Million dollar baby! Cu cât s-a ales Simona Halep din cele 3 milioane de dolari pe care i-a câştigat din premii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Simona Halep a câştigat turneul de la Doha, care i-a adus 441.000 de dolari FOTO Reuters
Simona Halep a câştigat turneul de la Doha, care i-a adus 441.000 de dolari FOTO Reuters

Conform „contabilităţii” WTA, Simona Halep a strâns 3 milioane de dolari din premii. Două milioane de dolari au fost câştigate de Simona doar în ultimul an, din momentul în care a început ascensiunea ei, de puţini bănuită.

La nici 23 de ani, Simona Halep a ajuns în topul mondial al tenisului feminin, iar măsura rezultatelor de excepţie s-a văzut şi în contul bancar al jucătoarei din Constanţa. 

Odată cu victoria din primul tur al turneului de la Madrid, Halep a depăşit borna de 3 milioane de dolari şi are toate şansele să-i depăşească la capitolul câştiguri din tenis pe Victor Hănescu, aflat la apus de carieră, şi pe Andrei Pavel, retras de ani buni din activitate.
Înainte de a vă trimite copilul la tenis în viteză, trebuie spus că această suma calculată de WTA, de 3 milioane de dolari, nu reflectă ceea ce se găseşte efectiv în contul Simonei. În realitate, Halep s-a ales cam cu jumătate din bani, pentru că orice jucător de top din circuit trebuie să-şi plătească antrenorul, managerul, fizioterapeutul, plus drumul şi cazarea în oraşul în care se dispută turneul. Iar pe cecul înmânat de organizatori jucătorilor este trecută suma brută, urmând ca fiecare ţară să-şi „tragă” un impozit de 20-30 la sută din câştigul tenismanului, în funcţie de ce spune legea din statul respectiv. 

Un antrenor reputat, cum este Wim Fssette, belgianul care o pregăteşte pe Halep, costă cam 150.000 de euro anual, în vreme ce partea unui manager înseamnă, în medie, 5 la sută din câştigurile jucătorului.
Chiar şi scăzând aceste cheltuieli, tenisul rămâne unul dintre cele mai profitabile sporturi, cu o singură condiţie: să ajungi măcar în primii 150-200 de jucători ai lumii. Altfel, toată investiţia se duce pe apa sâmbetei, atât timp cât un tenismen aflat la început de drum are nevoie de circa 50.000 de euro anual.

Stere Halep s-a împrumutat la bănci
De altfel, tătăl Simonei Halep a făcut mai multe credite pentru a putea „întreţine” în viaţă visul de a-şi vedea fata pe marile arene. Într-o declaraţie oferită cotidianului „Adevărul” în 2010, Stere Halep spunea: „Este un sport foarte scump şi nu eşti susţinut de club pentru că nu e un sport de echipă.  Numai setul de rachete costă 150 de lei. Antrenorul, biletele de avion pentru turnee costă cam 50 - 60.000 de euro pe an”.  Succesul Simonei a risipit grijile financiare ale familiei Halep, pentru că jucătoarea împarte toate câştigurile cu rudele apropiate. „Atunci când sunt pe teren, nu mă gândesc la bani, dar la final sunt bineveniţi”, afirmă jucătoarea de 22 de ani.
Ilie Năstase e invidios
Câştigător a două Grand Slamuri, a 40 de turnee ATP şi fost lider mondial, Ilie Năstase a strâns doar două milioane de dolari din tenis, ghinionul lui „Nasty” fiind că s-a născut prea devreme. „Acum se câştigă alţi bani, nu ca pe vremea mea”, spune el. Pe de altă parte, Ilie profită şi acum de imaginea sa, completându-şi veniturile din contracte publicitare generos răsplătite.

Cât au câştigat românii din tenis
Andrei Pavel             5.225.028
Victor Hănescu          4.146.027
Simona Halep           3.009.975*
Sorana Cîrstea         2.771.451*
Irina Spîrlea             2.652.068
Ilie Năstase              2.076.761
Monica Niculescu     2.534.913*
Ruxandra Dragomir 1.861.426
Virginia Ruzici          1.183.728
Irina Begu                 1.019.516*
*Jucătoare aflate în activitate
**Sume exprimate în dolari

Cele mai bănoase turnee ale Simonei
Turneu                 Unde a ajuns Cât a câştigat
Doha                     A câştigat          441.000
Sofia                      A câştigat          270.000
Australian Open     sferturi              239.365
Indian Wells          Semifinale        225.000

Joacă miercuri la Madrid
Calificată în turul doi al turneului Masters patronat de Ion Ţiriac, Simona Halep o va întâlni miercuri pe Lara Arruabarrena (Spania). În cazul unui succes, jucătoarea aflată pe locul 5 în clasamentul WTA s-ar putea duela în runda următoare cu o altă româncă, Irina Begu, care evoluează contra Sabinei Lisicki (Germania). După ce l-a bătut pe Marcel Granollers, Marius Copil îşi va „încrucişa” rachetele cu bulgarul Grigor Dimitrov, recent câştigător la Bucureşti. 

BLOG Simona Halep: Pierderea mătuşii a fost un moment greu
 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite