Lewis Hamilton, pentru a treia oară campion mondial de Formula 1. Britanicul a câştigat Marele Premiu al Statelor Unite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lewis Hamilton FOTO Gulliver/Getty Images
Lewis Hamilton FOTO Gulliver/Getty Images

Britanicul Lewis Hamilton a câştigat matematic titlul mondial de Formula 1 în acest sezon, după ce s-a impus duminică seara în Marele Premiu al Statelor Unite. Pilotul englez şi-a asigurat astfel al treilea titlu de campion în „Marele Circ”.

Hamilton a câştigat cursa de la Austin pe sfârşit, depăşindu-l pe colegul său de la Mercedes, germanul Nico Rosberg, în turul 49 din 56, după ce acesta din urmă condusese în cea mai mare parte a cursei. Însă un accident al pilotului rus Daniil Kyvat de la Red Bull Racing a determinat apariţia safety car-ului pe traseu, anulând diferenţa dintre cei doi piloţi Mercedes şi oferindu-i şansa lui Hamilton să se lupte pentru victorie şi, implicit, câştigarea titlului.

Singurul care mai avea şanse matematice să-l depăşească pe englez în clasament, Sebastian Vettel, a completat podiumul, însă diferenţa în clasament între cei doi a ajuns la 76 de puncte, în condiţiile în care pilotul Ferrari îşi poate adjudeca maxim 75 până la sfârşitul sezonul.

Lewis Hamilton şi-a apărat astfel titlul cucerit anul trecut, cu trei curse până la sfârşitul sezonului. Pilotul Mercedes a câştigat titlul de o manieră categorică, victoria de la Austin fiind a 10-a din 16 curse disputate în acest sezon. El mai câştigase titlul în sezonul 2008, ca pilot al echipei McLaren-Mercedes. 

Prin victoria de la Austin, Hamilton i-a egalat pe legendarii Ayrton Senna şi Jackie Stewart la numărul de triumfuri în Mari Premii, ajungând la a 43-a victorie din carieră. Totodată, pilotul englez i-a egalat pe cei doi şi la numărul de titluri mondiale, fiind depăşit în acest moment doar de Michael Schumacher (7 titluri), Juan Manuel Fangio (5 titluri), Sebastian Vettel şi Alain Prost (ambii având 4 titluri).

Echipa Mercedes îşi asigurase deja victoria pentru titlul constructorilor în urmă cu 2 etape. Singura miză în clasament ce va disputată în ultimele 3 etape va fi poziţia de vicecampion, pentru care se luptă piloţii germani Sebastian Vettel şi Nico Rosberg, despărţiţi după cursa de la Austin de doar 4 puncte.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite