INTERVIU Mirel Rădoi vorbeşte despre naţională, relaţia cu Becali şi regretele din cariera lui de fotbalist: "Dacă vrei respect, înainte trebuie să respecţi tu!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Radoi

Fostul internaţional, care va încerca să califice naţionala de tineret la campionatul Europen din Italia şi San Marino, care se va desfăşura anul viitor, vrea să schimbe mentalitatea tinerilor fotbalişti români.

Mirel Rădoi este noul selecţioner al naţionalei Under 21 a României, pe care a preluat-o după demisia lui Daniel Isăilă, plecat în Arabia Saudită, la o formaţie nou –promovată. Fostul internaţional, ajuns la 37 de ani, nu e deloc străin de această echipă, deoarece a activat ca director sportiv de la începutul anului şi a refuzat să treacă la prima reprezentativă tocmai pentru că începuse un proiect acolo. Rădoi va avea parte de un debut de foc, urmând să întâlnească Portugalia, chiar în primul său meci pe banca naţionalei de tineret.

Mirel, selecţioner Under 21, la a doua ta experienţă ca antrenor. Eşti pregătit?
Eu zic că da, din moment ce am acceptat. Am deja câteva luni lângă această echipă, cunosc grupul, cunosc aria de selecţie şi sunt un tip curajos. Sigur, nu am experienţă, dar cred că pot compensa prin alte lucruri acest fapt.
Care este prima regulă pe care o vei impune în vestiarul echipei?
Disciplina. Care, trebuie să precizez, nu a lipsit nici până acum, în mandatul lui Dani Isăilă. Apoi, vreau ca jucătorii să respecte tricoul pe care îl poartă şi la echipa naţională să lase la o parte toate grijile sau problemele pe care le pot avea la echipele de club. Aici vom fi o familie, iar cei care vor veni trebuie să fie mândri că fac parte dintre cei 23 de fotbalişti cei mai buni la momentul respectiv, la nivelul lor.
De ce crezi că are nevoie naţionala pentru a se califica la Euro?
Eu cred că mentalitatea trebuie să fie alta. Să dispară teama de adversar. Să nu mai aibă acel complex de inferioritate, să nu se gândească că ceilaţi vin din campionate mai bune, unde au condiţii mai bune, salarii mai mari, atenţie sporită. Să lase deoparte această formă de respect. Noi o să lucrăm mult mental, pentru că oricum nu avem nici timp prea mult. Sarcina noastră este să gestionăm cât mai bine forma pe care jucătorii o arată la echipele de club.

"Vreau ca jucătorii să ia ceva din dăruirea mea"

Imagine indisponibilă

Câţi jucători ai sub observaţie?
86 de jucători, plus alţi 19 din liga a treia. Am fişele tuturor, îi cunosc cam pe toţi. Sper să îi convoc pe cei mai în formă şi să îi fac să se exprime cât mai bine.
Probleme sunt?
Sunt şi probleme. Spre exemplu, mulţi nu prea joacă, iar cei care joacă sunt cam pe aceleaşi posturi. De la mijloc în sus stăm destul de bine, în apărare nu prea. Mai e şi o problemă de intensitate. În Liga I se joacă la o intensitate mai mică decât într-un meci interţări de Under 21. Mulţi dintre fotbaliştii noştri care au jucat contra Angliei, în primăvară, spuneau că a fost cel mai tare meci al lor.
Ce vei încerca să le imprimi fotbaliştilor din calităţile pe care le-ai avut tu?
Dăruirea. Sunt momente în fotbal când adversarul te copleşeşte, poate chiar te sufocă. Atunci, trebuie să ai tăria să rezişti sau, după caz, să te ridici. Eu aşa am făcut mereu. Niciodată la pământ, asta a fost deviza mea, asta vreau şi de la jucătorii mei.
Nici nu ai fost numit bine şi ai au apărut critici la adresa ta. Te deranjează?
Nu, deloc. Vreau să extrag tot ce poate fi extras pozitiv şi din lucrurile negative. Îi aştept pe toţi cei care vor să vadă ce vom face la antrenamente şi cum lucrăm, să vină la pregătire. Sunt invitaţii mei. Accept orice sugestie, poate voi învăţa câte ceva de la toată lumea.
Vei folosi acelaşi sistem cu echipa mare?
Vom fi mereu în contact cu prima echipă, am şi noroc că mă înţeleg bine cu Cosmin Contra. Nu avem prea mult timp la dispoziţie să discutăm de implementarea unui sistem comun, voi folosi sistemul care se potriveşte meciului respectiv. Noi facem sistemul şi în funcţie de ce joacă fotbaliştii la cluburi, pentru ca ei să adapteze mai uşor. Eu cred că în cele câteva zile pe care le ai la dispoziţie nu poţi decât să faci câte puţin din toate. Voi încerca să capacitez jucătorii, să le potenţez valoarea, în niciun caz să îi bulversez.

"Contra îmi va lăsa jucătorii în toamnă"

contra

Pe cine vezi lideri ai echipei actuale?
Sunt câţiva jucători care se descurcă bine. Portarul Radu, Ianis Hagi, Coman, Măţan, Paşcanu, Moruţan. Eu spun că ei pot face diferenţa şi aştept să arate că au valoare.
A ajutat regula Under 21 naţionala de tineret?
Clar! Enorm. Fără ea nu am fi văzut fotbalişti titulari la cluburi. Din păcate şi nu vreau să sune ca o critic, dar asta e părerea mea, am văzut destul antrenori mai preocupaţi de propriul CV decât de o construcţie pe termen mediu şi lung. Fără această regulă, mulţi dintre fotbaliştii pe care îi vedem acum în Liga I, nu ar fi fost acolo.
Cine rămâne căpitan la Under 21?
Deocamdată Radu, portarul. Dar vom pune patru jucători, care să preia banderola în funcţie de cine lipseşte la un moment dat. Sincer, căpitanul nu e tocmai principala problemă care mă preocupă.
Vine o toamnă încărcată. Cine va avea prioritate, naţionala mare sau tineretul?
Te referi la jucători. Am discutat cu Cosmin Contra şi în afară de Cristi Manea, pe care eu îl consider cumva pierdut în favoarea naţionalei mari, jucătorii vor rămâne la tineret. Avem o şansă mare de calificare şi mă voi baza pe tot ce e mai bun. Acum, evident, depinde şi de ce se va mai întâmpla pe parcurs.
Ţi se pare că fotbaliştii români sunt mult mai slab fizic decât cei străini?
Este o diferenţă şi e vizibilă chiar la cei de la noi care pleacă în străinătate. Ma uit la Dulca, de la noi. Păi s-a transformat enorm de când e în Anglia. Are nişte picioare mult mai puternice. Se lucrează mai mult şi mai intens afară. Au simţit-o mulţi dintre cei care au jucat acolo. Partea proastă e că după ce au văzut cum e afară şi s-au întors aici au revenit la ritmul de dinainte. Fiecare ar trebui să îşi gestioneze situaţia, să ştie ce e bine şi ce nu pentru el. Nu poţi lăsa totul la mâna antrenorului sau la mâna preparatorului.
Contează la echipa naţională unde joci? Mă refer la valoarea clubului?
Contează, dar cel mai mult contează forma fotbalistului. Dacă unul dă zece goluri într-o lună poate să joace oriunde, n-are cum să nu fie în formă şi să-l ignori.
Nivelul Ligii I ţi se pare mai slab decât pe vremea când jucat tu?
Fizic, da, e mai slab. Tehnic, nu mi se pare. Eu văd jucători interesanţi şi acum. Ca atmosferă a scăzut mult, pentru că nu mai sunt echipele de tradiţie, nu mai sunt derbyuri. Fotbalul e pentru public, pentru oameni, nu pentru televizoare.

“Nu i-am răspuns lui Gigi Becali la telefon”

Radoi

Prima ta experienţă ca antrenor, când ai fost la Steaua, s-a terminat destul de repede şi destul de prost. Îţi reproşezi ceva?
Da, că nu am dus echipa în grupele cupelor europene. Acela era obiectivul meu imediat. Anunţasem că va fi greu să câştigăm Liga I, la cum stăteau lucrurile atunci, dar faptul că nu am ajuns în măcar în Liga Europa a fost un eşec.
Ai un gust amar după tot ce s-a întâmplat apoi?
Nu, nu am. Am trăit o serie întreagă de întâmplări care cred că mă vor ajuta pe viitor în cariera mea. Au trecut trei ani de atunci, nu mă mai gândesc la asta, nu am remuşcări, nu am regrete, merg înainte.
Dă-mi exemplu de o întâmplare pe care ai trăit-o atunci.
Păi, mergem la Mogoşoaia unde aveam antrenament fizic şi ne trezim că sala e ocupată. Suntem trimişi la Buftea, unde însă nu e sală de forţă. Mai e ceva de spus?
De ceva timp, eşti într-un conflict cu Gigi Becali.
Nu sunt în niciun conflict. Eu mi-am spus părerea şi dacă pe el l-a deranjat atunci asta e. Eu întotdeauna am zis numai adevărul şi doar ce gândesc, indiferent de implicaţii. Întradevăr, nu mai vorbesc cu el. După ce am plecat de la Steaua, am mai discutat câteva luni, dar acum nu mai vorbim. M-a sunat, dar nu i-am mai răspuns, pentru că aşa am considerat eu. Dacă ne vom întâlni însă, probabil vom vorbi. Până la urmă e naşul meu, dar momentan asta e situaţia.
Nu îţi pare rău că te-ai lăsat de fotbal la numai 34 de ani?
Dacă nu aş fi venit la Steaua antrenor aş mai fi jucat un an. Doar un an. Eu am ştiut mereu unde sunt şi ce fac, nu avea rost să ajung să mă ia de proaspăt ăştia de 18 ani, să alerge cu mine în spate. Prefer să rămân în fotbal cu ce am putut să ofer bun.

“Del Piero, cel mai dificil adversar”

delpiero

La naţională ai renunţat la 29 de ani. Te-ai pripit?
Când am renunţat am dat şansa unor alţi fotbalişti să îmi ia locul. Poate m-am pripit, dar mai degrabă nu! A fost acea problemă cu declaraţiile lui Ionuţ Lupescu, însă probabil că nu era doar părerea lui. Eu nu simţeam în acel moment că nu mai sunt util, chiar dacă jucam în Arabia Saudită, dar poate că alţii gândeau altfel. Problema e că noi discutasem înainte ca tot ce e de vorbit să fie vorbit între noi. Să fim uniţi, să fim ca o familie şi peste câteva zile m-am trezit criticat în public. Atunci am gândit că e mai bine să renunţ.
Un singur turneu final, Euro 2008, nu e cam puţin pentru generaţia ta?
E puţin, dar noi am avut şi mult ghinion. Atunci cu Danemarca, a fost şi meciul ăla cu Norvegia, cu Slovenia ce să mai zic. Să ştii că noi aveam o echipă puternică, chiar am avut mult ghinion.
Cum era atmosfera în vestiar?
Foarte bună. Cu un căpitan cum a fost Cristi Chivu nici nu putea fi altfel. Chivu a fost un căpitan foarte bun al echipei naţionale. Căpitanul perfect pentru o echipă naţională.
Care a fost cea mai frumoasă amintire de la naţională?
Euro 2008, turneul final. Cred că fiecare fotbalist trebuie să îşi propună să ajungă măcar la o asemenea competiţie. Chiar e ceva deosebit.
Dar cel mai dificil adversar?
Cred că Del Piero. Am jucat contra Italiei aici în România, făceam cuplu cu Didi Prodan, Dmnezeu să-l ierte, şi ţin minte că era o vreme urâtă. Ne-am luat noi crampoane mari, serioase, să ne ţinem pe picioare. Şi apare Del Piero cu nişte ghete turnate, nişte crampoane mici. Didi săracu, care era cu caterinca, zice Ăsta n-atinge mingea azi. De unde? Parcă dansa pe teren. Se deplasa cu o lejeritate şi când punea piciorul pe minge era poezie. N-am mai văzut o aşa lejeritate. Poate doar la Zidane, că am jucat şi contra lui, într-un amical în 2002.

“După Middlesbrough am zis că 10-15 ani nu va mai ajunge nimeni în semifinalele europene”

radoi

Cum ai caracteriza experienţa pe care ai avut-o la arabi?
La început, în momentul transferului, am avut aşa un şoc. Trebuia să ajung al Inter şi am ajuns la Al Hilal. Pe urmă m-am gândit că poate e mai bine decât să joc prea puţin la Inter să fiu om de bază în Arabia Saudită. Plus că era Oli acolo. Am încercat să iau parte apozitivă. Cred că am lăsat o bună impresie şi nu mă refer neapărat la fotbalistul Mirel Rădoi, ci la fotbalistul român. Dovadă că şi acum sunt căutaţi fotbalişti români care să se transfere acolo, deşi e un mediu complet diferit de cel de la noi. Am contribuit şi eu la asta.
Rana de la Middlesbrough mai doare?
Doare. Va durea toată viaţa, dar pe de altă parte trebuie să luăm şi partea bună a lucrurilor. Am fost într-o semifinală europeană. După acel meci, când mulţi ne criticau, eu am spus că nicio echipă românească nu va mai ajunge acolo 10-15 ani. Iată că au trecut 12 ani şi nici măcar nu s-a apropiat cineva de aceeaşi performanţă.
Dintre antrenorii pe care i-ai avut care ţi-a fost cel mai apropiat?
M-am înţeles bine cu toată lumea, dar trei dintre ei mi-au marcat cariera. Sorin Cârţu, care a dat bani de la el pentru transferul meu, Victor Piţurcă, care m-a titularizat şi forţat chiar dacă mulţi strâmbau din nas, şi Cosmin Olăroiu, care m-a pus căpitan. Cu Oli am fost şi sunt foarte apropiat. Când era în Dubai, eram ca şi parte din stafful lui. Când a plecat în China m-a întrebat dacă nu vreau să merg cu el, dar am zis că e mai bine să încerc ceva singur.
Zlatko Dalici, selecţionerul Croaţiei?


M-am înţeles bine şi cu el, am lucrat la Al Ain. Şi apoi am ţinut legătura. Am vorbit prin mesaje la Campionatul Mondial, e un tip super ok. L-am întrebat cum de au ajuns aşa departe şi mi-a povestit un lucru interesant. Toţi marii jucători ai Croaţiei, Modrici, Rakitici, Mandzukici etc sunt ca nişte mentori pentru tinerii jucători. Se implică mult, le explică acestora ce trebuie să facă, cum să se comporte, le povestesc cum e la cluburile mari. Ceva de genul ăsta făcea ci Chivu la noi, parţial Contra, chiar şi Lobonţ se mai implica. Dalici a fost ajutat mult de aceşti fotbalişti care să facă un grup extrem de unit şi puternic.
De ce crezi că, la momentul actual, copiii nu mai vin la fotbal?
Nu ştiu dacă chiar nu mai vin la fotbal. Mie mi se pare că sunt destui copii la fotbal, dar poate nu-i descoperim noi pe toţi cei care sunt buni. Pe vremea copilăriei mele, la Drobeta, ştiam în fiecare zi unde are loc o oră de fotbal, şi eram acolo la şcoala respectivă. Toţi profesorii se ştiau între ei, cum apărea un copil bun cum se dădea sfoară în ţară. Acum, cred că nu mai e acest sistem. Iar la copii mai e şi altă problemă. Noi trebuie să-I facem pe ei ca după ziua de azi să vină şi mâine la fotbal. Să îi atragem. Or dacă pui copii de 10-11 ani să facă pregătire fizică, jumate din ei nu-şi vor mai dori să joace fotbal. 

Imagine indisponibilă

Naţionala mare are şanse de calificare la Euro 2020? 

Da, de ce să nu aibă? Nu ştiu cum se lucra cu Daum, dar ştiu cum se lucrează acum, iar dacă Cosmin Contra a reuşit să-i facă pe Budescu şi Stanciu să bage alunecări înseamnă că echipa e pe un drum bun.

E mare fan Barcelona

Mirel Rădoi este protagonistul unei situaţii paradoxale. Idolul copilăriei sale a fost Fernando Hierro, căpitanul lui Real Madrid, deşi el este mare fan Barcelona. “Urmăresc tot ce se întâmplă la Barca. După Hierro l-am admirat mult de tot pe Carles Puyol. Din România mi-a plăcut Gică Popescu, alături de care am şi apucat să joc puţin la echipa naţională”, a mărturist Rădoi.

Cred că cea mai bună perioadă a mea a fost cea de la Extensiv, când am reuşit să fac pasul direct la Steaua, deşi aveam numai 19 ani Un lucru pe care toţi jucătorii trebuie să-l înţeleagă: dacă vrei să fii respectat, înainte trebuie să oferi respect


67 de meciuri a jucat Mirel Rădoi pentru naţionala României, unde a jucat între 2000 şi 2010


Primul meci pe banca naţionalei U21 a României pentru Mirel Rădoi va fi Portugalia - România, pe 7 septembrie

Clasament

Bosnia-Herţegovina 7 5 0 2 19-5 15
Portugalia 6 4 1 1 17-7 13
ROMÂNIA 6 3 3 0 9-3 12
Elveţia 7 2 1 4 7-12 7
Ţara Galilor 6 2 1 3 6-8 7
Liechtenstein 6 0 0 6 1-24 0


Tricolorii U21 sunt neînvinşi şi ocupă poziţia a treia în grupa preliminară, de unde se califică direct la turneul final doar prima clasată. Cele mai bune patru din nouă ocupante ale locurilor secunde vor disputa un play-off pentru a stabili încă două selecţionate care merg la EURO. 

Meciuri rămase de disputat:
Portugalia – ROMÂNIA, Ţara Galilor – Liechtenstein, Bosnia-Herţegovina - Elveţia (07.09.2018)
ROMÂNIA - Bosnia-Herţegovina, Elveţia – Liechtenstein, Ţara Galilor – Portugalia (11.09.2018);
Liechtenstein - Portugalia (11.10.2018); ROMÂNIA - Ţara Galilor (12.10.2018);
ROMÂNIA – Liechtenstein, Portugalia – Bosnia-Herţegovina, Ţara Galilor - Elveţia (16.10.2018)

U21
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite