Juniorul Alex Coman a câştigat celebrul turneu Eddie Herr. „Atât mi-a spus: 'Mamă, crezi că mă duc să mă plimb?'“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România are motive să spere la un viitor frumos şi în tenisul masculin, nu doar în circuitul feminin. Alexandru Mihai Coman, cel mai bun jucător din Europa la categoria 14 ani - conform unui clasament cumulativ similar ierarhiei din ATP, a câştigat prestigiosul turneu „Eddie Herr“, organizat de Academia IMG, fondată de legendarul Nick Bollettieri.

„Nu cred că realizează încă ce performanţă a făcut“, a declarat pentru „Adevărul“, mândră, mama lui Alex, Delia Coman.

 „Înainte de plecarea în SUA i-am zis să nu aibă foarte mari aşteptări din punct de vedere al rezultatului, pentru că va fi foarte greu, mai ales că el nu plecase niciodată singur, fără noi (n.r. - părinţii) sau fără antrenorul său. I-am spus că va fi greu cu acomodarea la fusul orar - pentru că avea mai puţin de trei zile să se acomodeze cu cele şapte ore diferenţă. Am încercat să îl pregătesc din punctul acesta de vedere.

El a ascultat atent şi mi-a făcut semn că a înţeles, dar la final mi-a spus doar atât: 'Mamă, crezi că eu mă duc acolo să mă plimb? Mă duc să joc tenis şi o să vezi că o să vin cu cupa acasă!'
“, povesteşte pentru „Adevărul“ Delia Coman.

Puştiul s-a ţinut de cuvânt.

Imagine indisponibilă

Alex Coman, sprijin direct de la ITF, printr-un program de care a beneficiat şi Halep

Alexandru Mihai Coman a putut participa la circuitul nord-american pentru juniori după ce a fost selectat de Federaţia Internaţională de Tenis (ITF) în cadrul programului „Grand Slam Development Funds“ (GSDF). Aceasta este doar una dintre platformele pe care forul guvernator al sportului alb le foloseşte pentru a sprijini juniorii cu potenţial din întreaga lume. Este vorba despre o sus'inere importantă de ordin financiar, dar nu numai, întrucât sportivii beneficiază şi de programe de pregătire cu antrenori specializaţi şi echipe profesioniste.

În prima lună a anului 2019, un alt român - Cezar Creţu, din Iaşi, în vârstă de 18 ani, a fost inclus într-o grupă similară de elită, ajungând astfel să joace trei săptămâni în Australia, alături de alţi şase tineri de perspectivă.

Imagine indisponibilă

De-a lungul anilor, nume importante ale tenisului profesionist au pus cărămizi importante în formarea lor cu ajutorul aceluiaşi program: Simona Halep (România), Victoria Azarenka (Belarus), Li Na (China), Gustavo Kuerten (Brazilia), Grigor Dimitrov (Bulgaria) sau specialiştii probei de dublu din India - Leander Paes şi Mahesh Bhupathi.

Aşa a ajuns Alex Coman, pe filieră GSDF, să joace şi, la finalul unei evoluţii fără cusur, să şi câştige prestigiosul turneu „Eddie Herr International Junior Tennis Championships“.

6-0, 6-1 în primele două meciuri, şase victorii, un singur set cedat în drumul spre trofeu

Cap de serie numărul unu pe tabloul întrecerii din Florida, Alex şi-a respectat din plin statutul de favorit în turneul U14, cedând un singur set, în faza sferturilor de finală.

Traseul lui Alexandru Mihai Coman la „Eddie Herr International Junior Tennis Championships“ 2019:

  • 6-0, 6-1 cu Easton Horricks (Statele Unite)
  • 6-0, 6-1 cu George Lazarov (Bulgaria), în şaisprezecimi
  • 6-3, 6-2 cu Diego Schtulmann (Mexic, cap de serie nr. 13), în optimi
  • 6-4, 2-6, 6-3, cu Fabio Nestola (Marea Britanie, cap de serie nr. 11), în sferturi
  • 6-1, 6-2, cu Juan Carlos Prado Angelo (Bolivia, cap de serie nr. 4), în semifinale
  • 6-3, 7-6(3) cu Benjamin Kreyne (Statele Unite, cap de serie 12), în finală

Delia Coman nu a văzut meciurile, întrucât chiar şi în era vitezei şi a transmisiunilor online de la mai toate competiţiile, şansele de a urmări de peste ocean un turneu al juniorilor, fie el şi unul dintre cele două mari puncte de reper ale sezonului - „Eddie Herr“ sau „Orange Bowl“, sunt minime.

„Alex mă suna doar după ce juca, când ajungea la o conexiune wireless. Pentru el a însemnat la fel de mult ca orice alt turneu. El se bucură de fiecare dată de victorie, indiferent de turneu, dar nu cred că realizează încă ce performanţă a făcut“, a mai povestit pentru „Adevărul“ mama campionului „Eddie Herr Trophy“.

Jucătorul legitimat de CS Dinamo Bucureşti a confirmat în Statele Unite că este unul dintre cei mai valoroşi jucători din lume, după ce mai reuşise în acest an să câştige două medalii la Campionatul European de tenis (bronz în proba de simplu şi aur în cea de dublu, alături de Andrei Firaru) şi să joace o finală spectaculoasă la Masters-ul categoriei U14, pe care a cedat-o la limită.

Are un forehand nu de nota 10, de 12! Ion Ţiriac, preşedintele Federaţiei Române de Tenis, despre Alexandru Mihai Coman

Alexandru Mihai Coman a rămas în Statele Unite şi se pregăteşte pentru un nou turneu de calibru: „The Junior Orange Bowl International Tennis Championship U14" - pe scurt, „Orange Bowl“, programat în perioada 14-23 decembrie 2019, la Coral Gables - Florida.


 

Imagine indisponibilă
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite