Japonia arată cât de departe suntem de finalul coşmarului: Niponii iau în calcul un scenariu teribil

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Japoniei, Shinzo Abe, ştie că viitorul Jocurilor Olimpice e unul incert
Premierul Japoniei, Shinzo Abe, ştie că viitorul Jocurilor Olimpice e unul incert

COVID-19 va face parte din vieţile noastre în următorii ani, iar cine se îndoieşte de acest lucru ar trebui să citească evaluarea unei ţări care va avea foarte mult de pierdut din cauza coronavirusului.

Japonia e în faţa unui dezastru economic de proporţii: pentru a doua oară în istorie, Tokyo poate rămâne fără sărbătoarea sportului pentru care a şi cheltuit o sumă astronomică.

Când lumea sportului dă din coate să mai salveze ce se poate în acest an, japonezii „tremură“ cu gândul la ce urmează în 2021.

Iar asta pentru că, spre ghinionul lor, pandemia s-a declanşat exact în anul în care ei ar fi trebuit să organizeze Jocurile Olimpice de Vară. Şi au făcut tot posibilul să ţină evenimentul în 2020, doar că, la un moment dat, inclusiv ei s-au convins că se luptă pentru o cauză pierdută. Adevărata dramă e însă faptul că, în acest moment, organizarea Jocurilor şi în 2021 pare un scenariu SF! Vorbim despre un eveniment la care doar numărul atleţilor calificaţi se apropie de 12.000. Şi cine îşi poate imagina, astăzi, o festivitate de deschidere la care mii de oameni să facă o paradă, fluturând steaguri şi salutând spectatorii. De fapt, care spectatori, fiindcă aici e o altă problemă uriaşă! De curând, oamenii de ştiinţă din Germania au explicat că, în viziunea lor, meciurile de fotbal nu se pot organiza cu spectatori în arene, decât după un an şi jumătate. Iar asta la nivelul campionatelor interne! Jocurile Olimpice ar trebui să adune în tribune, cel puţin teoretic, milioane de oameni veniţi din toate colţurile lumii.

Având aceste coordonate în faţă, astăzi, când coronavirusul încă face ravagii în lume, e lesne de înţeles de ce a apărut o întrebare simplă, dar înfiorătoare pentru organizatorii japonezi şi pentru oficialii Comitetului Olimpic Internaţional (CIO): Se pot organiza Jocurile Olimpice în 2021? Un prim răspuns dezolant l-a oferit medicul Yoshitake Yokokura: „Va fi greu. Nu spun că Japonia ar trebui să găzduiască sau nu evenimentul, dar mă aştept să fie greu“. Iar declaraţia lui Yokokura vine după ce, acum două săptămâni, virologul Kentaro Iwata a tras un semnal şi mai grav de alarmă: „Ca să fiu sincer cu voi, nu cred că Jocurile Olimpice se vor organiza în 2021. E posibil ca Japonia să aibă situaţia sub control până în vara anului viitor, şi chiar îmi doresc asta, dar nu cred că asta se va întâmpla peste tot în lume. Şi, de aceea, sunt foarte pesimist, când vine vorba de organizarea Jocurilor Olimpice, vara viitoare“.

„Ar fi cea mai preţioasă ediţie“

Cum astfel de voci, care pun sub semnul întrebării desfăşurarea Jocurilor în 2021, se înmulţesc, recent, preşedintele Comitetului de Organiare, Yoshiro Mori, a fost întrebat direct ce se întâmplă dacă evenimentul nu va putea să aibă loc la anul. „Va fi anulat“, a spus, pe scurt, Mori, într-un interviu acordat pentru Nikkan Sports. Astfel, japonezii au respins, răspicat, ideea unei noi amânări.

„Şi în trecut, Jocurile Olimpice au fost anulate, dar din cauza războaielor. Noi acum suntem în război cu un inamic invizibil. Totuşi, următoarea ediţie a Jocurilor ar fi cea mai preţioasă de până acum, fiindcă, dacă s-ar organiza, ar însemna că am câştigat acest război. Trebuie să credem în această posibilitate, fiindcă, altfel, eforturile noastre nu vor fi răsplătite“, a subliniat Mori.

Contactat de CNN, biroul de presă al Comitetului de Organizare a oferit, la rândul său, o poziţie oficială, explicând că japonezii sunt într-o permanentă legătură cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). „Noile date pentru Tokyo 2020 sunt deja fixate pentru 2021. Misiunea Comitetului de Organizare e să pregătească scena pentru Jocuri, la anul. Am întocmit un plan pentru combaterea coronavirusului şi, împreună cu CIO, facem schimb de informaţii cu OMS. Ne vom coordona eforturile în continuare pentru a stabili următorii paşi“, a fost poziţia Comitetului de Organizare. 

Tokyo a avut o ediţie anulată!

Tokyo a mai găzduit o dată Jocurile Olimpice de Vară, în 1964, între 10 şi 24 octombrie. S-a ajuns la această perioadă neobişnuită pentru ca sportivii să nu fie afectaţi de căldura şi umiditatea verii. Înaintea ediţiei din 1964, Tokyo ar fi trebuit să găzduiască JO 1940, însă acest eveniment s-a anulat, din cauza celui de-Al Doilea Război Mondial, aşa cum s-a întâmplat şi cu ediţia din 1944, care ar fi trebuit să aibă loc la Londra.

23 iulie 2021 e data la care ar trebui să înceapă Jocurile Olimpice, festivitatea de închidere fiind programată pentru 8 august.   12,25 de miliarde de dolari au cheltuit japonezii pentru organizarea Jocurilor Olimpice, potrivit unui anunţ făcut în luna decembrie.  
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite