Haţegan, în genunchi: Cum a stricat un sezon de vis în Liga Campionilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hategan

Brigada care a fost în centrul atenţiei, în celebrul meci PSG - Istanbul Başakşehir, a revenit în Liga Campionilor, de această dată, fără Sebastian Colţescu. Şi a dat-o în bară, pe „Ettihad Stadium“, în City - Dortmund.

Echipele româneşti au dispărut din grupele Ligii Campionilor, începând din 2013, nefiind în stare să treacă de atunci de tururile preliminare. 

Din păcate, având în vedere ce s-a întâmplat în acest sezon, riscăm să rămânem şi fără arbitri, în această competiţie! Iar asta după un sezon în care Ovidiu Haţegan (40 de ani) era, la un moment dat, pe val. Arădeanul şi-a început parcursul în UCL, în play-off, fiind delegat la meciul Gent - Dinamo Kiev (1-2), disputat la 23 septembrie. Au urmat şase delegări succesive în faza grupelor: 

*20 octombrie: Dinamo Kiev - Juventus (0-2)

*27 octombrie: Atletico Madrid - Salzburg (3-2)

*3 noiembrie: Atalanta - Liverpool (0-5)

*24 noiembrie: Manchester United - Istanbul BB (4-1)

*1 decembrie: Şahtior Doneţk - Real Madrid (2-0)

*8 decembrie: PSG - Istanbul Başakşehir (întrerupt în minutul 15)

Din păcate, partida de pe „Parc des Princes“ s-a lăsat cu acel scandal monstruos, din cauza apelativului folosit de Sebastian Colţescu, „ăla negru“, care a dus la întreruperea meciului. Întâlnirea s-a reluat, abia a doua zi, cu o brigadă din Olanda. Între timp, Colţescu a ieşit de pe lista FIFA şi, implicit, din brigada condusă de Ovidiu Haţegan. 

Chiar dacă centralul arădean n-a fost sancţionat de UEFA pentru incidentele de la Paris, el nici n-a mai primit vreo delegare, în optimi. A revenit pe teren, în Ligă, marţi seară, pe „Ettihad“, la meciul City - Dortmund, din turul sferturilor. Din păcate, atât prestaţia sa, cât şi un gest impardonabil al asistentului Octavian Şovre i-au adus o „bilă neagră“. Una destul de mare, care poate scoate brigada românească din Liga Campionilor, cel puţin, pentru restul acestui sezon.

VAR-ul l-a salvat doar o dată

Haţegan a fost criticat aspru, atât de presa internaţională, cât şi de analiştii diverselor posturi, din cauza celor două erori comise în prima repriză. Prima dată, a fost salvat de VAR. A doua oară însă, fiind vorbă de un fault de joc în afara careului, arbitrajul video n-a mai putut interveni pentru a clarifica lucrurile. Iată cum au decurs cele două momente:

*Minutul 30: Haţegan a dictat penalty pentru City, după un duel Emre Can - Rodri. Şi l-a sancţionat pe jucătorul celor de la Dortmund cu un „galben“. După ce a revăzut faza pe margine, Haţegan a anulat penalty-ul, dar avertismentul lui Emre Can a rămas, spre uluiala jucătorului german. „Can a luat galben pentru proteste, normal că rămâne“, a fost explicaţia oferită de fostul arbitru, Cristi Balaj, pentru Telekom Sport.

*Minutul 36: Jude Bellingham i-a „furat“ mingea lui Ederson, când portarul lui City se pregătea să degajeze. Haţegan a dat fault în atac, anulând o situaţie iminentă de gol pentru Dortmund! Reluările au demonstrat, clar, că centralul român a greşit.

Sovre

Octavian Şovre, bucuros ca un copil, în aşteptarea autografului lui Haaland 

Şovre, comportament de copil

Din păcate, după aceste două momente controversate, dar, totuşi, de înţeles, pentru că greşelile arbitrilor fac parte din joc, a urmat un gest copilăresc al asistentului Octavian Şovre (48 de ani).

După terminarea partidei, tuşierul din Oradea, cu o experienţă de 29 de ani în arbitraj, l-a abordat pe Erling Haaland (20 de ani), în tunelul care ducea spre vestiar, pentru a-i cere un autograf! Imaginile au fost surprinse de camere şi au adus un val de critici la adresa lui Şovre. Care ar fi fost absolvit de orice vină, dacă ar fi avut răbdarea necesară de a-l aborda pe jucătorul lui Dortmund la vestiar, unde nu sunt camere. De altfel, faptul că arbitrii le mai cer marilor fotbalişti tricouri sau autografe nu reprezintă o nouătate. De fiecare dată însă, astfel de lucruri se întâmplă la vestiar, la minute bune după terminarea meciului, şi nu imediat după fluierul de final!

Exact asta a remarcat şi fostul mare arbitru internaţional, Adrian Porumboiu. „E o prostie imensă! Poţi să ceri autograf după meci, la vestiar, într-o formă civilizată. Dar nu imediat după meci, când unii sărbătoresc, iar alţii sunt nervoşi. Sunt gesturi umilitoare pentru un arbitru! Nu te-ai adus acolo ca bunic sau altceva. Eşti arbitru FIFA... Ai altă verticalitate! Te duci după meci, când lumea s-a liniştit. Dar nu ceri autograf imediat... Un arbitru trebuie să aibă prestanţă“, a spus Porumboiu la GSP Live.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite