Lupta pentru FRF: cu nepotismul la urne

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Papa Inocenţiu al XII-lea, pre numele său laic Antonio Pignatelli, şi-a asigurat un pontificat cum nu mai fusese. Cu osebire, a rămas în istorie prin bula Romanum decet Pontificem (1692), care a reformat profund statul bisericesc şi a retezat prerogativele suveranului pontif de a-şi unge rubedeniile în funcţie (prea mulţi nepoţi necalificaţi ori fraţi de metrese ajunseseră cardinali, ba unii, chiar papi).

Cuvântul „nepotism“ făcuse însă deja o frumoasă carieră, creştea constant numărul de fani, iar peste veacuri avea să-şi păstreze intacte „valorile“ – acordarea abuzivă de avantaje rudelor prin influenţa personală.

Destule secole mai târziu, în lupta pentru şefia Federaţie Române de Fotbal s-au înscris nişte candidaţi care n-au nicio intenţie de a fi mai catolici decât Papa Inocenţiu al XII-lea. Şi-au implicat cu brio membrii familiei în fotbalul pe care doresc să-l conducă.

Conform principiului transmis din generaţie în generaţie, din dictatură până democraţie, la TVR, în curtea căreia dacă ţipai „mama“, se bulucea toată lumea la geam, dacă strigi „Burleanu“ lângă un bloc din Bacău, vor ieşi trei capete la fereastra unui apartament.

Aşijderea, în Bucureşti, în cazul în care strigi după Avram. Numitorul comun al famiilor Burleanu şi Avram este că fiecare dintre acestea are un candidat la funcţia de preşedinte al Federaţiei Române de Fotbal. Şi la Burleni, şi la Avrami, tatăl şi cei doi fii împărtăşesc o pasiune comună: fotbalul.

În cazul familiei Avram, din tată în fiu, s-a transmis arbitrajul. Tatăl, candidatul Vasile Avram, a fost membru şi şef în CCA, perioadă în care fiul său cel mare a ajuns „central“ doar când tăticul a schimbat baremul inferior de înălţime, iar mezinul a căpătat dreptul de a flutura steagul în elită numai fiindcă şi-a corectat singur, lovit de revelaţii, lucrărea cu adăugiri fotocopiate după baremul de corectură.

În cazul familiei Burleanu, tot din tată în fiu, s-a transmis minifotbalul. Prin urmare, conform dezvălurilor făcute de riseproject.ro şi preluate de GSP, tustrei (şi nimeni altcineva) s-au prezentat, în 2011, la o licitaţie organizată de Primărie, pentru un teren de 1.500 mp. A câştigat firma celui mai bun, adică a actualului candidat Răzvan Burleanu, în timp ce tatăl Gheorghe şi fratele Cosmin şi-au muşcat buzele. Sau nu?! Fiindcă firma câştigătoare are un singur angajat, care e tatăl lui Răzvan. Iar acesta din urmă e vicepreşedinte al AJ Minifotbal Bacău, unde fratele său e secretar, sediul fiind în acelaşi apartament în care are firma şi Cosmin?! E limpede, în această situaţie, nu mai putem vorbi despre nepotism, ci de-a dreptul despre paricid şi fratricid!

Ce spune candidatul Răzvan despre aceste dezvăluiri? Învaţă presa să facă presă, asemenea lui MM Stoica (întâmplător, autorul anchetei de la riseproject.ro e unul dintre cei mai buni jurnalişti de investigaţii care au lucrat în presa scrisă), ripostând că documentarea s-a făcut anul trecut şi că a fost publicată abia acum.

Ca să vedeţi cum vine de se leagă, candidaţii Avram şi Burleanu se încaieră şi între ei, nu doar în familia fiecăruia (doar imaginaţi-vă cum îl ia la rost arbitrul Marius Avram pe şeful Vasile Avram că l-a învăţat prost, în timp ce Gheorghe Burleanu îi reproşează fiului Răzvan Burleanu că a manageriat  jalnic - e pe minus, admite chiar candidatul - firma la care tata e unicul angajat)! Astfel, conform „Libertatea“, în timp ce Răzvan Burleanu e şeful Federaţiei de Minifotbal, disciplină pe care Ministerul Tineretului şi Sportului nu o recunoaşte, Vasile Avram îşi înregistrează Asociaţia Municipală de Minifotbal Bucureşti şi Asociaţia Regională de Minifotbal Bucureşti. Altfel zis, bătaie mare pe un sport mic şi în afara legii.

Acest text nu doreşte să-i influenţeze pe alegătorii care se vor prezenta la urne. Ar fi suficient ca faptele evocate să-i pună pe gânduri, întrucât candidaţii Avram şi Burleanu au făcut să rimeze familie cu cârdăşie ÎNAINTE de a primi voturi. Pare de bun-simţ ca electorii să se întrebe dacă asemenea precedente n-ar conduce spre o cleptocraţie DUPĂ ce ar fi aleşi. Şi să conchidă că dacă ar câştiga Avram sau Burleanu, ar pierde fotbalul românesc. Fotbal pe care-l aşteaptă o calificare lesne de obţinut la EURO 2016. Or, date fiind schemele neortodoxe de promovare din familiile Burleanu şi Avram, riscăm să ne trezim cu vreun frate, fiu sau nepot selecţioner. Şi s-o dăm în bară şi când adversarii sunt subţiri. E ca şi cum am avea din nou şansa de a finaliza în poarta adversarilor şi am începe cu un autogol.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite