INFOGRAFIE 12 judeţe fără fotbal mare. Harta fotbalistică a României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protest suporteri Vointa Sibiu

Din cauza crizei, mai multe regiuni din România au rămas fără echipe în primele două eşaloane. Echipe de tradiţie s-au desfiinţat, altele sunt în pragul falimentului.

„Visul meu e să duc Bacăul în Liga Campionilor şi nu o să mă las până nu-l voi îndeplini!” Această propoziţie îi aparţine lui Dumitru Sechelariu şi a fost rostită pe vremea când fostul primar al Bacăului avea puterea să viseze frumos.
N-a trecut o veşnicie de atunci, ci doar ceva mai puţin de un deceniu, iar Bacăul nu mai există din punct de vedere fotbalistic în primele noastre divizii, în care, cu indulgenţă, se poate spune că se joacă fotbal adevărat. Situaţia Bacăului nu e singulară. Lipsa banilor, dar în egală măsură şi a interesului faţă de fotbal au făcut ca formaţii de tradiţie să fie înghiţite de necunoscut.
SIBIUL A MURIT SUBIT
CSM Reşiţa, echipa care l-a trimis în fotbal pe Cristi Chivu, e la mijlocul clasamentului în liga a treia. Se zbate în sub mediocritate, aşa cum Banatul navighează în mediocritate. Zona în care sunt poate cei mai fideli şi fanatici suporteri din România are la nivel acceptabil o singură echipă, ACS Poli Timişoara. De fapt, tot vestul ţării abia dacă există fotbalistic. Nu departe de Timişoara, pluteşte umbra Corvinului de altădată. Din echipa clădită acum 30 de ani de Mircea Lucescu n-au mai rămas nici ruinele, dar în oraş a apărut FC Hunedoara. Deocamdată doar pentru liga a treia.
Un exemplu de dispariţie subită îl reprezintă şi Voinţa Sibiu. Anul trecut juca în Liga 1, acum nu mai există. Clubul a fost desfiinţat pe 13 noiembrie 2012 şi a lăsat Sibiul fără echipă în fotbal. E vorba despre oraş, pentru că judeţul deţine şi clubul Gaz Metan Mediaş, care rezistă eroic în prima ligă.

HARGHITA N-ARE ECHIPĂ NICI ÎN LIGA A TREIA
Judeţ cu populaţie majoritar maghiară, Harghita n-a avut niciodată tradiţie în fotbal. În aceste condiţii nici acum nu există pe harta fotbalului românesc. Singura echipă din Miercurea Ciuc e în liga a patra, iar Robert Ilyeş, fost jucător la Astra, Rapid, FC Braşov şi FCM Tg. Mureş, încearcă să resusciteze fenomenul. E jucător, antrenor şi membru fondator la FC Csikszerada.
Singurul oraş din România care are două echipe de Liga 1 în afara Bucureştiului este Clujul. Din păcate, situaţia lor e diametral opusă. CFR are bani şi rezultate, „U” n-are niciuna, nici alta, ci doar un stadion super, construit de Primărie cu 44 de milioane de euro, care până acum nu justifică investiţia. Două echipe de prim-plan a avut la începutul sezonului şi Ploieştiul, însă Ioan Niculae a mutat Astra la Giurgiu, conştient fiind că nu poate rivaliza cu tradiţia, dar şi cu sprijinul pe care îl are Petrolul în oraş.
Galaţiul şi Constanţa au câte două formaţii, una în Liga 1 şi una în Liga 2, dar departe de a fi echipe cu pretenţii. Cea mai aglomerată zonă din punct de vedere fotbalistic este zona Capitalei, însă nici aici fotbalul nu mai e ce a fost. Au dispărut definitiv FC Naţional şi Rocar, Sportul a retrogradat, iar Dinamo şi Rapid se luptă cu falimentul. 

Harta fotbalistică
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite