Sport

articolul anterior articolul urmator

Jocurile Olimpice Gay

88
24 Aug 2016 14:06:58
Vlad Viski

S-au terminat, aşadar, Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, din Brazilia, a 31-a Olimpiadă, ocazie cu care majoritatea ţărilor îşi trimit cei mai buni atleţi în lupta pentru medalii.

Jocurile de la Rio s-au desfăşurat într-un context dificil, cu preşedinta ţării, Dilma Rousseff, suspendată, ca rezultat al unor jocuri politice menite să demanteleze statul social creat de predecesorul Dilmei, popularul Lula. De ceva ani, economia Braziliei nu reuşeşte să tureze motoarele şi să transforme statutul de putere emergentă în creştere economică solidă. În ultimii 5 ani, creşterea economică nu a trecut de 1.5%, 2015 şi 2016 fiind ani de recesiune adâncă, cu un şomaj la ora actuală de peste 11%.

Organizaţiile LGBT raportează că 326 de persoane LGBT au fost ucise în 2014, majoritatea acestora fiind persoane transgender sărace de culoare.

situaţia nu e nici ea mai roză. Organizaţiile LGBT raportează că 326 de persoane LGBT au fost ucise în 2014, majoritatea acestora fiind persoane transgender sărace de culoare. Poate părea un paradox într-o ţară care a legalizat căsătoriile gay în 2013. Încă din 2004 preşedintele Lula a lansat o iniţiativă naţională de luptă împotriva homofobiei, iar Dilma a continuat mare parte din aceste programe. Cu toate acestea, aceeaşi Dilma a refuzat, în 2013, includerea orientării sexuale şi a identităţii de gen în legislaţia privind infracţiunile motivate de ură, în urma presiunilor venite din partea grupurilor neo-protestante bine reprezentate în legislativul de la Brasilia.

Din totalul de 53 de atleţi, aproape jumătate au cucerit medalii, dintre care 10 de aur. 

premieră, prima femeie transgender în program, fotomodelul brazilian Lea T.

Sportul este prin excelenţă un domeniu unde sexismul, homofobia şi transfobia încă îşi găsesc locul.

stergându-l cu totul. Datoria presei de calitate nu este sa expună inutil vieţile intime ale unor oameni.

(...) ni s-a reamintit la Rio că încă avem ţări în întreaga lume care criminalizează homosexualitatea, cu efecte imediate asupra vieţilor persoanelor LGBT, obligate să se ascundă, să fie marginalizate şi vulnerabilizate.

Aşadar, putem vorbi de Jocurile Olimpice de la Rio ca fiind un succes pentru comunitatea LGBT? Vizibilitatea este un element extrem de important în lupta pentru drepturi egale. Sportul este prin excelenţă un domeniu unde sexismul, homofobia şi transfobia încă îşi găsesc locul. Cu toate acestea, avem şi atleţi care ne demonstrează că orientarea sexuală sau identitatea de gen nu au nimic a face cu performanţa atletică. Dincolo de vizibilitate, comunitatea LGBT din Brazilia rămâne într-o continuă criză, confruntată în continuare cu realităţile sărăciei şi ale violenţei. În acelaşi timp ni s-a reamintit la Rio că încă avem ţări în întreaga lume care criminalizează homosexualitatea, cu efecte imediate asupra vieţilor persoanelor LGBT, obligate să se ascundă, să fie marginalizate şi vulnerabilizate.

Cât despre România, slabe şanse să avem cât de curând un atlet care să îşi recunoască deschis orientarea sexuală sau identitatea de gen. Să nu uităm că în 1996, baschetbalista Mariana Cetiner a fost condamnataă la închisoare pentru "lesbianism", pe baza infamului articol 200 din Codul Penal de la acea vreme, fiind ulterior declarată "prizonier de conştiinţă" pe baza orientării sexuale, de către organizaţia Amnesty International. Ne putem mulţumi cu un astfel de gest venit din partea lui Mayssa Pessoa, brazilianca care în 2014 a recunoscut că e lesbiană, în timp ce juca pentru clubul de handbal CSM Bucureşti. Mai aşteptăm.  


Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

88 Comentarii

Stefan din nord
24.08.2016, 14:24:20

DA DA . Mai asteptam . Se poate sa nu fim si noi in rand cu lumea civilizata ?

0 (12 voturi)
paradoxal
24.08.2016, 15:45:11

In Romania exista doar un singur parlamentar care lupta pentru drepturile comunitatii LGBT.In rest toti sunt crestini ortodocsi,catolici,evanghelici,etc.Multi dintre acesti buni crestini se afla in puscarii,altii stau in arest preventiv,altii isi asteapta sentintele.Lucrurile acestea nu conteaza in ochii multor romani.In ochii multor romani (toti crestini)nu conteaza de ce au un nivel foarte scazut al vietii.Coruptie,saracie generata tocmai de politicienii(buni crestini)alesi de romani de 26 de ani.Nu conteaza nici aceste lucruri in ochii multor romani.Tot ce conteaza in ochii romanilor este sfinta traditie si conservarea ,,familiei traditionale.Deci persoanele din comunitatea LGBT va trebuie sa mai astepte mult si bine in Romania.Asta este realitatea.PS.Remus Cernea nu o sa mai candideze la un nou mandat.Am tot respectul pentru acest om dar singur a realizat de atitia ani ca este fara sens si in zadar sa mai lupte pentru drepturile omului ,separarea bisericii si alte,altelucruri.

-6 (18 voturi)
Radu Mircea
24.08.2016, 16:29:48

# paradoxal Nu fi atit de pesimist Paradoxalule , BOR este intr-un picaj de citiva ani , de cind sfintii ei slujitori si-au vindut sufletul diavolului ban si se straduiesc sa jupoaie oitele in loc sa le tunda . Ca efect si turma s-a imputinat , dar foarte periculos au deschis ochii si au inceput sa circteasca , cind nu-i injura de-a binelea . Si apoi nu mai suntem chiar de capul nostru in Europa , avem puteri mai mari ca noi pe care le doare in zbang de efuziunile crestine ale pokemonilor autohtoni . Cind vine ordin de la Bruxelles ai sa vezi ca politicienii nostri uita de fratia electorala si infractionala cu popimea si vor ridica laba sus in parlament , de-or sa sparga becurile .

-8 (16 voturi)
M Costi
24.08.2016, 16:29:36

Dle ( sau dna ? ) V. Viski si eu zic tot la fel , sa mai asteptam ! Astept ca toti barbatii si toate femeile de pe Pamant sa devine homosexuali si lesbiene si sa vedem atunci care e viitorul rasei umane. Sigur , veti spune , se vor dezvolta imprimantele 3D si treaba cu perpetuarea speciei e ...rezolvata ! Ei...da , vom fi o planeta de clone. Chiar nu va dati seama de absurdul si catastrofa la care ne conduc bolnavii sustinatori ai deviatiei sexuale ?

+10 (20 voturi)
Radu Mircea
24.08.2016, 16:36:53

# M Costi Mei Costica te-a lovit apocalipsa ??? Puteti voi crestinii fundamentalisti sa stati si-n limba , ca tot vor exista un 5% cel putin LGBT pe pamint . De ce nu-ti mai spun ca e degeaba , dar pe intelesul tau sa stii ca si dumnezeu glumeste uneori cind va da tinte false in vreme ce ar fi cazul sa invatati Coranul si sa croiti niste parpalace negre pentru femeile voastre , din care sa nu se vada nici ochii . Islamul nu mai bate la usa , este deja in casa .

-6 (16 voturi)

Vezi toate comentariile (88)

Modifică Setările