Hamilton câştigă, Button completează un-doiul McLaren

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Săgeata argintie este deja un termen depăşit pentru monoposturile McLaren. Statutul de glonţ argintiu se potriveşte mult mai bine după ce echipa britanică a înregistrat a doua dublă consecutivă, cu Hamilton câştigător şi Button pe locul doi. 

Lewis Hamilton a fost din nou pe primul loc, urmat de coechipierul său Jenson Button după o cursă tactică de excepţie. Hamilton a plecat din pole position şi a evitat un start aglomerat în care mai mulţi piloţi s-au atins. Britanicul a efectuat două schimburi rapide pneuri în prima jumătate a cursei şi apoi a aşteptat răbdător ca liderul Mark Webber să-şi consume cauciucurile.

Apoi, s-a apropiat treptat şi în turul 49 a efectuat mutarea decisivă. Nimeni nu s-a mai putut atinge mai departe de campionul din 2008. În spatele său Button a făcut la rândul său o cursă asemănătoare. A profitat de forţa „glonţului argintiu" pe linia dreaptă şi a mutat decisiv în turul 56 când, profitând de trafic, l-a depăşit pe Fernando Alonso.


Red Bull a eşuat la capitolul tactică, Vettel alegând un start pe pneuri dure care nu l-a ajutat foarte mult în timp ce Webber a aşteptat prea mult al doilea schimb de pneuri, iar când a revenit pe pistă după schimb era deja pe locul cinci de unde nu a mai avansat. Deşi a ajuns la un moment dat pe trei, Schumacher a încheiat pe locul 9, tactica sa cu trei opriri nefiind cea mai potrivită în cea mai spectaculoasă cursă din acest sezon.

Iată ordinea primilor 10:

1. Lewis Hamilton 25p
2. Jenson Button 18p
3. Fernando Alonso 15p
4. Sebastian Vettel 12p
5. Mark Webber 10p
6. Nico Rosberg 8p
7. Robert Kubica 6p
8. Sebastian Buemi 4p
9. Tonio Liuzzi 2p
10. Adrian Sutil 1p

Clasament general piloţi:
1. Lewis Hamilton 109p
2. Jenson Button 106p
3. Mark Webber 103p
4. Fernando Alonso 94p
5. Sebastian Vettel 90p

Clasament general constructori:
1. McLaren 215p
2. Red Bull 193p
3. Ferrari 161p
4. Mercedes 108p
5. Renault 79p

Schumacher nu a prins punctele fiind depăşit pe final de Adrian Sutil.

Final de cursă: Hamilton şi Button completează un nou un-doi McLaren, cu Hamilton câştigător!

Turul 65: Massa l-a atacat pe Schumacher. Acesta s-a apărat excelent, Massa a forţat şi şi-a deteriorat eleronul faţă fiind nevoit să intre la boxe. Massa a ratat punctele în urma unui atac care nu era neapărat necesar, poate efectuat mai mult din orgoliu.

Turul 61: Buemi îl depăşeşte pe Schumacher pentru locul 8!!!! În faţă Alonso forţează, forţează dar Button rezistă.

Turul 58: Alonso încearcă să revină dar e greu de crezut că Button va mai ceda în cele 12 tururi rămase. Massa atac la Hulkenberg pentru ultimul punct. Ce cursă de revenire a făcut brazilianul

Turul 56: Traficul l-a ajutat pe Button. L-a depăşit pe Alonso şi McLaren se îndreaptă către un nou un-doi!!!!

Turul 54: Massa continuă lupta pentru puncte şi trece frumos de Adrian Sutil pentru locul 11.

Turul 53: Button se apropie ameninţător de Alonso şi sunt şanse să vedem o nouă dublă McLaren.

Turul 51: Hamilton are aproape 2 secunde faţă de Alonso, acesta deţine un avans de 2,6 secunde faţă de Button în timp ce pe Vettel îl despart aproape cinci secunde de ultimul loc pe podium.

Turul 50: Alonso atacă la rândul său... e gata să treacă pe linia dreaptă... şi Webber iese la boxe pentru schimb de pneuri.

Turul 49: Hamilton îl are în vizor pe Webber. Atacă... şi trece, a reuşit să prindă interiorul unui viraj şi avem un nou lider al cursei. Impecabilă manevra lui Hamilton

Turul 48: Kubica a căzut la 42 de secunde în spatele cvintetului fruntaş care impune un ritm devastator. În spatele polonezului e Rosberg, la patru secunde, urmează apoi Buemi şi Schumacher.

Turul 46: Trulli îngroaşă rândul abandonurilor.

Turul 46: Webber, Hamilton, Alonso, Button, Vettel este ordinea la vârf. Webber mai are doar 3,6 secunde în faţa lui Hamilton.

Turul 44: Kubica a pierdut contactul cu cvintetul din frunte. Alonso este cu ochii pe Hamilton şi s-ar putea să avem parte de un nou duel exploziv între cei doi. Hamilton dă nas în nas cu întârziaţii şi Alonso pândeşte orice breşă.

Turul 43: Dueluri interesante şi în spate între Massa şi Liuzzi. Pilotul de la Force India rezistă unui atac la limită al "ferraristului", cei doi fiind la un pas de acroşaj. Webber este încetinit de traficul piloţilor rămaşi la un tur în urmă şi Hamilton se apropie la 8 secunde.

Turul 40: Webber transmite la boxe că pneurile sale încep să cedeze. Hamilton se apropie la 10 secunde de lider. Alonso, Button şi Vettel rămân în cursa pentru podium.

Turul 39: Problemele cu aderenţa par să se reducă, odată ce pe asfalt a rămas deja destul cauciuc până acum. S-ar putea ca cei din frunte, cu excepţia lui Webber care are doar o oprire, să forţeze cu actualele pneuri până la finalul cursei. Vom vedea ce surprize strategice ne mai rezervă această cursă de excepţie.

Turul 38: Organizatorii informează că un incident petrecut mai devreme între Kubica şi Sutil va fi investigat după cursă.

Turul 36: Felipe Massa stabileşte cel mai rapid tur, dar o face de pe locul 14. Brazilianul luptă din greu pentru a ajunge măcar în puncte după ce a avut un start dezastruos.

Turul 34: În spate Schumacher a trecut acum câteva tururi de Alguersuari şi este pe urmele coechipierului său Nico Rosberg în duelul pentru locul 9. Dar Schumi intră la boxe din nou!!!! Revine imediat pe locul 10 după una dintre cele mai rapid opriri. Vor fi cu siguranţă patru opriri pentru Schumi în MP al Canadei.

Turul 32: De la Rosa abandonează după ce i-a cedat motorul. Webber, Hamilton, Alonso, Button, Vettel, Buemi, Kubica este ordinea.

Turul 30: Webber este lider acum, urmat de Hamilton şi Alonso. Hulkenberg este penalizat pentru depăşirea vitezei pe culoarul boxelor. Webber nu a oprit încă pentru a doua oară. Piloţii din frunte se pare că vor opta pentru o strategie cu trei opriri, având în vedere că nu am atins încă jumătatea cursei.

Turul 28: Sutil face pana în timp ce Button şi Rosberg se aruncă şi ei către standuri pentru alte pneuri. Alonso îi imită. Ierarhiile se vor da din nou peste cap!

Turul 27: Hamilton trece pe la boxe după un nou duel roată la roată cu Alonso pe linia dreaptă. Vettel intră şi el la boxe în timp ce Alonso stabileşte cel mai rapid tur de pistă.

Turul 25: Kubica este atacat furibund de Sutil în lupta pentru locul 6 dar polonezul rezistă. Petrov a mai primit o penalitate, pentru că a cauzat o coliziune la start. Cursa este ca şi încheiată pentru el. Ne apropiem de o nouă trecere în grup pe la boxe. Hulkenberg şi Liuzzi sunt primii clienţi.

Turul 23: Cei de la Red Bull încearcă să-şi găsească ritmul în timp ce Alonso transmite prin radio că totul pare ok cu pneurile. Schumacher are din nou de furcă cu tânărul Alguersuari în lupta pentru locul 12.

Turul 21: Cursa pare să se aşeze după o primă parte haotică. Sunt 70 de turui de parcurs şi în vâltoarea disputelor de la vârf am trecut cu vederea abandonul lui Senna, al doilea al zilei după Kobayashi.

Turul 20: Hamilton, Alonso, Button, Vettel, Webber, Kubica, Sutil, Buemi, Rosberg, Hulkenberg sunt piloţii aflaţi în puncte în acest moment.

Turul 18: Robert Kubica a supravieţuit duelului cu Schumacher şi este acum pe şase. Strategiile se regândesc din mers şi fiecare echipă încearcă să găsească pneurile optime pentru acest circuit solicitant. Frânele vor fi şi ele "muncite" din greu la finele lungilor linii drepte

Turul 16: Schumacher a mai oprit o dată la boxe pentru pneuri hard. A ieşit din top 10. Este deja a doua oprire a germanului.

Turul 16: Hamilton trece de Alonso. Buemi iese la boxe. Hamilton este din nou primul. Alonso şi Button urmează. În spate Vettel şi Webber. Ce cursă! Nici nu ai timp să respiri şi se petrece încă ceva!

Turul 15: Vettel iese la rândul său la boxe şi astfel Buemi este liderul cursei. Pentru prima oară într-o astfel de postură. El rezistă atacurilor venite din partea lui Fernando Alonso, iar Hamilton aflat în spate încearcă să profite. Cele trei monoposturi se duelează roată la roată.

Turul 14: Schumacher revine pe pistă într-un duel cu Robert Kubica dar nu cedează în faţa polonezului. Duel spectaculos, ambii piloţi ies în iarbă în virajul 3 dar Schumacher rămâne pe poziţie. Şi anume locul 7. Webber iese la boxe.

Turul 13: Petrov este penalizat cu o oprire de 10 secunde la boxe, după ce a furat startul. Profită Felipe Massa care mai avansează o poziţie şi este pe 21 acum. Schumacher a intrat şi el la boxe.

Turul 11: Kubica a trecut pe la boxe pentru schimb de pneuri. Schumacher este într-o poziţie pe care nu s-a mai aflat niciodată în acest sezon, pe locul trei. Vettel s-a distanţat la 1,7 secunde în faţa lui Webber la conducerea cursei.

Turul 9: Cursa este spectaculoasă şi mişcările în pluton se produc la fiecare tur. Scumacher a ajuns pe locul 4 după ce a plecat de pe 13, dar încă nu a trecut pe la boxe! Vettel, Webber, Kubica, Schumacher, Buemi, Alonso, Hamilton este ordinea primilor şapte.

Turul 8: Hamilton simte că nu mai rezistă pe "soft" şi iese la boxe pentru schimb de pneuri. Vettel e lider acum. Oooooo... Hamilton şi Alonso gata să se acroşeze pe linia boxelor. Cei doi au mers roată la roată câţiva zeci de metri deşi culoarul este foarte îngust, în cele din urmă Hamilton a cedat şi Alonso a intrat primul pe circuit.

Turul 7: Alegerea pneurilor dure pentru Vettel s-ar putea să-i aducă câştig de cauză. Are deja o aderenţă bună şi îl presează din greu pe Hamilton, care se apără eroic. Alonso a pierdut trena celor doi şi e la peste două secunde în spate.

Turul 6: Schumacher a fost un alt pilot cu un start fulminant şi a câştigat în câteva tururi nu mai puţin de cinci poziţii. Este acum pe locul opt. Au început depăşirile şi Webber trece de Button cu o superbă manevră pe interiorul unui viraj.

Turul 4: Vettel îi rezistă cu greu lui Alonso, care este "încălţat" cu pneuri "soft" şi are aderenţă mai bună. Hamilton este primul.

Turul 2: De la Rosa a fost la rândul său nevoit să oprească în timp ce Kobayashi a ieşit în decor şi este primul abandon. Felipe Massa a ajuns pe ultimul loc în cursă după trecerea pe la boxe.

Turul 2: Deşi Webber a pierdut câteva locuri bune totuşi se poate considera norocos pentru că a evitat să intre în duelurile roată la roată. Tonio Liuzzi şi Felipe Massa au fost printre victime şi ambii au intrat la boxe pentru a schimba diverse componente ale monoposturilor

Turul 1: Start fulminant aşa cum anticipam. Monoposturile s-au înghesuit în primele viraje şi au existat deja primele victime. Vettel a plecat senzaţional şi este pe locul doi, iar Alonso a avut un start la fel de bun şi este pe trei cu liderul Hamilton evitând fără probleme aglomeraţia din spatele său.

Start în Marele Premiu al Canadei!

19.00: S-a plecat în turul de încălzire. Toate cele 24 de monoposturi vor pleca de pe grila de start. Nimeni nu pare să aibă probleme deocamdată şi se anunţă un start fierbinte.

18.55: Peste 100.000 de oameni sunt prezenţi la cursă, toate biletele fiind vândute. Continentul nord-american a dus lipsa unei curse de Formula 1 şi fanii acestei competiţii au luat cu asalt circuitul Gilles Villeneuve.

18.45: Linia standurilor a fost închisă. Monoposturile sunt aşezate pe grila de start pentru ultimele pregătiri înainte de plecarea în turul de încălzire.

18.37: Iată configuraţia celebrului circuit Gilles Villeneuve, unul extrem de rapid, cu lungi linii drepte, unde cei de la McLaren au avantaj. Se anunţă un duel interesant şi spectacolul depăşirilor nu ar trebui să lipsească.

Canada, Gilles Villeneuve

18.35: Sebastian Vettel este singurul pilot din grupul fruntaş care a ales să plece pe pneuri "hard" şi va încerca să ruleze cât mai mult înainte de prima oprire la boxe. Pentru toţi ceilalţi, Hamilton, Webber, Alonso sau Button va conta foarte mult cât de bine îşi vor economisi pneurile "soft".

18.30: Piloţii au pătruns pe pistă şi rulează pentru a testa aderenţa pneurilor. Vremea este excelentă, 24 de grade Celsius în aer şi doar câţiva nori răzleţi. Nu sunt previziuni de ploaie pentru cursa de astăzi.

Ce s-a întâmplat în calificări:

După şapte curse în care fie Mark Webber, fie Sebastian Vettel au fost prezenţi în fruntea plutonului la start, campionul mondial din 2008, britanicul Lewis Hamilton a pus capăt acestei dominaţii Red Bull, cu un timp obţinut chiar în ultimul tur al calificărilor.

A fost un duel la fracţiune de secundă între marii favoriţi din acest sezon. Hamilton a obţinut un timp excelent chiar în debutul sesiunii a treia, dar apoi atât Mark Webber cât şi Fernando Alonso (Ferrari) l-au depăşit. A urmat însă un forcing la limită şi Hamilton a smuls pole-ul după un tur în care a folosit atât de puţin combustibil, încât a fost nevoit să tragă pe dreapta, nemaiputând completa un tur pentru a ajunge la boxe.

Totuşi Hamilton va simţi presiunea Red Bull, Webber şi Vettel, în această ordine, ocupând poziţiile doi şi trei. Alonso va pleca de pe patru, Jenson Button de pe cinci iar pe locul şase s-a aşezat, surprinzător, Tonio Liuzzie de la Force India.

Marea surpriză în calificările din Canada a fost prestaţia monoposturilor Mercedes GP. Michael Schumacher nici nu a prins sesiunea a treia de calificări, urmând să plece de pe 13, în timp ce Nico Rosberg a ocupat ultimul loc, 10, printre piloţii ajunşi să lupte pentru pole.

Iată grila de start în MP al Canadei:
Linia 1: Hamilton / Webber
L2: Vettel / Alonso
L3: Button / Liuzzi
L4: Massa / Kubica
L5: Sutil / Rosberg
L6: Barrichello / Hulkenberg
L7: Schumacher / Petrov
L8: Buemi / Alguersuari
L9: De la Rosa / Kobayashi
L10: Kovalainen / Trulli
L11: Glock / Senna
L12: Di Grassi / Chandhok

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite