Ladislau Bölöni, omul care l-a lansat pe Cristiano Ronaldo, inclus pe lista selectă a antrenorilor care descoperă talente

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ladislau Bölöni, pe vremea când juca la Steaua FOTO Arhivă personală/Facebook
Ladislau Bölöni, pe vremea când juca la Steaua FOTO Arhivă personală/Facebook

Antrenorul român Ladislau Bölöni îşi regăseşte numele pe lista selectă a antrenorilor europeni de fobal, care au descoperit fotbalişti confirmaţi, ulterior, drept personaje care aveau să schimbe cursul fotbalului modern.

Cotidianul italian „Gazzetta dello Sport” a pus la cale lista celor care au lansat fotbaliştii încadraţi drept fenomene ale timpurilor în care trăim. Printre aceştia şi-a făcut loc şi Ladislau Bölöni, descoperitorul lui Cristiano Ronaldo, pe vremea când acesta era la Sporting Lisabona. 

În toamna anului 2001, tehnicianul român „l-a ochit” pe Cristiano Ronaldo şi la chemat de la juniori la echipa mare, la doar 16 ani. În aprilie 2002, lusitanul debuta în jocurile oficiale şi, doar un an mai târziu, se transfera la Manchester United şi ceea ce avea să vină era ca o poveste. 

„E suficient să ne gândim la un caz limită. Domnul Laszlo Bölöni, antrenorul român de la Antwerp. Nu a avut o carieră chiar splendidă, cu un an ca selecţioner şi, apoi, cu diferite experienţe în jurul lumii. Dar, într-un caz, e cert că a fost la locul potrivit, la momentul potrivit. În sezonul 2002/2003, aflat pe banca lui Sporting, Bölöni a trimis pe teren, la un meci de Champions League cu Inter, un băiat, despre care se spuneau lucruri frumoase. Un anumit Cristiano Ronaldo. Iar restul e poveste”, notează jurnaliştii italieni. 

În vârstă de 67 de ani, Ladislau Bölöni şi-a dedicat ultimele aproape trei decenii din viaţă antrenoratului în fotbal, în prezent ocupând banca tehnică a lui Antwerp. Cariera de fotbalist l-a purtat pe culmile celui mai mare succes din fotbalul din ţara noastră, scriind istorie pentru Steaua, al cărei tricou l-a îmbrăcat, în perioada 1984-1987 şi ridicând deasupra capului Cupa Campionilor Europeni şi Supercupa Europei, ambele în 1986. 

Lista descoperitorilor de talente

  • Loţi Bölöni - C. Ronaldo, Sporting Lisabona;
  • Frank Rijkaard - Leo Messi, FC Barcelona;
  • Vagner Mancini - Neymar, Santos;
  • Claude Puel - Eden Hazard, Lille;
  • Leonardo Jardim - Kylian Mbappe, AS Monaco;
  • Vujadin Boskov - Francesco Totti, AS Roma;
  • Stjepan Deverici - Luka Modrici, Zrinjski Mostar;
  • Martin Lasarte - Antoine Griezmann, Real Sociedad.
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite