Liga I s-a terminat, dar mai sunt două meciuri de jucat: Ce echipe se bat pentru ultimul loc în primul eşalon

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Claudiu Niculescu visează să promoveze cu CS Mioveni în Liga I
Claudiu Niculescu visează să promoveze cu CS Mioveni în Liga I

Pe principiul „să baţi fierul cât e cald“, Federaţia Română de Fotbal (FRF) a convocat pentru joi dimineaţă un Comitet Executiv de Urgenţă, oficializând mărirea numărului de echipe în Liga I.

FRF spera să implementeze acest sistem din sezonul 2021-2022, însă a profitat de hoasul creat de pandemia de coronavirus şi de pasul înapoi făcut de Liga Profesionistă de Fotbal - forul condus de Gino Iorgulescu respinsese, la un moment dat, această variantă! - pentru a grăbi lucrurile. 

Drept urmare, viitorul campionat, care va începe în jurul datei de 22 august, va avea 16 cluburi şi nu 14, ca până acum. Ceea ce înseamnă că nu mai retrogradează nimeni - Dinamo a fost salvată! - şi vor promova şi UTA şi FC Argeş din „B“. 

A 16-a echipă va fi decisă după barajul în care se vor întâlni Chindia (ultima clasată din Liga I în acest sezon) şi CS Mioveni (locul 3 din „B“). Prima partidă va fi găzduită de Chindia, la Ploieşti, duminică, în timp ce returul se va disputa la Mioveni, la data de 12 august. Orele partidelor vor fi anunţate de televiziuni.

Rămâne sistemul cu play-off şi play-out

Revenind la noul sistem competiţional din Liga I, cu 16 grupări, el se va desfăşura după următoarele coordonate:

*Un sezon regulat cu 30 de etape.

*Play-off cu primele 6 clasate după sezonul regulat şi play-out cu ultimele 10 clasate. Se va intra în cele două întreceri cu punctele înjumătăţite după sezonul regulat.

*În play-off se vor disputa alte zece runde pentru stabilirea campioanei.

*În play-out vor fi doar nouă jocuri. Cinci echipe (probabil locurile 7-11 după sezonul regulat) vor juca un meci în plus pe teren propriu.

*Vor retrograda direct echipele ce vor termina play-out-ul pe locurile 9 şi 10, iar locurile 7 şi 8 vor disputa un baraj de menţinere/promovare în Liga 1, în dublă manşă, (tur-retur), cu ocupantele locurilor 4, 

respectiv 3, din Liga 2. 

*Pentru ca toate meciurile din play-out să aibă miză sportivă, se va juca o finală între locul 1 şi locul 2. Câştigătoarea va avea şansa unui joc împotriva echipei clasate pe ultimul loc din play-off, care permite participarea în Europa, pentru a stabili formaţia care va juca în UEFA Europa League / UEFA Conference League.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite