Mama unei gimnaste, în luptă cu sistemul: „Rasism, umilinţe, înfometare, mizerie”. Răspunsul Federaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Asiana Peng
Asiana Peng

După ce fiica sa a fost scoasă din lotul olimpic şi trimisă la Deva, Silvana Peng susţine că Asiana este victima unui sistem care a scăpat complet de sub control cât timp reputaţii antrenori coordonatori Octavian Bellu şi Mariana Bitang au lipsit de la Izvorani.

Considerată până nu demult o mare speranţă a gimnasticii româneşti, Asiana Peng, în vârstă de 16 ani, născută din mamă româncă şi tată chinez, a fost scoasă la finele anului trecut din lotul olimpic şi trimisă la Deva, acolo unde se pregătesc junioarele lui Nicolae Forminte.

Decizia a scandalizat-o pe mama sportivei, Silvana Peng, care aduce acuze grave atât conducerii Federaţiei Române de Gimnastică, cât şi antrenorilor Adela Popa şi Ioan Coroiu, care s-au ocupat de pregătirea sportivelor la sărituri şi paralele. „Gimnastele ar fi trebuit sa fie antrenate tot timpul de Bellu şi Bitang. Dar Federaţia şi-a bătut joc, promovând în decembrie 2012 doi incompetenţi: Popa şi Coroiu. Pentru că au desăvârşit dezastrul, cei doi au fost menţinuţi în decembrie 2015, în timp ce, datorită «fair-play»-ului Federaţiei, soţii Moldovan, care şi-au făcut impecabil treaba, au considerat că e timpul să pună punct şi şi-au dat demisia din mizeria creată de domnul Stoica. Suferiţi de rasism, domnule Stoica? Pentru dezastrul creat cu bună ştiinţă de dumneata în gimnastica feminină, pentru necalificarea la Jocurile Olimpice, îţi cer demisia. În afară de Marian Drăgulescu, nimeni din gimnastica românească nu e calificat la Rio, iar la turneul din aprilie şansele de calificare sunt spre zero atât la fete, cât şi la băieţi”, a tunat Silvana Peng.

Într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Tineretului şi Sportului, Elisabeta Lipă, mama Asianei Peng a făcut şi alte dezvăluiri din sânul lotului naţional.

„Întregul lot aflat la Izvorani a fost supus experimentelor. Fiica mea, după gheaţă, a fost pusă să alerge cu saci în picioare. Li s-au sustras telefoanele temporar, antrenorii au cotrobăit prin bagajele personale ale gimnastelor şi au sustras lucruri personale (fiicei mele ceai şi lămâi). Înfometare, umilinţe prin vocabular neadecvat, lipsa vacanţelor, jigniri, diferenţieri făcute între gimnaste pe toate planurile, şi multe alte forme inumane de presiuni. Asta se întâmplă acolo. Într-o Românie coruptă, rasismul şi discriminarea domnesc în gimnastica feminină. Aştept destructurarea sistemului mafiot!”, a notat Silvana Peng, care are însă numai cuvinte de laudă despre perioada în care Asiana s-a pregătit ca junioară la Deva: „A fost antrenată de Gina Gogean şi Cristi Micu. Jos pălăria! Profesionalismul lor şi-a spus cuvântul, Asiana la 12 ani a fost campioana naţională în 2012. Dacă îmi arătaţi o altă gimnastă născută în anul 2000 care are performanţe similare cu fiica mea, retrag tot ceea ce am spus”.

image

Adrian Stoica, preşedinte FRG: „Doamna e prea exaltată”

„Adevărul”: Domnule Stoica, de ce s-a renunţat la Asiana Peng?

Adrian Stoica: Acestea sunt lucruri care ţin de meserie. E o decizie tehnică, nu se ocupă preşedintele federaţiei cu astfel de lucruri. În plus, nu s-a renunţat la Asiana, ci a fost redirecţionată către lotul de la Deva. Acolo unde va merge şi Andreea Munteanu, care a fost campioană europeană la bârnă în 2015. Repet, a fost o decizie a antrenorilor.

Ce se va întâmpla cu ele în continuare?

Lotul de junioare care se pregăteşte acum la Deva va prelua pe umeri toată responsabilitatea după Jocurile Olimpice de la Rio. Cred că orice gimnastă ar trebui să-şi dorească să ajungă acolo. Asiana, Andreea şi celelalte sportive care au fost trimise acolo pot redeveni oricând piloni de bază. Totul depinde numai de ele.

Totuşi, mama sportivei a folosit cuvinte grele atât la adresa dumneavoastră, cât şi a antrenorilor Popa şi Coroiu...

Doamna e prea exaltată. Îi înţeleg supărarea, dar asta nu justifică reacţiile sale. Sper că-şi va da singură seama. Am fost surprins neplăcut de afirmaţiile doamnei Peng. Adela Popa şi Ioan Coroiu sunt doi antrenori valoroşi, ca de altfel întregul nostru colectiv.

Totuşi, se poate vorbi despre rasism şi discriminare în gimnastica anului 2016?

Dumneavoastră chiar credeţi acest lucru?! Vă asigur că fiecare gimnastă este apreciată şi tratată bine la loturile naţionale.

De ce au plecat soţii Lăcrămioara şi Cristian Moldovan de la lot?

A fost decizia lor, noi am fi vrut să rămână în colectivul tehnic.

În ultima perioadă de pregătire, sportiva s-a exprimat în mod repetat şi imperativ prin telefon către mama sa că doreşte să se retragă, că nu-i mai place la lot la Izvorani, că doreşte să plece acasă, acuzând-o pe mama sa că o forţează să continue. (Adrian Stoica, preşedinte FRG)Asiana Peng, o gimnastă care de altfel întruneşte multe calităţi, nu a avut rata de progres scontată, în special în ceea ce priveşte valoarea de dificultate a exerciţiilor, dar şi a execuţiei acestora, situaţie în care, în acest moment, nu poate face obiectul selecţionării în lotul care are ca sarcină principală calificarea la Jocurile Olimpice (Adrian Stoica, preşedinte FRG)
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite