Liber la sport, doar cu legitimaţie! Ce a adus nou, de fapt, noul Ordin, începând cu 1 iunie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Tineretului şi Sportului Ionuţ Stroe. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Ministrul Tineretului şi Sportului Ionuţ Stroe. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Tineretului şi Sportului, Ionuţ Stroe, a anunţat, triumfal, marţi: „de ieri, 1 iunie, în România se poate face mult mai mult sport! Această libertate vine însă împreună cu o răspundere uriaşă“.

Într-o conferinţă de presă, Ministrul Tineretului şi Sportului, Ionuţ Stroe, a făcut noi precizări legate de reluarea activităţilor sportive în România, ca urmare a valului doi de relaxare a măsurilor anti-COVID-19. Ionuţ Stroe a afirmat: „am oferit tuturor sportivilor posibilitatea de a se pregăti şi a se antrena“. 

Iată, concret, ce aduce în plus noul Ordin:
 

  • Deschiderea pentru a face sport se aplică este la toate categoriile de vârstă, copii, juniori şi seniori. Ordinul reglementează activitatea tuturor sportivilor de performanţă, legitimaţi la un club sportiv.

  • Se pot deschide competiţiile în aer liber pentru sporturi individuale, dar şi competiţii la sporturi de echipă, după anumite condiţii. Pentru orice fel de competiţie care se doreşte a fi reluată este nevoie de o informare prealabilă din partea clubului sau a federaţiei organizatoare către MTS.
  • În cazul sporturilor de echipă, nu sunt recomandate şedinţele tehnico-tactice în vestiar.
  • Se pot relua competiţiile şi antrenamentele în bazin, pentru sportivii legitimaţi.
  • Toate competiţiile se vor derula fără spectatori, la toate nivelurile.
  • Sunt permise antrenamente individuale sau în grupuri de cel mult trei persoane şi pentru sporturile practicate în sală, cu condiţia asigurării unui spaţiu de şapte metri pătraţi pentru fiecare sportiv. Dar nu vor exista, deocamdată, competiţii în sală.
  • Sălile de fitness sunt accesibile, pentru moment, doar culturiştilor şi sportivilor legitimaţi, însă s-ar putea deschide începând cu data de 15 iunie.


În acest moment, MTS a primit cereri oficiale de reluare a competiţiilor de fotbal - începând cu 13 iunie, automobilism - începând cu 20 iunie şi ciclism - din iulie. Chiar dacă echipele de fotbal au primit permisiunea de a renunţa la obligativitatea intrării în cantonamente pentru reluarea Ligii 1, olimpicii României vor rămâne în izolare pentru următoarele două săptămâni la Izvorani.
 

„Nu e confortabil ca un club să îşi asume această responsabilitate“  

Ionuţ Stroe a vorbit şi despre posibilitatea de a redeschide stadioanele pentru spectatori.

„Îmi doresc ca sportul să aibă spectatori, pentru că, prin definiţie, sportul este un spectacol. Există un mare gol, sportivii au nevoie de public. Însă este foarte dificil ca organizator să faci selecţie. La mine, la Craiova, sunt 7.000 de abonaţi, cum ai putea să selectezi doar 4.500 dintre ei? Clubul ar fi direct responsabil de o eventuală infectare şi am văzut cum Liverpool - Atletico Madrid a avut 47 de decese.

De aceea, eu nu cred că e confortabil în această fază ca un club să îşi asume o asemenea responsabilitate. Trebuie să avem puţină răbdare. S-a pornit fără spectatori în fază incipientă peste tot. Publicul din zona sportului este mult mai numeros, mai pătimaş decât în cazul altor evenimente culturale. El interacţionează radical diferit faţă de participanţii la un spectacol. După modelul în care treptat am reluat şi relaxat măsurile, e posibil să avem spectatori. Accesul spectatorilor e în relatie cu evoluaţia pandemiei. Dacă vom avea o evoluţie bună, evident că nu vom ţine spectatorii acasă!“
 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite