Iranul a devenit prima ţară asiatică, în afară de gazda Qatar, care şi-a asigurat biletele pentru Mondialul din 2022 (21 noiembrie - 18 decembrie).
Calificarea perşilor s-a obţinut de o manieră istorică: cu trei etape înainte de finalul preliminariilor. Niciodată, Iranul n-a ajuns atât de repede la o ediţie a turneului final. Şi performanţa de acum a mai avut un aspect important: s-a obţinut după victoria de acasă, cu Irak (1-0), primul meci al naţionalei la care au asistat şi spectatori, în ultimii doi ani, de când a început pandemia.

6 calificări are Iranul la Cupa Mondială, în 1978, 1998, 2006, 2014, 2018 şi 2022.
Pe stadionul „Azadi“ din Teheran, cu o capacitate de 100.000 de locuri, au intrat 10.000 de fani din cauza restricţiilor pandemice. Dintre care 2.000 de iranience! Regimul a fost obligat să le faciliteze accesul pe stadion, sub ameninţarea suspendării din partea FIFA!
A fost doar a 4-a prezenţa a femeilor pe un stadion de fotbal din Iran din 1979 încoace, de când a avut loc Revoluţia Islamică. Prima dată, reprezentantele sexului frumos au forţat, pur şi simplu, intrarea pe „Azadi“, în noiembrie 1997, când naţionala a revenit acasă, după o calificare miraculoasă pentru CM 1998, obţinută după returul barajului cu Australia (1-1 la Teheran, 2-2 la Melbourne).
A doua oară, în 2005, iraniencele au făcut un baraj viu în faţa maşinii care l-a adus la stadion pe preşedintele de atunci, Mohammad Khatami. Care le-a ordonat intrarea pe „Azadi“ pentru meciul cu Bahrein (1-0), care a rezolvat calificarea Iranului la CM 2006.
În fine, în 2019, înainte de pandemie, la un meci cu Cambodia (14-0) din turul II al preliminariilor pentru CM 2022, doar femeile au asistat la această partidă. Şi tot după presiunea făcută de FIFA, care a ameninţat forul de la Teheran cu excluderea de la preliminarii, dacă femeile n-ar fi primit permisiunea de a intra pe stadion.


Iraniencele au asistat la meciul cu Irak, unul istoric pentru naţionala de fotbal
Regimul de la Teheran a interzis accesul reprezentantelor sexului frumos pe stadioanele de fotbal, începând din 1979, motivând că atmosfera nu e potrivită pentru ele din cauza înjurăturilor care se aud în timpul partidelor!
Această abordare a creat o situaţie atât de tristă, încât, de multe ori, fetele au fost nevoite să se deghizeze în bărbaţi pentru a putea intra pe stadioane, la meciurile importante! S-a şi făcut un film premiat internaţional pe această temă, „Offside“, regizat de Jafar Panahi. Filmul e disponibil acum pe Youtube, cu subtitre în engleză, după cum se poate vedea mai jos:
Revenind la partida de miercuri seară, cu Irak (1-0), meciul a furnizat imagini impresionante, cu femeile aflate pe stadion, dar şi cu fiesta de după calificare, în mai multe oraşe din Iran, după cum se poate vedea mai jos:
Adauga Comentariu
Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos
Varianta 1
Autentificare cu contul adevarul.ro
Varianta 2
Autentificare cu contul de Facebook
2 Comentarii
Sortare: Cronologic · Dupa popularitate
Păi cum? Și încă nu au fost Decapitate?!
Nu, probabil vor fi arestate ca nu au purtat val si erau machiate. Sau sunt fete de nomenklaturisti si sunt tolerate...