Liverpool, imposibil de oprit: BBC prezintă datele la care echipa poate câştiga titlul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mohammad Salah celebrează după golul prin care Liverpool a învins United, scor 2-0, în weekend. FOTO: GettyImages
Mohammad Salah celebrează după golul prin care Liverpool a învins United, scor 2-0, în weekend. FOTO: GettyImages

S-a vorbit atât de mult despre lunga aşteptare a celor de la Liverpool încât, probabil, şi un copil de 7 ani ştie deja că ultimul triumf al „cormoranilor“ în Premier League datează de acum 30 de ani.

De atunci, echipa s-a clasat de cinci ori pe locul 2, ultima dată în sezonul trecut, când a adunat un incredibil 97 de puncte din totalul celor 114 puse în joc! În loc să se prăbuşească după un astfel de rateu tragic, echipa lui Klopp s-a mobilizat exemplar, a început să câştige trofeu după trofeu (Liga Campionilor, Supercupa Europei şi Mondialul Cluburilor) şi să bată tot în noul campionat. 

Astfel, acum, când au trecut 23 din cele 38 de etape, există o singură întrebare: când va câştiga Liverpool titlul din punct de vedere matematic?

BBC a prezentat variantele posibile şi, pentru a risipi orice îndoială în privinţa echipei care va triumfa în Premier League, a furnizat şi o statistică importantă: niciodată nu s-a întâmplat ca o formaţie să aibă 16 puncte peste locul 2 şi să rateze titlul!

Nu mai devreme de 29 februarie!

Teoretic, Salah şi colegii săi pot rezolva ecuaţia câştigării campionatului după meciul lor cu numărul 28 în acest sezon de Premier League, programat pentru 29 februarie. Atunci, Liverpool va juca, în deplasare, la Watford. Pentru ca trupa pregătită de Klopp să fie campioană atunci, Liverpool trebuie să câştige încă şase meciuri la rând în campionat – un scenariu perfect posibil, având în vedere că liderul are deja 13 victorii la rând! – iar City să piardă tot. Cum această a doua condiţie e una SF, e aproape imposibil ca Liverpool să fie campioană, încă de la 29 februarie.

Pot celebra pe terenul rivalei de moarte

Un alt scenariu luat în calcul de BBC e câştigarea titlului de către Liverpool în deplasarea de la „Goodison Park“, unde evoluează Everton, rivala de moarte a „cormoranilor“. Pentru ca acest lucru să se întâmple, Liverpool şi City trebuie să menţină media punctelor luate până acum: 2,9 pentru lider şi 2,08 pentru campioana en-titre. Astfel, cu o victorie obţinută la 14 martie, pe terenul celor de la Everton, Liverpool va fi noua campioană a Angliei.

Un astfel de triumf ar şterge cu buretele şi dezamăgirea partidei din sezonul trecut de la „Goodison Park“: 0-0. Acest egal le-a permis celor de la City să ia titlul, desi Liverpool a câştigat următoarele nouă partide rămase din Premier League.

Sare pe rana campionilor: titlu decis pe „Ettihad“

Dacă Liverpool şi Manchester City vor câştiga următoarele lor meciuri pe bandă, atunci elevii lui Jurgen Klopp pot deveni campioni, la 4 aprilie, chiar pe terenul „cetăţenilor“! Liverpool ar aborda deplasarea de la „Ettihad“ cu 91 de puncte, având un avans de 19 puncte faţă de City, dar şi un meci mai puţin disputat. Astfel, „cormoranilor“ le-ar ajunge şi un egal pe „Ettihad“, fiindcă vor mai fi 18 puncte rămase în joc după duelul City – Livepool.

14 aprilie 2001 e data la care Manchester United a câştigat cel mai rapid titlu din istoria Premier League.   4 decembrie e data la care Liverpool a luat ultimele goluri în Premier League, în victoria cu Everton (5-2). De atunci, echipa are şapte partide castigate la zero.

Premier League, etapa a 23-a

1. Liverpool 64 de puncte

2. Man. City 48p

3. Leicester 45p

4. Chelsea 39p

5. Man. United 34p

Newcastle a irosit un avans de 12 puncte

Liverpool tocmai a egalat recordul deţinut de Chelsea, echipă care, de asemenea, a avut un avans de 16 puncte faţă de locul 2 în sezonul 2005-2006, când a luat titlul cu Mourinho pe bancă. Un alt record pe care Liverpool n-ar avea să-l doboare în niciun caz e deţinut de Newcastle. În sezonul 1995-1996, trupa pregătită de Kevin Keegan a avut un avans de 12 puncte în fruntea clasamentului, dar a terminat campionatul pe locul 2, la patru puncte Manchester United. E cel mai mare avans irosit de o formaţie care a ratat titlul în Premier League.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite