Gordon Strachan, radiografie dură a evoluţiilor lui Ianis Hagi: „La 22 de ani nu mai eşti tânăr, trebuie să domini”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gordon Strachan

Fostul selecţioner al Scoţiei, Gordon Strachan, este de părere că Ianis Hagi trebuie să devină un om cheie la Rangers cât de curând, dacă vrea şă îşi continue drumul ascendent în carieră.

În calitate de Ambasador Betfair pe durata EURO 2020, Strachan a vorbit într-un interviu exclusiv pentru România despre Hagi, evoluţia sa în Scoţia şi presiunea care vine asupra sa odată cu numele pe care îl poartă.

„La 22 de ani, Ianis nu mai e un jucător tânăr,” spune el. „Dacă ne uităm la echipe din Olanda, vedem că acolo rezervele au 18, 19 ani. La 22 de ani ai nevoie să ai un impact asupra jocului. Dacă te uiţi la alţi jucători de top, la ce vârstă au început să-şi lase amprenta asupra jocului? Mult mai devreme. Există riscul să ratezi oportunităţi dacă nu devii o forţă, într-un fel sau altul. Şi trebuie să devii o forţă în campionatul intern. Nu ştiu dacă a fost titular în 50% din meciuri cu Rangers. Pentru a fi considerat un jucător de top trebuie să domini meciuri. Să marchezi, să creezi goluri. Jude Bellingham joacă în Champions League şi e titular. E clar că Ianis are talent, dar trebuie să domine meciuri în fiecare săptămână dacă vrea să fie jucător de top. Poate nu chiar în fiecare săptămână, dar măcar în majoritatea lor.”, a spus Strachan.

„Nu îi poţi cere să fie ca tatăl său”

Întrebat dacă numele său şi faptul că mereu va fi comparat cu tatăl său este un dezavantaj, Strachan a fost tranşant: „E un mare dezavantaj! Există oameni ca Frank Lampard, care a devenit un jucător mai bun sau mai influent decât tatăl său, dar tatăl lui Frank nu a fost la nivelul unui Kenny Dalglish, Hagi sau Cruyff. Poate fi o experienţă foarte grea pentru un asemenea jucător. Pe teren sau în afara lui poate fi foarte complicat pentru un asemenea fiu. Nu-i poţi cere să fie ca tatăl său. Ce le poţi cere copiilor tăi este să fie oameni buni, de care să fie mândru un tată, şi sunt sigur că tatăl lui este mândru de el. În plus, o mutare în Scoţia nu e deloc simplă din cauza COVID-19. Imaginaţi-vă că merge acasă seara şi poate uneori nu se simte ok, dar este acasă, singur.”

„Trebuie să fie titular indiscutabil la Rangers pentru a ajunge într-un campionat mare”

Fostul selecţioner e de părere că Hagi trebuie să devină vedeta echipei înainte de a se putea vorbi despre un transfer către un campionat precum Premier League sau La Liga. „Mai întâi trebuie să fie titular indiscutabil. Dacă vrei să ajungi într-un campionat mai mare din Europa, în Scoţia trebuie să fii vedeta echipei. Rangers a avut un sezon fantastic în Europa, dar jucătorii care au fost decisivi au fost mai degrabă Davis, Kent, Roofe, Morelos, Tavernier. Aceşti jucători au atras atenţia fotbalului mondial pentru că au fost decisivi în competiţii europene. Hagi trebuie să cucerească mai întâi acest campionat, înainte de a pleca oriunde altundeva. Primul lui sezon a fost unul de acomodare, dar îmi imaginez că Ianis şi clubul îşi doresc ca el să aibă un impact mai mare în jocul echipei, precum Steve Davis sau Ryan Kent, care sunt decisivi pentru Rangers,” a concluzionat Gordon Strachan.

Strachan a avut o carieră bogată ca jucător în Scoţia şi Anglia, jucând pentru Manchester United sau Leeds United şi naţionala Scoţiei. Ca antrenor, Strachan s-a remarcat la Coventry City, echipă la care l-a transferat pe Viorel Moldovan, dar şi la Southampton, Celtic şi echipa naţională a Scoţiei, pe care a antrenat-o între 2013 şi 2017.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite