Jucăm finala cu Rusia!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Am fi bătut Rusia? Nu în primele 90 de minute. România şi Rusia, calificate fără probleme şi rival în Finala Catastrofelor, ar fi terminat cu un 1-1 trudit. Noi am fi înscris din penalty, iar Rusia ar fi egalat cu un autogol românesc. Sau invers. În prelungiri am fi cîştigat cumva, tocmai pentru a-i da lui Iordănescu şansa să declare: N-a fost rău! Am luat un punct şi am cîştigat o finală!

Rusia a reuşit să se facă de rîs mai hotărît decît noi pentru că prostia lor e mai gravă decît slăbiciunea noastră. E, de fapt, imposibil de găsit o aglomerare de nătărăi mai densă şi mai numeroasă decît trupa rusă care a fost bătută cu 3-0 de Bale şi Ramsey.

Ruşii au atacat cu o stupiditate fascinantă. Aproape fiecare atac rusesc s-a transformat într-o contră galeză care a găsit de gardă un portar traumatizat. Galezii au avut 2-0 în minutul 20, au făcut harcea-parcea liniile ruseşti şi puteau urca la 5 sau 6-0 dacă Bale şi Ramsey şi-ar fi împins coechipierii inepţi, cu tot cu minge, în poartă. Imaginaţi-vă: golul doi al galezilor a fost marcat, după mai multe încercări şi din greşeală, de Neil Taylor, un fundaş care a încris ultima oară în 2010, pe cînd juca la Wrexham, în fotbalul non-divizionar.

Rusia a sosit şi a plecat de la Europene urmărită de apăsarea înapoierii. Ceva profund primitiv, politic şi abuziv a scos viaţa din fotbalul şi din sportul rusesc. Europenele au fost ratate de o echipă care a căzut, practic, din fotbalul contemporan. Olimpiada de peste două luni a fost deja ratată după o suspendare colectivă pentru dopaj pe scară industrială. Altfel spus, sportul rus se stinge sub regimul de ocupaţie al statului rus. Nu gravităm degeaba în jurul marelui centru rusesc de îngropat performanţă. Avem aceleaşi date anti-productive, cu deosebirea că noi le luăm peste picior. Dar apropierea de vidul rusesc spune multe şi ar trebui să ne sperie.

Anglia are, joi, referendum pe tema „în sau afară din UE” şi s-a gîndit, poate, să palpeze discret ideea despărţirii de Europa. Antrenorul Hodgson e la cealaltă extremă şi, după ce a refuzat să schimbe formula în primele două meciuri, a pornit cu 6 jucători noi împotriva Slovaciei. A rezultat o echipă cuminte şi harnică, dar neinteresată de scor şi de gol. Slovacii s-au baricadat în jurul lui Skrtel, stoperul care joacă la Liverpool şi e, de fapt, văr sau vecin cu toţi englezii de la naţională. Într-atît de obstinată a fost retragerea slovacă încît Hamsik, mijlocaşul ofensiv şi superstarul echipei, a fost pus să rînească de pe poziţia de al doilea fundaş stînga. 0-0 a fost un rezultat prea bun pentru ambele echipe.

În cazul în care va continua aşa, Anglia şi-ar putea imita alegătorii, ieşind din Europa. Aici e tema şi tot aici o senzaţie de nefiresc şi inautentic pentru un Campionat European care se joacă entuziast într-o Europă nevrotică, tulbure şi istovită.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite