La 42 de ani aleargă mai mult ca unii de 16. Fabuloasa poveste a lui Mitu, veteranul care speră să salveze Pâncota

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Echipa arădeană Şoimii Pâncota a încasat 62 de goluri în şapte etape, având cea mai slabă defensivă din Europa, reuşind să marcheze un singur gol, prin veteranul Dumitru Mitu.

Şoimii Pâncota. Cea mai slabă echipă din Europa, care a marcat un singur gol în şapte etape, încasând în schimb nu mai puţin de 62! Deşi a avut în teren mai mult juniori, marcatorul golului arădenilor a fost Dumitru Mitu, sau Bebe, cum îl ştie lumea, un fotbalist de 41 de ani şi 7 luni!

Născut pe 13 februarie 1975, experimentatul mijlocaş a revenit sub culorile Şoimilor după aproape zece luni şi devenit recordmanul actualei stagiuni. Mitu, care a mai trecut şi pe la Dinamo Zagreb, Panathinaikos, NK Osijek sau Changchun Yatai, are în spate meciuri jucate la cel mai înalt nivel, inclusiv în Liga Campionilor. Ba chiar a fost la un pas să să joace în naţionala Croaţiei, în 2002, sub comanda legendarului Miroslav „Ciro” Blazevici, care a cerut naturalizarea sa. Mitu a primit cetăţenia croată în 2003, dar n-a mai apucat să îmbrace tricoul naţionalei. Deşi s-a ocupat şi de pregătirea echipei la ultimele două partide, Bebe nu se gândeşte încă la antrenorat. Noul patron al echipei, italianul Angelo Massone, acuzat că a falimentat Ceahlăul Piatra Neamţ, l-a adus pe conaţionalul său Giancarlo Oddi. „Abia aşteptam să scap de sarcinile de antrenor, nu am nevoie de atâtea belele pe cap. Eu am revenit ca să dau o mână de ajutor din postura de jucător”, a mărturisit Mitu, care e nemulţumit şi de calitatea mai tinerilor săi coechipieri: „S-a ajuns să nu avem fotbalişti care să vină din urmă. Păi e normal ca eu, la aproape 42 de ani, să alerg mai mult ca unii de 16? Eu ce pot să fac mai mult?”. Dacă în Liga a II-a n-are rival, Bebe Mitu este depăşit ca vârstă de fostul rapidist Robert Ilyeş, antrenor-jucător la FK Csíkszereda, grupare din Liga a III-a susţinută financiar şi de statul maghiar. Chiar dacă anunţase la începutul anului că vrea să se retragă în vară, Ilyeş, născut la 4 februarie 1974, îmbracă în continuare tricoul cu numărul 10 al echipei sale şi e titular meci de meci.

Japonezul Miura a înscris la 49 de ani

Pe plan mondial, recordman absolut e japonezul Kazuyoshi Miura, atacant născut la 26 februarie 1967. “King Kazu” a marcat ultimul său gol în luna iunie, la 49 de ani şi 114 zile şi se apropie de deţinătorul recordului all-time din fotbalul profesionist. Galezul Billy Meredith a marcat pentru Manchester City la 49 de ani şi 208 zile, pe 23 februarie 1924, într-un meci din Cupa Angliei împotriva celor de la Brighton Hove&Albion. În decembrie anul trecut, când oficialii grupării Yokohama FC, din liga secundă japoneză, i-au oferit posibilitatea de a semna un nou contract, Miura spunea că este decis să mai joace măcar până la 50 de ani. “Acesta este cel de-al 31-lea sezon din cariera mea, dar încă nu-mi e clar care-mi sunt limitele”, a declarat japonezul, care a adunat 89 de selecţii şi 55 de goluri în naţională, între 1990 şi 2000. O poveste apropiată de cea a lui Miura este şi cea a atacantului peruan Germán Carty, născut la 16 iulie 1968. Carty a jucat şi în echipa naţională între 1993 şi 2004, iar acum evoluează în divizia secundă din ţara sa natală, la Atlético Minero. De asemenea, fostul portar al naţionalei Mexicului, Oscar Pérez, născut la 1 februarie 1973, este încă om de bază la Pachuca, în ţara sa natală.

Mijlocaşul Zé Roberto, fostul internaţional brazilian care a făcut carieră la Bayern München, joacă încă la Palmeiras, în ciuda faptului că e născut la 6 iulie 1974. Tot în Japonia, dar în primul eşalon, joacă şi Yukio Tsuchiya. Un fundaş născut la 31 iulie 1974, care n-a îmbrăcat tricoul naţionalei, dar e încă om de bază la Ventforet Kofu.

Rică Răducanu a jucat în Liga a III-a la 57 de ani

Deţinătorii recordurilor de longevitate din campionatul românesc sunt doi dintre componenţii naţionalei României de la Cupa Mondială din 1970, Mircea Lucescu şi Rică Răducanu. Lucescu a jucat la 45 de ani pentru Dinamo, într-un meci de campionat cu Farul Constanţa din sezonul 1989-90. La rândul său, “Tamango” a jucat în 2003 câteva meciuri oficiale pentru echipa gorjeană Senaco Novaci, în Liga a III-a, la 57 de ani!

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite