Ianis Hagi, văzut prin ochii unui jurnalist britanic: Ce cred scoţienii despre el şi ce îl aşteaptă pe viitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Weekend Adevărul“ a stat de vorbă cu jurnalistul Gareth Law, de la „The Scottish Sun“, pentru a afla ce impresie a lăsat fiul lui Gheorghe Hagi, în perioada petrecută până acum la Rangers.

După două experienţe ratate în străinătate, la Fiorentina (Italia) şi la Genk (Belgia), a treia încercare a fost cu noroc pentru Ianis Hagi (21 de ani).

Chiar dacă fotbalul s-a oprit, la începutul lunii martie, cele 12 meciuri şi trei goluri adunate de mijlocaşul român, în tricoul celor de la Rangers, au fost suficiente pentru ca formaţia din Glasgow să activeze clauza de transfer din contractul semnat cu Genk, în momentul împrumutului. Doar că, recunoscuţi pentru zgârcenia lor, scoţienii au profitat şi de criza instaurată de pandemie şi l-au luat pe Ianis, nu pentru suma cerută de belgieni, cinci milioane de euro, ci la preţ-promo: 3,5 milioane de euro. 

Această mutare înseamnă o investiţie majoră pentru un club precum Rangers care, nu mai departe de anul 2012, a dat faliment, ajungând în liga a patra! Abia după trei promovări succesive, scoţienii au revenit în elită, însă, deocamdată, sunt în umbra rivalei Celtic, care tocmai a câştigat al 9-lea titlu consecutiv, după ce sezonul a fost declarat încheiat, din cauza pandemiei, cu opt runde înainte de final. A fost doar pentru a treia oară în istoria fotbalului scoţian, când o echipă a reuşit să câştige titlul de nouă ori la rând. O asemenea serie fabuloasă a mai fost reuşită tot de Celtic, între 1965 şi 1974, în timp ce Rangers fost campioană, tot de nouă ori la rând, între 1988 şi 1997.

De acum, sezonul viitor va avea o miză dublă pentru Ianis Hagi şi colegii săi: nu doar că Rangers va ţinti primul titlu din 2011 încoace, dar va face tot posibilul ca acesta să nu ajungă, iarăşi, în vitrina celor de la Celtic. În caz contrar, marea rivală va deveni prima echipă din istoria Scoţiei, cu zece campionate luate la rând!

Potrivit jurnalistului Gareth Law, de la „The Scottish Sun“, această dorinţă de a opri seria celor de la Celtic va pune o presiune suplimentară pe Ianis Hagi şi pe colegii săi.

„Niciun club scoţian n-a luat până acum zece titluri la rând şi Rangers va încerca din răsputeri ca nu cumva Celtic să reuşească aşa ceva! Ianis Hagi e unul dintre oamenii de bază, pe care va miza Rangers, în tentativa de a opri supremaţia rivalei. Preţul plătit pentru el e unul foarte mare pentru club, dar arată cât îşi doreşte Rangers să întrerupă seria celor de la Celtic“, ne-a spus Gareth Law.

Ce impresie a lăsat însă Ianis Hagi până acum în Scoţia? Răspunsul ni l-a oferit jurnalistul de la „The Scottish Sun“, care scrie, aproape zilnic, despre Rangers. „Când a ajuns aici, toată lumea auzise despre Ianis, datorită tatălui său. Şi mai ştiam la ce cluburi a evoluat Ianis, până să ajungă la Glasgow, în ciuda vârstei sale fragede. Iniţial, lumea a crezut că Ianis va reaprinde speranţele celor de la Rangers la titlu, mai ales că debutul lui ca titular a fost fulminant, cu acel gol al victoriei, din meciul cu Hibernians. Apoi însă, lucrurile n-au continuat chiar aşa şi, oricum, fotbalul a fost oprit de pandemie. Până în acel moment însă, Ianis făcuse suficient pentru a-şi arăta mentalitatea şi capacitatea de a străluci în meciurile mari. Dovadă şi cele două goluri pe care le-a înscris în turul cu Braga din Liga Europa“, a explicat jurnalistul britanic.

Imaginea Zilei / Managerul Steven Gerrard de la Rangers conduce sesiunea de antrenamente a echipei la Centrul de formare Hummel din Glasgow Marea Britanie FOTO EPA – EFE / Robert Perry / 29 nov 2018

„Gerrard a girat pentru el“

Gareth Law e convins că, în noul sezon, datorită sumei plătite de Rangers pentru mijlocaşul român, aşteptările vor fi altele de la el. „De acum, depinde doar de Ianis să arată că poate face faţă presiunii care, cu siguranţă, va creşte, odată cu startul noului sezon! Antrenorul Steven Gerrard (foto) n-a câştigat niciun trofeu, în primele sale două sezoane la Rangers, aşa că şi el va fi sub o presiune uriaşă. Gerrard a insistat pentru transferul lui Ianis şi, de aceea, îşi va dori mult ca el să confirme, să se ridice la nivel aşteptărilor“, a continuat ziaristul celor de la „The Scottish Sun“.

Această presiune mare care îl aşteaptă pe Ianis poate avea, totuşi, şi un efect benefic pentru fiul fostului internaţional. 

„Dacă Hagi va impresiona, următoarea etapă din cariera lui poate însemna un transfer în Anglia, la o echipă de Premier League. E un traseu pe care l-au avut mulţi străini, care au ajuns, mai întâi, în Scoţia, pentru ca apoi, după prestaţii bune aici, să facă pasul spre Anglia. Ianis a arătat deja calitate, are o viziune bună a jocului, ştie să-şi folosească ambele picioare, iar dacă va marca mai des în noul sezon, cu siguranţă, fanii îl vor iubi şi mai mult“, a adăugat Gareth Law. 

Acesta a încheiat cu un sfat pentru mijlocaşul de 21 de ani: „Îi va fi foarte greu să egaleze performanţele tatălui său. Şi încă are mult de lucru. E normal să fie comparat cu Gheorghe Hagi, dar trebuie să înveţe să ignore aceste comparaţii şi să se concentreze asupra carierei sale“.

1 august e data fixată pentru startul noului sezon în Scoţia, echipele urmând să-şi reia antrenamentele de la 11 iunie.  
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite