Gicuuuu Grozav! Povestea puştiului capricios care bea şampanie pentru copii, merge la cosmetică şi creşte găini indiene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eroul Petrolului este Gicu Grozav. Fotbalistul care va împlini 23 de ani în septembrie şi-a spălat toate păcatele din campionat, marcând golul victoriei şi calificării în returul cu Vitesse Arnhem, în ultimul minut al prelungirilor, transformând impecabil o lovitură liberă de la 20 de metri.

Cine este însă Gicu Grozav? Puştiul e zgârcit cu apariţiile în presă. Nu mai vorbeşte cu ziariştii de la dubla României cu Ungaria şi Olanda, din primăvară, când presa a pus naţionala la zid. Gicu s-a supărat şi a intrat în silenzio stampa, deşi a fost printre cel mai puţin criticaţi. Nici înainte însă nu era un obişnuit al ziarelor, având o fire retrasă. E un copil introvertit, dar fără fiţe, crescut la Alba Iulia. Mama sa şi soţia lui Cornel Ţălnar sunt surori, iar Gicu a fost vaccinat de mic pentru fotbal. Unchiul îl lua cu el peste tot, iar pe la 10 ani, copilul a înţeles că Ţânţarul a reprezentat ceva în fotbalul românesc, fiind fascinate de poveştile meciurilor lui contra lui Hamburg sau Liverpool. Grozav s-a dus şi el la fotbal, dar trei ani a făcut în paralel şi judo. Pe tatami a învăţat să cadă fără să-şi rupă ceva. Ieşea de la judo şi se ducea la fotbal, unde era atras de execuţiile spectaculoase. În primul său cantonament exersa foarfecile în căpiţa de fân, lucru pe care nu l-a uitat niciodată.
E Gicu pentru că nu putea să spună Gică
Pe Grozav îl cheamă Gheorghe, dar când era mic nu putea spune Gică. Zicea mereu Gicu şi Gicu a rămas, chiar dacă îl mai cheamă şi Teodor.  Fotbalistul s-a remarcat repede la copii şi junior, prin explozia pe care o avea pe teren şi al 17 ani a debutat în Liga a II pentru Unirea Alba Iulia. În 2010, prin intermediul impresarului Tiberiu Petriş, prieten cu Boloni, Gicu a mers la Liege şi a dat probe, timp de zece zile la Standard. Boloni a fost încântat şi l-a oprit în lot, dar copilul a suferit de singurătate şi a plecat acasă. “Am stat doar în cantonament, mă duceam în cameră, unde eram singur, deschideam televizorul unde se vorbea doar în franceză, iar eu nu ştiam limba. Eu comunicam doar în engleză. A venit impresarul Lucian Marinescu să mă convingă să nu mă întorc la Alba Iulia. Şi Boloni era intrigat. Parcă nu auzeam pe nimeni, doream să plec acasă. Şefii echipei belgiene mi-au spus că, dacă plec, mi se vor închide porţile la Standard”, a povestit Grozav.
A jucat un an la Standard Liege
Gicu a plecat la Alba Iulia şi a semnat un contract pe trei ani în cantonamentul din Austria, angajament obligatoriu la finalul junioratului. Părinţii şi clubul au fost supăraţi că nu a fost legitimat de campioana Belgiei. A avut însă noroc, Standard a revenit cu o ofertă la finalul şi jucătorul a semnat un contract pe doi ani şi jumătate cu opţiune pentru încă un sezon. Alba Iulia a primit 350.000 de euro, un record pentru clubul Unirea. Standard i-a angajat profesor de franceză. “Am prins mai mult din vestiar. Mi-era ruşine să vorbesc, să nu greşesc”, mărturiseşte Gicu. Visul frumos s-a terminat repede. “Când Bölöni a anunţat în vestiar că pleacă, parcă a căzut cerul pe mine”, şi-a amintit Grozav. A intuit ce va urma. A fost trimis la echipa secundă, a primit tot mai puţine şanse. “Nu jucam, eram supărat, nu cunoşteam pe nimeni. Poate că, dacă ar fi venit şi părinţii în Belgia, aş fi rezistat”. Aşa a ajuns în 2011 la "U" Cluj, şi în 2012 la Petrolul, după ce Florian Walter a venit cu 15 jucători la Ploieşti.
Şi-a spălat păcatele ratărilor
Gicu a debutat bine la Petrolul, cu gol chiar în prima etapă, dar uşor-uşor s-a afundat în ratări. Era evident că are calităţi extraordinare, însă trădarea venea de la atitudine. Nu neapărat că n-alerga sau nu punea osul, cât mai degrabă că încerca să facă tot felul de execuţii care nu-I ieşeau. Şi rata, rata foarte mult, Anul trecut le-a scos peri albi ploieştenilor, dar tribuna l-a îmbrăţişat necondiţionat. A dat 9 goluri, dar a ratat dublu sau chiar triplu, însă a rămas unul dintre idolii tribune, trăind ultimele minute ale finale Cupei României din mijlocul galeriei. După pregătirea de vară, Cosmin Contra a anunţat că l-a descoperit pe noul Gicu Grozav. “Are altă atitudine. Va face un an extraordinar”, a declarat tehnicainul “lupilor”. Schimbarea e evidentă. Gicu a înţeles că el e un jucător de explozie şi înaintea meciurilor face câte un antrenament fizic cu un preparator spaniol. Acum aleargă mult mai mult şi mai trebuie să-şi coordoneze doar gândirea cu mişcările. Nici contra nici publicul din Ploieşti nu l-au pus la zid pentru că a dat scăriţă în ultimul minut al meciului cu Pandurii şi nici că a luftat de două ori în faţa porţii la cel cu FC Braşov, chiar dacă prin aceste partied Petrolul a pierdut patru puncte. S-a revanşat însă la Arnhem, cu o lovitură liberă transformată magistral la ultima fază a meciului, aducând o calificare istorică pentru ploieşteni.
Ţălnar în ceartă non-stop
Cel mai aprig critic al lui Grozav este chiart unchiul său, Cornel Ţălnar. Acesta îl sună după fiecare meci şi-l ceartă chiar şi dacă joacă bine. Cel mai mult îl deranjează atunci când Gicu nu aleargă, dar copilul ânţelege criticile. Aparent nepăsător, Grozav e un sufletist 100%.  După meciul naţionalei din ianuarie, 1-4 cu Polonia, meci în care a marcat, camerele de luat vederi l-au surprins plângând, deşi era doar un meci al reprezentativei divizionare. Cornel Ţălnar crede că lui Gicu i se potriveşte rolul de jolly jocker în spatele vârfului. “ Lui îi convine să vină din stânga. Cred că semănăm la viteză, tehnică, gândire în joc. Trebuie să mai pună forţă, să se pună la punct cu pregătirea fizică. Eu îi mai cer să alerge mai mult, să strângă când nu are mingea, să joace simplu, să stea cu capul sus. Execută foarte bine şi loviturile libere. Loveşte curat balonul, mingea merge unde vrea el. Păstrând proporţiile, aduce pe undeva cu Cristiano Ronaldo”, a spus Ţălnar despre nepotul său.
Şi-a tatuat iniţialele familiei
Gicu are tatuate iniţialele părinţilor pe încheietura mâinii drepte. "V" vine de la Valer, iar "T" de la Teodora. Pe bicepsul drept a scris "Ionu", aşa cum îl strigă pe fratele său, Ambii părinţi lucrează la Winner's Club, baza sportivă a lui Cornel Ţălnar din apropierea Catedralei Reîntregirii din Alba Iulia. Tatăl lui Gicu este director, iar mama e contabilă. Fratele lui Gicu, Ionuţ, este mai mare cu un an decât fotbalistul Universităţii şi a jucat de mijlocaş central la Unirea Alba Iulia, dar după retragerea acesteia a plecat la Inter Ciugud. "Nu cred că a primit destule şanse. Ar putea să joace în Divizia A. Mi-a dat multe pase bune, aş vrea să mai joc cu el măcar la finalul carierei", a declarat Gicu.
Bagă bani în găini şi porumbei
Gicu e foarte atent la imaginea sa. Are nevoie de aproape 40 de minute până iese din casă. E foarte cochet şi are tabieturile lui. Se spală pe cap, îşi dă cu gel, îşi alege hainele, e genul care merge la manichiură şi pedichiură. Acum n-are prietenă. Nu bea şi nu fumează, iar de Revelion deschide o şampanie pentru copii. Ascultă muzica hip-hop - "Paraziţii"şi B.U.G Mafia sunt două dintre trupele favorite şi joacă tenis - idolul său e Nadal. Adevărata sa pasiune sunt însă animalele. Gicu a plătit 700 de euro pentru un câine bulldog englezesc, achiziţionat din Ungaria. Acasă, la Alba-Iulia, are însă crescătorie de găini! Deţine rase de ultimă generaţie. “Creşte nu doar găini, ci şi porumbei, şi câini! Cheltuie o grămadă de bani şi merge la expoziţii prin ţară!”, a dezvăluit Ţălnar.
Gicu are câteva exemplare de valoare: Combatantă indiană, Orpington galben, Brahma herminat deschis, Cochinchina uriaş alb, Plymouth rock flori roşu sau Moţată olandeză. Sunt rase alese. Spre exemplu, în România există doar 100 de exemplare de Combatantă indiană, iar preţul unui exemplar de concurs se ridică la 60 de euro

5 goluri a marcat Gicu Grozav în meciurile cu Vikingur şi Vitesse Arnhem, din tururile preliminare ale Ligii Europa


12 selecţii şi 3 goluri pentru România are Gicu, el marcând chiar la debut, contra Elveţiei, dar şi golul victoriei tricolorilor la Istanbul, contra Turciei
 

7 este numărul preferat al lui Gicu, număr pe care l-a purtat şi unchiul său, Cornel Ţălnar

500.000 de euro pentru un împrumut pe un an şi 2,5 milioane la transferul definitiv oferă italienii de la Bologna pentru Gicu Grozav

7.000 de euro pe lună câştigă Grozav la Petrolul

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite