JO 2020 Tokyo: România - Honduras, astăzi, de la ora 14! De ce revenim la turneul de fotbal cu o echipă cârpită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alex Paşcanu (cu mingea în mână) şi colegii săi sunt gata să facă un turneu memorabil. FOTO: frf.ro
Alex Paşcanu (cu mingea în mână) şi colegii săi sunt gata să facă un turneu memorabil. FOTO: frf.ro

La 57 de ani de la ultima noastră participare la turneul olimpic de fotbal, tricolorii revin, în această probă. Ca o coincidenţă, şi la ultima calificare, competiţia a fost găzduită de Tokyo.

Prezenţa naţionalei olimpice la JO 2020 (evenimentul şi-a păstrat denumirea, în mod simbolic) e, practic, răsplata acelui European de vis pe care l-a reuşit România U21, cu Mirel Rădoi pe bancă, în 2019. Atunci, tricolorii mici au avansat până în semifinale, performanţă care le-a asigurat calificarea la JO 2020. 

Din păcate, pentru că acest eveniment nu face parte din calendarul FIFA, cluburile au avut ultimul cuvânt, în privinţa deplasării jucătorilor convocaţi, la Tokyo. Şi multe dintre ele au refuzat să-şi pună fotbaliştii la dispoziţia lui Rădoi pentru turneul olimpic. Aşa s-a ajuns ca FCSB, de pildă, să aibă nouă jucători pe lista lărgită anunţată de selecţioner pentru ca, în final, să dea doar un om în lotul deplasat în Japonia: portarul de rezervă, Ştefan Târnovanu! Şi tot din acest motiv, România a pierdut jucători de bază, precum Ionuţ Radu (Inter), Radu Drăguşin (Juventus), Vlad Chiricheş (Sassuolo), Dragoş Nedelcu (Fortuna Dusseldorf), Nicolae Stanciu (Slavia Praga) sau Ianis Hagi (Rangers), toţi opriţi la echipele lor de club pentru noul sezon competiţional.

În aceste condiţii, Rădoi a încropit un lot în care cei trei jucători seniori, de peste 23 de ani, sunt Florin Ştefan (25 de ani), Valentin Gheorghe (24 de ani) şi Ronaldo Deaconu (24 de ani). Ultimul a fost chemat pe ultima sută de metri, după ce şi nemţii de la Fortuna Dusseldorf i-au interzis lui Nedelcu să meargă la Tokyo, după ce l-au împrumutat de la FCSB.

De remarcat ar fi gestul lui Gheorghe Hagi, antrenorul celor de la Farul, singurul care a susţinut cu adevărat lotul olimpic. Pentru că, după cum se poate vedea în lotul alăturat, „marinarii“ au trimis cinci fotbalişti în Japonia. Vorbim despre jucători în lipsa cărora Hagi trebuie să se descurce, în următoarea perioadă, în campionat.

Întrebat despre obiectivul tricolorilor, în Japonia, Rădoi a oferit un răspuns scurt: „În mintea mea de om nebun, am zis că ne batem pentru o medalie. Dar va trebui să luăm lucrurile pas cu pas“.

Program
4 e locul ocupat de naţionala olimpică a Hondurasului la JO 2016, eveniment care a avut loc la Rio de Janeiro.   2012 e anul în care naţionala olimpică a Coreei de Sud a obţinut medalia de bronz la Jocurile găzduite de Londra.   2 prezenţe are Noua Zeelandă la Jocurile Olimpice cu naţionala de fotbal, în 2008 şi în 2012. Niciodată n-a depăşit faza grupelor.  

Lotul naţionalei olimpice, la Tokyo

*Portari: Marian Aioani (Farul), Mihai Popa (Astra), Ştefan Târnovanu (FCSB);

*Fundaşi: Andrei Raţiu (Villarreal), Ricardo Grigore (Dinamo), Andrei Chindriş (FC Botoşani), Virgil Ghiţă (Farul), Alexandru Paşcanu (Ponferradina), Radu Boboc (Farul), Florin Ştefan (Liber de contract);

*Mijlocaşi: Andrei Ciobanu (Farul), Marius Marin (Pisa), Marco Dulca (Chindia Târgovişte), Ronaldo Deaconu (Gaz Metan), Alexandru Dobre (Dijon), Valentin Gheorghe (Astra), Ion Gheorghe (Voluntari), Tudor Băluţă (Brighton), Eduard Florescu (FC Botoşani), Antonio Sefer (Rapid);

 *Atacanţi: George Ganea (Farul), Andrei Sîntean (Hermannstadt).

Marin

    

Programul tricolorilor

*Joi, ora 14.00 (Kashima): România - Honduras

*Duminică, 25 iulie, ora 14.00 (Kashima): România - Coreea de Sud

*Miercuri, 28 iulie, ora 11.00 (Sapporo): România - Noua Zeelandă

Meciurile vor fi transmise de TVR 1, Eurosport şi de Radio România Actualităţi.

România, la Jocurile Olimpice, turneul de fotbal

Ediţie Rezultat

1924 Optimi

1952 Runda preliminară

1964 Locul 5

Grupele turneului de fotbal

*Grupa A: Japonia, Africa de Sud, Mexic, Franţa

*Grupa B: Noua Zeelandă, Honduras, Coreea de Sud, ROMÂNIA 

*Grupa C: Egipt, Spania, Argentina, Australia

*Grupa D: Brazilia, Germania, Coasta de Fildeş, Arabia Saudită

Primele două clasate din fiecare serie vor ajunge în sferturi.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite