Messi, zâmbet amar la 32 de ani: De ce Argentina are nevoie de un miracol pentru a câştiga Copa America 2019

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Messi

Genialul fotbalist al „pumelor“ şi-a sărbătorit ziua de naştere în cantonamentul naţionalei, la câteva ore după un nou meci şters al Argentinei care s-a chinuit să câştige cu Qatar pentru a prinde sferturile.

La 32 de ani, Lionel Messi are un palmares la care alţi jucători pot visa doar dacă vor prinde mai multe vieţi!

Din păcate pentru Leo, din cabina de trofee continuă să lipsească unul cucerit şi cu prima reprezentativă. Şi, la ce arată Argentina la Copa America 2019, parcă e nevoie de un miracol pentru ca trofeul să fie ridicat de Messi, după finala de la 7 iulie, pe „Estádio do Maracanã“ din Rio de Janeiro! Pe scurt, cu o colecţie de vedete de 24 de karate, Argentina practică un fotbal dezolant. Ceea ce explică, încă o dată, de ce Cosmin Olăroiu a spus, cândva: „Prefer să întâlnesc o echipă bună cu un antrenor slab decât să joc împotriva unei formaţii cu un lot slab, dar cu un tehnician bun“.

Federaţia argentiniană pare să aibă însă o altă viziune! Numai aşa se explică alegerea lui Lionel Scaloni (41 de ani) pentru funcţia de selecţioner. Iar asta după ce, înainte de a fi numit pe banca „pumelor“, Scaloni a avut doar două experienţe ca secund, mai întâi, la Sevilla (2016-2017), iar apoi la prima reprezentativă a ţării sale (2017-2018). Iar când un astfel de antrenor, fără experienţă şi fără anvergură, conduce o selecţionată plină de vedete, în frunte cu Messi, Aguero şi Di Maria, eşecul pare a fi garantat!

Execuţie ridicolă, în loc de 2-0

După înfrângerea cu Columbia (0-2) şi remiza norocoasă cu Paraguay (1-1), Argentina a ajuns să înfrunte Qatar-ul cu sabia deasupra capului! Şi cum era imposibil ca Messi şi colegii săi să întâlnească un adversar mai slab decât atât, drumul sud-americanilor spre victorie a fost deschis chiar de un „cadou“ uriaş al arabilor! Lautaro Martinez a primit mingea de la un adversar şi a deschis scorul încă din minutul 4. Nu e clar ce s-ar fi întâmplat fără această gafă, fiindcă, de aici încolo a urmat un meci în care Argentina a plimbat mingea, însă s-a lovit de „zidul“ vişiniu ridicat de campioana Asiei. Iar asta ca urmare a unui joc incoerent şi insipid în care senzaţia era că cei 11 argentinieni tocmai s-au văzut pentru prima dată pe gazonul arenei din Porto Alegre! În acest haos tehnico-tactic, inclusiv Messi a fost de nerecunoscut, căpitanul Argentinei irosind o ocazie uriaşă în partea secundă, după o finalizare ridicolă, singur din mijlocul careului!

Chinul argentinian s-a încheiat abia după 82 de minute, dar nu ca urmare a unei faze lucrate, ci datorită geniului lui Sergio Aguero. Vârful de 31 de ani a luat mingea de la centrul terenului şi s-a dus cu ea până în careu de unde l-a executat pe Saad Al-Sheeb. 

S-a terminat 2-0, rezultat care a trimis Argentina în sferturi. Aceasta a fost însă singura veste bună pentru Scaloni şi elevii săi. În următoarea fază, nu mai există vreo formaţie de nivelul Qatar-ului, ci urmează Venezuela, o naţională care n-a pierdut nici cu Peru (0-0), nici cu gazda Brazilia (0-0) şi care a zdrobit Bolivia (3-1).

„Am jucat cu teama eliminării“

Inclusiv Messi a fost conştient de faptul că, deşi a câştigat, Argentina a evoluat, din nou, slab. De altfel, starul „pumelor“ n-a lăudat deloc prestaţia echipei, ci s-a arătat doar uşurat că a fost obţinută calificarea în sferturi.

„O altă Copa începe. Această victorie trebuie să ne facă mai puternici pentru că putem să continuăm să ne îmbunătăţim. Important e să câştigăm. Iar acest lucru ne va motiva în continuare. E dificil de jucat cu obligaţia de a câştiga şi cu teama eliminării, dar noi am făcut ce trebuia în meciul cu Qatar. Aceste trei puncte ne-au ţinut în viaţă şi trebuie să profităm de ele. De acum, e totul sau nimic“, a explicat Messi.

Posibil meci cu Brazilia în semifinale

Deşi la ce joacă, în acest moment, cele două naţionale, Venezuela pare a fi orice, numai o victimă sigură nu, Argentina are şi un mic motiv de optimism înaintea partidei din sferturi. 

La precedenta ediţie de la Copa America, în 2016, „pumele“ au dat, de asemenea, de Venezuela în această fază a competiţiei. Atunci, Argentina s-a impus, fără emoţii, scor 4-1 (Higuain 8, 28, Messi 60, Lamela 71 / Rondon 70). După acest succes, Messi şi colegii săi au avansat până în finală, acolo unde au fost învinşi de Chile, după executarea loviturilor de departajare. Acum, dacă Argentina va trece de Venezuela, va urma, foarte probabil, un duel cu Brazilia, în semifinale, la 2 iulie, la Belo Horizonte!

68 de goluri în 133 de selecţii a adunat Lionel Messi în naţionala Argentinei, fiind cel mai bun marcator all-time al „pumelor“.

Trofeele câştigate de Lionel Messi până la 32 de ani

Barcelona

*10 titluri în La Liga

*6 Cupe ale Spaniei

*8 Supercupe ale Spaniei

*4 Ligi ale Campionilor

*3 Supercupe ale Europei

*3 ediţii ale Mondialului Cluburilor

Argentina, echipa olimpică

*Medalia de aur la JO 2008

Argentina, echipa de tineret

*Cupa Mondială sub 20 de ani din 2005

Copa America 2019, Brazilia

Grupa A

1. Brazilia 3 2 1 0 8-0 7

2. Venezuela 3 1 2 0 3-1 5

3. Peru 3 1 1 1 3-6 4

4. Bolivia 3 0 0 3 2-9 0

Grupa B

1. Columbia 3 3 0 0 4-0 9

2. Argentina 3 1 1 1 3-3 4

3. Paraguay 3 0 2 1 3-4 2

4. Qatar 3 0 1 2 2-5 1

Grupa C

1. Chile 2 2 0 0 6-1 6

2. Uruguay 2 1 1 0 6-2 4

3. Japonia 2 0 1 1 2-6 1

4. Ecuador 2 0 0 2 1-6 0

Ultima etapă (se joacă în noaptea de luni spre marţi): Chile – Uruguay, Ecuador – Japonia

*Se califică în sferturi primele două clasate, plus cele mai bune două echipe de pe locul 2.

Tabloul sferturilor

*28 iunie: Brazilia – Locul 3 din grupa B / C

*28 iunie: Venezuela – Argentina

*29 iunie: Columbia – Locul 1 din grupa C

*29 iunie: Locul din grupa C – Peru

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite