Imagini superbe din Iran: Femeile au intrat pe un stadion pentru a patra oară în ultimii 43 de ani VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Femei

Iranul n-a dormit, în noaptea de joi spre vineri! Pentru că, într-o ţară în care fotbalul e a doua religie, naţionala de fotbal şi-a asigurat prezenţa la Mondialul din 2022 de o manieră istorică!

Iranul a devenit prima ţară asiatică, în afară de gazda Qatar, care şi-a asigurat biletele pentru Mondialul din 2022 (21 noiembrie - 18 decembrie).

Calificarea perşilor s-a obţinut de o manieră istorică: cu trei etape înainte de finalul preliminariilor. Niciodată, Iranul n-a ajuns atât de repede la o ediţie a turneului final. Şi performanţa de acum a mai avut un aspect important: s-a obţinut după victoria de acasă, cu Irak (1-0), primul meci al naţionalei la care au asistat şi spectatori, în ultimii doi ani, de când a început pandemia.

Clasament
6 calificări are Iranul la Cupa Mondială, în 1978, 1998, 2006, 2014, 2018 şi 2022.

Pe stadionul „Azadi“ din Teheran, cu o capacitate de 100.000 de locuri, au intrat 10.000 de fani din cauza restricţiilor pandemice. Dintre care 2.000 de iranience! Regimul a fost obligat să le faciliteze accesul pe stadion, sub ameninţarea suspendării din partea FIFA! 

A fost doar a 4-a prezenţa a femeilor pe un stadion de fotbal din Iran din 1979 încoace, de când a avut loc Revoluţia Islamică. Prima dată, reprezentantele sexului frumos au forţat, pur şi simplu, intrarea pe „Azadi“, în noiembrie 1997, când naţionala a revenit acasă, după o calificare miraculoasă pentru CM 1998, obţinută după returul barajului cu Australia (1-1 la Teheran, 2-2 la Melbourne).

A doua oară, în 2005, iraniencele au făcut un baraj viu în faţa maşinii care l-a adus la stadion pe preşedintele de atunci, Mohammad Khatami. Care le-a ordonat intrarea pe „Azadi“ pentru meciul cu Bahrein (1-0), care a rezolvat calificarea Iranului la CM 2006.

În fine, în 2019, înainte de pandemie, la un meci cu Cambodia (14-0) din turul II al preliminariilor pentru CM 2022, doar femeile au asistat la această partidă. Şi tot după presiunea făcută de FIFA, care a ameninţat forul de la Teheran cu excluderea de la preliminarii, dacă femeile n-ar fi primit permisiunea de a intra pe stadion.

Femei
Femei

Iraniencele au asistat la meciul cu Irak, unul istoric pentru naţionala de fotbal

Regimul de la Teheran a interzis accesul reprezentantelor sexului frumos pe stadioanele de fotbal, începând din 1979, motivând că atmosfera nu e potrivită pentru ele din cauza înjurăturilor care se aud în timpul partidelor! 

Această abordare a creat o situaţie atât de tristă, încât, de multe ori, fetele au fost nevoite să se deghizeze în bărbaţi pentru a putea intra pe stadioane, la meciurile importante! S-a şi făcut un film premiat internaţional pe această temă, „Offside“, regizat de Jafar Panahi. Filmul e disponibil acum pe Youtube, cu subtitre în engleză, după cum se poate vedea mai jos:

Revenind la partida de miercuri seară, cu Irak (1-0), meciul a furnizat imagini impresionante, cu femeile aflate pe stadion, dar şi cu fiesta de după calificare, în mai multe oraşe din Iran, după cum se poate vedea mai jos:

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite