic. Tehnicianul de 46 de ani este de mult timp în lotul naţional, dar acum doi ani a suferit un infarct. Socotit unul dintre cei mai meseriaşi tehnicieni specializaţi pe paralele, Sandu s-a întors după refacere la sală şi acum va face echipă cu Lăcrămioara şi Cristian Moldovan. Sibianul este recunoscut ca un perfecţionist, deşi e un om extrem de discret, care de 16 ani activează la lotul naţional.

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite