Legendele fotbalului: Golgheterul încălţat în „Ghete de aur“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Adevărul“ vă prezintă săptămânal povestea numelor mari din fotbalul nostru. Astăzi e rândul celui mai bun marcator din istoria primei divizii: Dudu Georgescu. Dudu Georgescu a fost cel mai mare finalizator din fotbalul românesc, cel puţin statistic: două trofee „Gheata de Aur” şi un număr de goluri în Liga I neatins până în ziua de azi: 252.

Ajuns acum la 61 de ani, Dudu Georgescu povesteşte pentru „Adevărul" cum a devenit băiatul înalt şi slăbuţ de la juniorii Progresului cel mai eficient atacant român din toate timpurile. „Îi datorez mult din cariera mea fratelui meu, care m-a înscris la fotbal, când aveam 13 ani. M-a dus la Progresul Bucureşti. Când am fost ales să rămân la echipă, am simţit o satisfacţie grozavă, nu mă aşteptam. După numai un sezon am plecat la CSM Reşiţa. Apoi, a urmat experienţa de la Dinamo, unde am petrecut 10 ani. Aici, la Dinamo, am simţit cea mai mare satisfacţie".

În „Ştefan cel Mare" au început să vină performanţele. „În 1973, când am ajuns la Dinamo, vestiarul era plin de fotbalişti adevăraţi: Dinu, Lucescu, Dumitrache... Jucam un fotbal spectaculos, foarte rapid". Centrările exersate cu exasperare la antrenamente pentru a pune în valoare detenta incredibilă a lui Dudu Georgescu au adus repede rezultatele: patru titluri de campion şi o Cupă a României cu Dinamo. În afară de acestea, au început să curgă şi trofeele individuale, patru titluri de golgheter al Ligii I (1975, 1976, 1977, 1978) şi două „Ghete de Aur" ale Europei, în 1975 (33 de goluri) şi 1977 (47 de goluri), atacantul dinamovist fiind primul român care a reuşit să câştige această distincţie internaţională.

La final, a jucat pe benzină şi carne

Doctorul Ion Poiană, fost jucător, antrenor şi finanţator  la Urziceni, a dezvăluit cum a ajuns Dudu Georgescu să semneze cu formaţia ialomiţeană, la vârsta de 37 de ani. „Îl ştiam bine pe domnul Marcel Popescu, deci eram în relaţii bune cu cei de la Dinamo. Noi voiam să promovăm în Divizia B şi trebuia să ne întărim lotul. Domnul Popescu mi-a spus să-l luăm pe Dudu, că dânsul garantează pentru el. Noi am discutat cu jucătorul, iar cerinţele lui nu au fost exagerate. Vroia să i se facă plinul de benzină, combustibilul fiind pe cartelă, şi mai voia, săptămânal, câteva pachete de carne. Dudu Georgescu era un tip cu mult bun-simţ", a afirmat Poiană.

Era poreclit „Fenomenul"

„Dudu era un băiat extraordinar, fără fiţe de vedetă. Jucam rummy cu el, mergeam la şpriţ. Era un tip modest, nu-i plăcea să iasă în evidenţă. Sigur, oamenii ştiau să-i mulţumească în felul lor. Avea mereu portbagajul plin: de la curcani sau găini, toate curăţate, până la ceapă, ouă, fasole, roşii", a memorat Dumitru Danilă, fost coechipier. Foştii colegi ai lui Dudu vorbesc numai în termeni laudativi despre cel care a scris istorie în „Ştefan cel Mare". Aceştia aveau chiar şi o poreclă pentru Georgescu: „Fenomenul". Nu întâmplător, şi Mutu a fost supranumit astfel.

Dănciulescu e febleţea lui

Aflat în fruntea clasamentului golgheterilor all-time, în Liga I, Dudu Georgescu va putea fi „prins" cu greu de cineva. Cel mai bine clasat jucător în activitate este Ionel Dănciulescu, pe locul 3 în acest clasament, „Danciu" fiind, de altfel, şi febleţea fostului mare atacant. Între cei doi se află Rodion Cămătaru, cu 198 de reuşite.

Fosta glorie dinamovistă, care acum s-a retras în Canada, alături de familie, unde a întemeiat o şcoală de fotbal, îşi explică reuşitele: „Toate realizările şi performanţele de la Dinamo se datorează muncii depuse la antrenamente. Îmi exersam foarte mult execuţiile. Ăsta e tot secretul".

"Dudu marca nişte goluri incredibile, el ridica stadionul în picioare. Mutu aduce un pic cu el prin tehnică şi viteză."
Ioan Pârcălab
fost jucător Dinamo

S-a certat cu Dinu

Relaţia dintre fosta „Gheată de Aur" şi Cornel Dinu nu mai este atât de cordială. De ce? Pentru că, prin 1984, Dudu a ajuns la Gloria Buzău, alături de Marcu, Cramer şi alţii. Tot atunci la Dinamo, în club, Cornel Dinu i-ar fi dat jos de pe peretele celebrităţilor, tabloul Ghetei de Aur şi l-a pus pe al lui! Mircea Lucescu, când s-a întors, la Dinamo, a reparat ce stricase „Procurorul":  a pus tabloul la loc şi l-ar fi dat jos pe-al lui Dinu!

Dudu Georgescu

Data naşterii: 01.09.1950
Locul naşterii: Bucureşti
Cariera de jucător: Progresul, FCM Reşiţa, Dinamo, FCM Bacău, Gloria Buzău, Flacăra Moreni, Câmpulung Muscel, Unirea Urziceni
Cariera de antrenor: CSM reşiţa, Corvinul, Acvila Giurgiu, Dunărea Călăraşi, Zimbrul Chişinău
- 252 de goluri a marcat Dudu Georgescu pe prima scenă, fiind golgheterul all-time
- 21 de goluri în 44 de meciuri a înscris la echipa naţională
- A câştigat 2 trofee „Gheata de Aur", în 1975 (33 de goluri) şi 1977 (47 de goluri)

Fostul mare atacant, în tricoul lui Dinamo  Foto: Arhivă Personală

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite