Maratonul Bucureşti le dă emoţii alergătorilor: Ce şanse sunt să fii scos de pe traseu dacă asculţi muzică în căşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un anunţ postat pe pagina de Facebook a evenimentului a stârnit o mare controversă în spaţiul virtual. „Adevărul“ explică acum ce a însemnat mesajul organizatorilor.

Maratonul Internaţional Bucureşti (MIB) va avea loc în acest weekend, peste 20.000 de alergători fiind aşteptaţi la cursele care se vor organiza în cadrul evenimentului, sâmbătă şi duminică.

Ieri dimineaţă, un anunţ al organizatorilor a stârnit foarte multe reacţii pe Facebook-ul evenimentului. Iată ce s-a postat: „Utilizarea căştilor la Raiffeisen Bank Marathon este interzisă! Sancţiunea este descalificarea!“.

Formularea acestei postări a fost complet neinspirată dintr-un simplu motiv: când ai un eveniment de o asemenea amploare, cu mii de participanţi, e aproape imposibil să-i scoţi pe oameni de pe traseu sau sa-i elimini din clasamentul final, pentru că au purtat...căşti!

De altfel, organizatorii Maratonului Internaţional Bucureşti contactaţi de „Adevărul“ au admis că anunţul lor de pe Facebook putea fi formulat mai bine, pentru a evita reacţiile vehemente ale celor care urmează să ia parte la cursă. „Legat de descalificare, aici e o nuanţă: descalificare nu înseamnă eliminare din cursă. Majoritatea celor care au comentat au înţeles că vorbim despre scoaterea de pe traseu. Nu se pune problema de aşa ceva“, ne-a explicat un oficial al cursei.

Cine riscă, totuşi, descalificarea?

Dacă cineva va încălca regulamentul, va alerga ascultând muzică şi se va clasa pe poziţiile fruntaşe, atunci, într-adevăr, acel participant riscă descalificarea, doar dacă vor exista contestaţii la adresa sa. Şi aici însă va fi nevoie de susţinerea contestaţiei pe baza unor probe video / foto.

Ce se va întâmpla cu alergătorii de rând care nu vizează o clasare pe podium?

Pe scurt: nimic. Cine va alerga la Maratonul Internaţional Bucureşti de plăcere, pentru a-şi depăşi, pur şi simplu, limitele şi în scop de recreere e liber să-şi pună căştile la ureche. Cu o precizare importantă: înainte de startul curselor, participanţii trebuie să urmărească anunţurile organizatorilor. Apoi, pe traseu, volumul muzicii nu trebuie să acopere ambianţa din jur. Aici, vorbim, în primul rând, de siguranţa participantului care trebuie să fie atent şi la ce se întâmplă în jurul său. 

„Ideea e că, dacă dai muzica la maximum în timpul alergării, e posibil să fii lovit de o ambulanţă care trece pe banda de urgenţă sau pot apărea alte situaţii neplăcute“, ne-a explicat un alt organizator al Maratonului Internaţional Bucureşti.

A existat un maraton în care alergătorii cu căşti au fost descalificaţi

Regulamentul Federaţiei Internaţionale de Atletism (IAAF) interzice folosirea căştilor în timpul curselor de alergare. Şi în SUA există multe maratoane în care în regulament scrie că participanţii nu pot alerga în timp ce ascultă muzica. De aici până la aplicarea regulamentului e însă o cale lungă.

Concret, în foarte puţine curse, participanţii au şi fost, efectiv, sancţionaţi prin descalificare pentru că au avut muzică în căşti. A existat un singur precedent în acest sens, în Anglia, la maratonul din Hull. Acolo, într-adevăr, s-a ajuns la descalificarea celor care au alergat cu căştile la ureche.

În rest însă, cele mai multe evenimente de alergări stradale descurajează folosirea căştilor, însă nu iau măsuri împotriva celor care nu ţin cont de recomandările organizatorilor pentru simplul motiv că e foarte greu să aplici regulamentul în cazul unui eveniment cu mii de participanţi.

Cele mai multe curse sunt deja sold-out

Înscrierile online pentru probele din cadrul Maratonului Internaţional Bucureşti s-au încheiat duminică. Cursa de 10 kilometri, dar şi Cursa copiilor sunt sold-out. Au rămas locuri disponibile pentru Cursa Populară (2,5 kilometri), semimaraton (21 de kilometri) şi maraton (42 de kilometri). Înscrierile se vor face la SportExpo, în parcarea Bucureşti Mall, de joi până sâmbătă inclusiv. Cursa Populară şi Cursa copiilor sunt programate pentru sâmbătă, în timp ce restul probelor se vor desfăşura duminică. 

CITEŞTE ŞI:

Maratonul Internaţional Bucureşti, decizie revizuită privind muzica: Mesajul postat pe pagina de Facebook

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite