Omul care conduce fotbalul mondial s-a întâlnit cu preşedintele Iranului: ce i-a cerut Sepp Blatter lui Hassan Rouhani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sepp Blatter (stânga), alături de Hassan Rouhani. FOTO: ISNA
Sepp Blatter (stânga), alături de Hassan Rouhani. FOTO: ISNA

Pentru a doua oară de când a fost ales preşedinte la FIFA, în 1998, elveţianul de 77 de ani a vizitat ţara în care sportul-rege e o a doua religie. De această dată, a îndrăznit să ridice o problemă destul de sensibilă.

Abu-Dhabi va găzdui, vineri, finala mică şi ultimul act al Campionatului Mondial Under 17. Suedia şi Argentina se vor bate pentru locul 3, în timp ce Mexic şi Nigeria pentru supremaţie. Ambele partide vor fi urmărite din tribune de Sepp Blatter. 

Până să ajungă în Emirate, preşedintele FIFA a făcut o vizită de lucru în Iran, a patra ţară care s-a calificat pentru Mondialul din 2014. Sepp Blatter a aterizat, la Teheran, miercuri, în jurul orei 5 dimineaţa, urmând să plece spre Emirate, joi la prânz. 

După ce a fost întâmpinat la scara avionului de legende ale fotbalului iranian, precum Ali Daei, cel mai bun marcator din istoria fotbalului, Blatter a vizitat mai multe academii şi a discutat cu preşedintele Federaţiei Iraniene de Fotbal, Ali Kaffashian. 

Cea mai importantă întâlnire a avut-o însă cu Hassan Rouhani, preşedintele iranian care, deocamdată, a reuşit să îmbunătăţească imaginea ţării la nivel internaţional. Sesizând deschiderea guvernului de la Teheran în ultima perioadă, Blatter a îndrăznit să ridice o problemă sensibilă în cadrul întrevederii pe care a avut-o cu Rouhani.

Ce i-a spus?

„FIFA urmăreşte atent dezvoltarea fotbalului feminin în ţările islamice. Fotbalul e pentru toată lumea, inclusiv pentru femei. Mi-aş dori ca ele să beneficieze de o libertate mai mare în Iran“, a spus Blatter, referindu-se că, după Revoluţia Islamică din 1979, accesul femeilor pe stadioane a fost interzis.

Această regulă a fost încălcată de două ori. Prima dată în 1997, după calificarea dramatică a Iranului la Mondialul din 1998. Atunci, reprezentantele sexului frumos au putut ocupa un sector special al Stadionului „Azadi“ pentru a întâmpina membrii echipei naţionale, după revenirea acestora din Australia.

Al doilea episod s-a petrecut în 2005, atunci când 100 de femei au format un baraj viu în faţa maşinii preşedintelui de atunci, Mohammad Khatami, care încerca să meargă la meciul Iran – Bahrain, decisiv pentru calificarea la Mondialul din 2006. Văzând că femeile nu se dau la o parte, Khatami a ordonat ca ele să fie lăsate în arenă, invitându-le să urmărească partida care a trimis Iranul la CM 2006 din loja sa. 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite