Legăturile dintre câştigătorul medaliei de bronz de la Rio, Albert Saritov, şi temutul lider cecen Ramzan Kadîrov

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Albert Saritov, primul sportiv naturalizat care a reprezentat România la Jocurile Olimpice, s-a impus prin superioritate, scor 10-0, în finala pentru bronz cu georgianul Elizbar Odikadze.

Povestea naturalizării sportivului în vârstă de 31 de ani, care cunoaşte foarte puţine cuvinte în limba română: “Bună ziua”, “Ce faci”, “Bine”, “Mulţumesc”, “Hai România”, este una ce poate deveni lejer scenariu de film. 

Pentru Jocurile Olimpice de la Rio, Saritov s-a pregătit doar în Rusia. A fost remarcat de preşedintele Federaţiei Române de Lupte, Răzvan Pîrcălab. „Am ajuns la el prin antrenorul lotului, Anatol Guidea. Guidea, care are dublă cetăţenie, bulgară şi moldovenească, e un tip foarte cunoscut în branşă. Are contacte şi relaţii foarte bune mai ales în spaţiul ex-sovietic. Prin Guidea l-am depistat pe Saritov. Băiatul e cecen şi ar fi trebuit să concureze pentru Rusia la Rio, numai că antrenorul lotului rus, Dzhambulat Tedeev, are şi el preferinţele şi simpatiile lui. Saritov şi-a dat seama că n-o să fie selecţionat în lotul de lupte al Rusiei pentru Rio şi a acceptat să concureze pentru România. Saritov vine de la şcoala lui Buvaisar Saitiev, care este considerat cel mai valoros luptător al tuturor timpurilor. Saitiev, care e tot cecen, a fost de trei ori campion olimpic şi de cîte şase ori campion mondial şi european”, a spus Pîrcălab, citat de Gazeta Sporturilor. 

“N-a fost însă uşor să-l convingem. Am ajuns cu Guidea pînă la preşedintele Ceceniei, Ramzan Kadîrov, care a intervenit personal pe lînga Saritov. Kadîrov i-a explicat că indiferent pentru ce ţară concurează, o medalie la Rio va reprezenta un extraordinar cîştig de imagine pentru ţara respectivă, România în cazul nostru, pentru el ca sportiv şi, nu în ultimul rînd, pentru Cecenia, ţara sa de baştină. Şi Kadîrov i-a facut şi o promisiune lui Saritov. Asta o ştiu de la băiat şi de la Guidea. I-a promis că dacă ia titlul olimpic îi dă un Mercedes S-Klasse, un cal arab şi 10 kilograme de aur!”, a declarat Pîrcălab. În vârstă de 40 de ani, Kadîrov este un personaj extrem de controversat la nivel internaţional. Miliţiile aflate în subordinea sa au fost acuzate de numeroase asasinate în ultimul deceniu, între care jurnalista de investigaţie şi editorialista de la Novaia Gazeta Anna Politkovskaia, ucisă în octombrie 2006, sau Natalia Estemirova, reprezentanta organizaţiei neguvernamentale Memorial la Groznîi, asasinată în 2009.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite