Liderul Federaţiei Române de Golf îi ridică mingea la fileu lui Iohannis: „Nu e un sport exclusivist, e mai ieftin ca tenisul şi schiul”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cătălin Beciu, un pasionat susţinător al golfului FOTO: arhiva personală
Cătălin Beciu, un pasionat susţinător al golfului FOTO: arhiva personală

Îndemnul preşedintelui Klaus Iohannis ca românii să practice golful, spunând că nu este deloc exclusivist, a stârnit numeroase ironii şi comentarii. Într-un interviu pentru „Adevărul”, Cătălin Beciu, preşedintele Federaţiei Române de Golf, arată cât este de accesibil şi care sunt costurile pentru practicarea lui

Pe 18 septembrie, la un eveniment organizat de compania Dacia Renault cu prilejul decernării premiilor Cupei de Golf „Paul Tomiţă”, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că golful, un sport care nu e deloc exclusivist şi care oferă un foarte bun prilej de a petrece mai mult timp în natură, se poate practica la orice vârstă, încurajând pe cât mai mulţi să descopere acest frumos sport, care oferă multe satisfacţii.

”Mă bucur să întâlnesc aici atâţia oameni pasionaţi de golf, un sport care nu este deloc exclusivist şi care oferă un foarte bun prilej de a petrece mai mult timp în natură, de a face mişcare, mai ales în acest context pandemic care face dificilă practicarea multor sporturi. Golful se poate practica la orice vârstă şi încurajez pe cât mai mulţi să descopere acest frumos sport, care oferă multe satisfacţii”, a afirmat acum aproape o lună preşedintele.

Declaraţia preşedintelui Iohannis a stârnit numeroase comentarii, fiind destui cei care au spus că golful necesită timp şi venituri peste medie.

„Adevărul” a vorbit cu Cătălin Beciu, preşedintele Federaţiei Române de Golf pentru preciza cât de accesibil este golful, câţi jucători legitimaţi are România, unde avem terenuri şi care sunt concret costurile pentru a practica golful.

Trebuie spus că golful este unul dintre cele mai vechi sporturi, cele dintâi reguli fiind stabilite prin 1754, în Scoţia, dar primul teren de golf a fost construit în Anglia, în 1864. S-a descoperit că golful a fost practicat şi în Olanda în secolul al XV-lea.

Golful a fost programat în premieră la JO de la Paris în 1900 şi a mai fost inclus doar în programul JO de la St Louis, din 1904. Golful a fost reintrodus în programul Jocurilor Olimpice din 2016, de la Rio de Janeiro.

Federaţia Română de Golf este una dintre cele mai tinere din lume, fiind înfiinţată în 2004. În România, golful se practică din perioada interbelică.

Adevărul: Câţi jucători înregistraţi de golf are Federaţia Română de Golf?

Cătălin Beciu: Cluburile româneşti au peste 1.500 de jucători stabili (cei mai mulţi legitimaţi) şi mai mult de 5000 de jucători ocazionali sau începători. Federaţia Română de Golf beneficiază de suportul AMGolf, jucătorii legitimaţi având rezultatele din competiţii monitorizate permanent.

Care a fost evoluţia golfului în România în ultimii ani?

În România, există şapte cluburi cu teren de golf în aer liber şi mai multe simulatoare de golf indoor, dar numărul cluburilor va creşte. Golful românesc se dezvoltă cu ceva mai multă viteză decât viteza de dezvoltare a societăţii româneşti, adică mai repede decât infrastructura naţională, învăţământul ori sistemul medical.

teren golf romania foto arhiva personala catalin beciu

Golful românesc s-a dezvoltat cu sprijinul unor investitori români şi a unui consistent grup de jucători entuziaşti, fără de care actualele cluburi nu ar fi existat, adică acest sport nu creşte bazându-se pe subvenţii ori ajutoare de stat, ci pe aportul de resurse din mediul privat. Eforturile celor menţionaţi anterior au făcut ca facilităţile de golf din România să fie în mare parte decente şi, în câteva cazuri, chiar excepţionale, la nivelul oricărui club internaţional de top.

Aş vrea să mai spun că golful românesc este apolitic, spre deosebire de mai toate celelalte domenii de interes public, în comunitatea noastră putându-se întâlni oameni cu preocupări şi crezuri diverse, dar care se respecta si acţionează împreună pentru dezvoltarea acestui sport.

Care sunt terenurile şi simulatoarele de golf din România?

În România  avem următoarele terenuri de golf: Golf Club Paul Tomiţă – Alba, Theodora Golf Club – Alba, Lac de Verde Golf Club – Prahova, Selas Golf & Polo / Izvor de Golf – Prahova, Sun Garden Golf & Spa Resort –Cluj, Transilvania Golf Club – Cluj şi Clubul Diplomatic – Bucureşti.

Tot în ţara noastră mai sunt şase simulatoare de golf: Ellyxo Golf – Arad, GolfRoom – Bucureşti, Champ Du Golf – Ilfov, Golf Studio – Bucureşti, GolfLab Academy – Cluj Napoca, Oradea Golf Box – Oradea.

„Golful costă mai puţin decât schiul sau tenisul de câmp”

În medie, care sunt costurile pentru un jucător de golf privind echipamentul (ţinută vestimentară, crose etc.) şi participarea la turnee? Este golful un sport accesibil în România?

Practicarea acestui sport costă mai puţin decât schiul sau tenisul de câmp, o trusă pentru începători găsindu-se pentru preţul de 80-150 euro în magazinele cu articole sportive, taxa de acces/zi având valoarea de 20-50 euro (în funcţie de club) iar abonamentul anual 600-1500 euro (în funcţie de club),

Golful nu este un sport exclusivist, aşa cum pare a fi perceput în societatea românească, în realitate fiind (după unele surse) sportul cu cel mai mare număr de practicanţi legitimaţi din lume, adică sport de masă.

Cum stă golful din România în plan internaţional?

Avem o echipă naţională care ne-a reprezentat mai mult decât onorabil în competiţii internaţionale (locul şase la ultima competiţie europeană la care am participat, în 2019), dar din nefericire performanţa asta nu s-a transformat în ştire, fiindcă în acele momente nu a existat un atât de mare interes public pentru golf.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Cel mai mare resort de golf din România, construit cu 15 milioane de euro, scos la vânzare din eroare UPDATE

America „tremură“: Legendarul Tiger Woods, implicat într-un grav accident rutier VIDEO


 

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite