Istorie în desfăşurare: Astăzi avem „Fedal“ la Paris, episodul 39

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spaniolul Rafael Nadal în acţiune în timpul partidei împotriva canadianului Felix Auger-Aliassime la turneul de tenis Mutua Madrid Open în Madrid Spania FOTO EPA-EFE / Juanjo Martin

Rafael Nadal şi Roger Federer şi-au curăţat sferturile lor de tablou şi se vor întâlni, vineri, nu înainte de ora 13.50, în semifinalele turneului de la Roland Garros

Va fi primul lor meci la Grand Slam-ul din Paris după o pauză de opt ani. 

De patru ani nu mai jucase Roger Federer la Roland Garros iar revenirea de anul acesta era privită mai mult ca un moft al elveţianului decât ca pe o tentativă cu şanse reale de a îşi adjudeca trofeul. De altfel, înaintea începerii turneului, Roger avea la casele de pariuri o cota imensă să câştige competiţia: 24. Federer a avut însă o evoluţie entuziasmantă, cel mai bun argument, pe lângă jocul excelent şi condiţia fizică ca în tinereţe, fiind că a cedat un singur set în cele 5 meciuri jucate până acum. În penultimul act însă, în drumul către cea de a 31 finală de Grand Slam a carierei (20 câştigate), îl aşteaptă obstacolul suprem, Rafael Nadal. 

Spaniolul, unanim considerat drept cel mai bun jucător pe zgură din toate timpurile, a avut şi la Paris o evoluţie, pe alocuri, înspăimântătoare pentru adversari . Exceptând partida din turul 3, cu David Goffin, în faţa căruia a pierdut un set, spaniolul a cedat cel mult 8 game-uri pe meci. 

La doi ani de la ultima loc ciocnire într-un Grand Slam, finala de la Australian Open 2017, câştigată în cinci seturi de Federer, şi la opt ani de la ultima lor întâlnire la Roland Garros, finala câştigată de spaniol, iubitorii tenisului vor  avea parte de încă un duel de vis între cei doi mari jucători 

În sferturi, Rafael Nadal l-a căsăpit pe Kei Nishikori, un meci în care a japonezul a luat doar cinci game-uri, 6-1, 6-1, 6-3. Nadal, care ţinteşte un al 12-lea titlu la Paris, a ajuns astfel la 91 de victorii şi 2 înfrângeri pe zgura din  capitala Franţei. Federer l-a eliminat pe conaţionalul şi prietenul său Stan Wawrinka, după un meci cu grad ridicat de spectaculozitate, 7-6, 4-6, 7-6, 6-4.

Întrebaţi cum văd întâlnire cu rivalul de o viaţă, cei doi jucători de tenis şi-au dat credit unul altuia. „Ştiu la ce nivel se poate ridica. Joc bine, dar am nevoie să joc foarte bine împotriva lui. S-a întors să joace pe zgură pentru că este un jucător complet, care se descurcă bine indiferent de suprafaţă. Va fi un meci foarte special pentru el, pentru mine, întotdeauna a fost aşa. Va da tot ce are mai bun, iar eu voi face la fel“, a declarat Nadal. 

Federer a fost mai puţin evaziv, din declaraţiile sale înţelegându-se că ştie că pleacă cu şansa a doua. „Cu Rafa, în special pe zgură, eşti pus în gardă de ceea ce poate face. În plus, pentru că este un jucător de mână stângă, asta complică şi mai mult lucrurile. Întotdeauna ai o şansă. Altfel, dacă s-ar cunoaşte deja rezutatul final, nimeni nu ar mai veni să se uite la meci. Şi crde că aşa gândesc toţi cei care se pregătesc să îl înfrunte pe Rafa. Ştiu că va fi complicat, dar nu se ştie niciodată. Poate are vreo problemă de sănătate, poate sunt condiţii meteo care îl dezavantajează. Pentru mine, să joc cu Rafa nu este deloc simplu, dar dacă vrei să faci perfomanţă pe zgură, inevitabil, trebuie să treci de Rafa, pentru că este foarte bun şi îţi va apărea în cale“, a spus elveţianul.

Istoria rivalităţii dintre Federer şi Nadal, care îşi va derula astăzi episodul 39, a făcut mereu deliciul fanilor şi statisticienilor. Nici în perioada sa de glorie Federer nu s-a simţit confortabil când a trebuit să dea piept cu Nadal şi a ieşit mai mereu şifonat din întâlnirile cu el. Elveţianul, care a recuperat spectaculos în ultima vreme din diferenţa cândva enormă, n-a mai pierdut la rivalul său de cinci ani şi are o serie de 5 succese în ultimele 5 meciuri, doar că niciuna dintre aceste victorii nu a venit pe zgură. Chiar şi aşa, head to head-ul îi este în continuare net favorabil spaniolului 23-15.

Federer vs Nadal 38 de meciuri

victorii 15-23

15 meciuri pe zgură 2-13

20 meciuri pe hard 11-9 (8-6 Nadal pe outdoor hard, 5-1 Federer indoor),

3 meciuri pe iarbă 2-1

24 de finale 10-14

9 finale de Grand Slam 3-6

Drumul până în semifinale

Nadal

turul 1 Yannick Hanfmann 6-2, 6-1, 6-3

turul 2 Yannick Maden 6-1, 6-2, 6-4

turul 3 David Goffin 6-1, 6-3, 4-6, 6-3

optimi Juan Ignacio Londero 6-2, 6-3, 6-3

sferturi Kei Nishikori 6-1, 6-1, 6-3

Federer

turul 1 Lorenzo Sonego 6-2, 6-4, 6-4

turul 2 Oscar Otte 6-4, 6-3, 6-4

turul 3 Casper Ruud 6-3, 6-1, 7-6 (8)

optimi Leonardo Mayer 6-2, 6-3, 6-3

sferturi Stan Wawrinka 7-6(4), 4-6, 7-6(5), 6-4

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite