Mănâncă handbal pe pâine!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vlad Caba
Vlad Caba

Vlad Caba (42 de ani), antrenorul secund al naţionalei feminine, e căsătorit cu fosta mare glorie a Oltchimului, Simona Iovănescu. Un adevărat globe-trotter ca jucător şi antrenor, secundul României vorbeşte patru limbi străine şi a studiat zeci de cărţi despre handbal.

Originar din Timişoara, Vlad Caba a început sportul de performanţă ca judoka, cucerind în copilărie titlul de campion naţional de juniori. Coleg de generaţie cu Dedu (câştigător al Ligii Campionilor cu Barcelona) şi cu fraţii Dobrescu, secundul naţionalei făcea parte din prima echipă de provincie care câştiga, în 1991, titlul naţional la masculin. „Eu m-am transferat anul următor în Austria, fiind printre primii români plecaţi afară. Eram un tânăr crescut într-o ţară comunistă şi a fost o aventură pentru care nu eram pregătit ca om", rememorează Vlad Caba.

A jucat apoi la Medvescak Zagreb (Croaţia), echipă unde a fost coechipier cu doi campioni olimpici din 1996. „Recent, m-am întâlnit la Cupa Mondială cu Zdravko Zovko, antrenorul naţionalei feminine a Croaţiei. Am rămas impresionat că şi-a adus aminte de mine că l-am bătut odată când el era antrenor la Badel Zagreb", povesteşte Vlad Caba.

Din cauza durerilor la umăr, timişoreanul s-a lăsat apoi de handbal şi s-a apucat de antrenorat, la doar 30 de ani, la Sittardia Sittard, echipă unde şi-a încheiat şi cariera de jucător.

A fost unul din „soldaţii" lui Voina

Caba se cunoaşte cu selecţionerul Radu Voina de fix două decenii. Înregimentat la Steaua în sezonul 1988-1989, pe când făcea Armata, secundul naţionalei i-a fost acestuia elev.

„Eram doar un puşti atunci, nu puteam emite pretenţii să joc alături de Stângă, Berbece şi alte nume mari. Cu Radu Voina m-am revăzut abia mult mai târziu, când el s-a întors în ţară din Franţa. Eu eram antrenor la Centrul Olimpic de la Sighişoara şi el mai trecea prin sala care îi poartă numele. Am mai împărtăşit impresii legate despre şcoala franceză şi se pare că avem o viziune comună despre handbal. Într-o zi, a venit la mine, mi-a zis să las antrenamentul şi mi-a dat trei zile să mă gândesc dacă vreau să-i fiu secund la naţionala României. Să ai şansa să lucrezi cu o generaţie de excepţie ca asta nu se poate refuza şi am acceptat după doar o noapte de gândire!", ne-a dezvăluit Vlad Caba.

Iubire ca în telenovele cu o superhandbalistă

Secundul naţionalei este căsătorit din 2000 cu Simona Iovănescu, handbalistă care se clasează pe locul 14 în clasamentul all-al celor mai bune marcatoare din istoria naţionalei cu 150 de goluri. "Ne cunoaştem de la 18 ani, de când ne întâlneam la turneele de juniori şi aveam o relaţie de tip liceu. Din păcate, ea era din Constanţa, eu din Timişoara, şi la acea vreme nu a existat nicio şansă pentru noi şi ne declaram dragostea mai mult prin scrisori. Eu am plecat apoi din ţară, ea a avut o căsnicie şi am pierdut treptat legătura", rememorează cu nostalgie Vlad Caba.

Cei doi s-au revăzut întâmplător în urmă cu un deceniu la un meci pe care Oltchim îl disputa pe Bega şi s-au căsătorit ulterior, având în prezent un băiat, Liviu, care cochetează deja cu handbalul. "Soţia mai are şi o fiică din căsătoria anterioară. Alexandra are 22 de ani, joacă la Tomis Constanţa şi, în opinia mea şi a multor specialişti, este o promisiune certă a handbalului românesc", ne-a mai dezvăluit secundul naţionalei României.

Palmares:

- Campion naţional de juniori la judo
- A debutat la 17 în liga naţională de handbal
- Campion naţional cu Steaua în 1989 (perioada armatei)
- Campion naţional cu Poli Timişoara în 1991
- Locul 4 la CM Universitar în 1993
- A jucat în străinătate pentru UHC Stockerau (Austria), Medvesccak Zagreb (Croaţia) şi Sittardia Sittard, cu care a câştigat Cupa Olandei în 1996
- A fost secundul naţionalei masculine de tineret în 2000
- A promovat ca antrenor pe Poli Timişoara în Liga Naţională în 2001
- A mai antrenat pe TV Emsdetten (Germania), Minaur Baia Mare şi Energia Lignitul Târgu Jiu
- A lucrat doi ani la Centrul Naţional Olimpic de Excelenţă de la
Sighişoara

Profil de antrenor

Vrea să publice o carte despre handbal

Un cititor înfocat al cărţilor despre metodica handbalului, Vlad Caba speră ca în viitorul apropiat să-şi lanseze propriul volum în care să ofere noi perspective asupra tehnicilor de antrenament pentru jucătorii români. "Când voi avea ceva de spus cu adevărat, voi scoate şi o carte pentru că ducem lipsă în ţară", ne-a dezvăluit Caba, care a fost invitat recent în Franţa pentru un stagiu de studiu la Montpellier.

No title

Colecţionează CD-uri cu muzică rock

Pasionat de muzica rock a anilor ‘60, '70, antrenorul secund al naţionalei feminine şi-a făcut aproape o sută de CD-uri cu melodiile sale favorite. "O parte dintre ele le iau cu mine în deplasări şi le ascult seara pentru că astfel mă relaxes mai uşor. Ca hobby aş mai trece şi joggingul. Nimic nu se poate compara cu oboseala plăcută după o partidă de alergat", ne-a relatat tehnicianul.

No title
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite