Sport

articolul anterior articolul urmator

David Popovici a revenit în România cu aurul de la Campionatele Mondiale. Novak i-a oferit un cec de 200.000 de euro: Suntem în stare să fim ca David

11
26 Jun 2022 21:25:34
Autor: George-Andrei Cristescu
David Popovici FOTO Facebook COSR
David Popovici FOTO Facebook COSR

Sportivul David Popovici a revenit duminică seară în România cu cele două medalii de aur obţinute la Mondialele de înot de la Budapesta. Dublul campion mondial în vârstă de 17 ani a fost aşteptat în Salonul Oficial al Aeroportului „Henri Coandă” de ministrul Sportului, de preşedintele Federaţiei Române de Nataţie şi de numeroşi oficiali, cu flori şi covor roşu.

Alături de Popovici a revenit şi Robert Glinţă. Sportivii au fost întâmpinaţi la scara avionului, înainte de ceremonia de la Salonul Oficial al Aeroportului Henri Coandă, de ministrul Sportului, Eduard Novak, de preşedintele COSR, Mihai Covaliu, şi de preşedinta FRNPM, Camelia Potec.

Ministrul Sportului, Eduard Novak, a lăudat performanţele lui David Popovici şi i-a înmânat un trofeu şi un cec în valoare de 200.000 de euro din partea Guvernului: „Am aşteptat un campion care ne-a făcut mândri şi am simţit că suntem parte a acestei ţări, suntem uniţi, suntem puternici şi David ne-a demonstrat că sportul ne uneşte, poate să fie cel mai bun ambasador al nostru. Sportul ne face mândri că suntem români. David a reuşit să ne motiveze, să deschidă inimile noastre, a arătat lumii întregi cât de puternici putem să fim. Guvernul a înţeles că sportul este important pentru România şi cât voi conduce acest minister sportul va fi prioritate. A devenit o stea. E doar începutul, are mulţi ani înainte să câştige campionate şi jocuri olimpice. Talentul nu e de ajuns, prin munca sa el e modelul, el trebuie urmat. Suntem în stare să fim ca David. Avem un diamant în România“, a declarat Novak.

„Salut! Trebuie să recunosc, nu sunt obişnuit cu atât de multă lume şi atât de multă atenţie. Sunt tot eu, natural. Vreau să fac cel mai important lucru, să le mulţumesc celor care au crezut mereu în mine şi tuturor românilor care m-au urmărit, în faţa ecranelor sau la Budapesta. A fost superb! Multă lume ar vrea să fie în faţa mea. Sunt onorat că reprezint ţara asta frumoasă şi să vă simt alături de mine”, au fost primele cuvinte ale lui David Popovici. 

Sportivul a răspuns şi întrebărilor presei: 

- despre Campionatele Europene de nataţie organizate la Otopeni: „Abia aştept să concurez la europenele de juniori. Vreau să mă simt cum s-au simţit sportivii maghiari acum. Vreau ca tribuna să fie cât mai gălăgioasă, să ne strige numele când avem o probă. Vrem să ne simţit cu adevărat speciali! Cu siguranţă vor fi nişte europene memorabile!”.

- despre marele obiectiv al carierei: „Am vrut să devin cel mai bun din lume. Cel mai mare vis al meu din punct de vedere profesional este să devin cel mai rapid din istorie. Ar fi super dacă aş reuşi într-o probă, mai super dacă reuşesc în mai multe. Un alt vis este să inspir cât mai multă lume”.

- despre întâlnirea de luni cu premierul Ciucă: „Nu ştiu dacă sportul va avea o imagine mai bună la noi în ţară, dar sportul are nevoie de o mică resuscitare. În materie de ce o să-i cer, nu ştiu, voi vedea cum mă simt mâine. Dar abia aştept să văd cum am schimbat acest sport, sper să fi inspirat cât mai mulţi oameni. Nu neapărat să se apuce de sport, dar să aibă o viaţă mai sănătoasă. Este unul dintre obiectivele mele”.
 
Preşedintele Klaus Iohannis a trimis buchete de flori în culorile tricolorului lui David Popovici si mamei sale, precum şi echipei de nataţie care a sosit duminică seară la Aeroportul Otopeni

Popovici a obţinut aurul mondial la 100 m liber şi 200 m liber. Glinţă a concurat la Budapesta în probele de 100 m spate – locul 8 şi 50 m spate – locul cinci.

Luni, David Popovici va fi decorat de Klaus Iohannis cu cea mai înaltă distincţie a statului român, Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

T. Timisorean
26.06.2022, 21:50:53

Asta pe Romaneste, dar cand o da pe ungureste, pentru ai lui, vorbeste in termeni generali, nu mentioneaza deloc Romania si romanii - ordin de la Hunor si Budapesta.

+1 (3 voturi)
bios
26.06.2022, 22:16:52

Bozgorul ala slinos nu i-a oferit nimic, ca nu da din banii ma-sii. Doar i-a inmanat un cec din banii statului roman, platiti de prostii din sectorul privat, care platesc taxe. Atat

-1 (3 voturi)
*‿*
26.06.2022, 23:42:10

Ca privat, sunt de acord cu aceasta recompensa. Insa nu sunt de acord cu ajutorul social pe care tu il încasezi luna de luna. Iesi din pădure si cauta-ti de munca borș.

+2 (6 voturi)
Călugărul
27.06.2022, 01:22:40

Nu am citit textul pentru că, dacă l-aș citi, aș intra în.. dileme. E mai bine să nu citim astfel de texte. Ce trebuie, însă, să gîndim și să simțim despre acest băiețel e că românii, prin educația lor, prin strămoșii lor, sunt capabili să facă lucruri care sunt mai presus de normalul și firescul zilelor noastre. O românie aflată în degringoladă, aflată în ultimul stadiu al existenței ei, e capabilă să nască, să genereze astfel de eroi "ai nimănui|!" Dar ei apar. Și apar dintr-o lume a tăcerii, a imposibilului, a mizeriei și a imposibilității. De ce apar ei? De ce Dumnezeu îngăduie să apară astfel de eroi care să întoarcă paradigmele realității dincolo de suportabilitatea ei? O lumne întreagă află de rezultatul unui nimeni. Un nimeni, al nimănui, al unui nuștiucine, un tînăr ca toți tinerii care, în intimitatea lui mizerabilă a luptat cu ceva care era dincolo de el, cu un ceva care trebuia învins, iar Dumnezeu, l-a urmărit zile, luni, ani, în singurătatea lui, în bazinul acela cu o apă murdară de cele mai multe ori, și i-a spus: înrăznește, eu am biurit lume! David nu a biruit lumea, ci, a biruit neîncrederea în noi, în români, că putem să ne recoagulăm într-o comunitate care să demonstreze că e valoroasă, că nu e determinată de ciordeală, de șmenuri, de corupție, ci, e determinată de glasul străbunilor care a alcătuit acet neam, iubit de Dumnezeu. Ultimnele cercetări în domeniul fizicii cuantice, au arătat că, materia, ca să avanseze în viitor, ea trebuie să se regenereze prin întoarcerea la esență, la copilărie, la starea noastră primnordială cînd eram asemenea îngerilor. Noi, ca neam, ne întoarcem, cînd-și-cînd la esențe prin intermediul unor copii de-ai noștri, ca David, ca Halep sau Comăneci. E dovada cea. mai vie a faptului că neamul ăsta nu-i este indiferent lui Dumneze. Numai că, noi, cei mici, și anonimi, trebuie să înțelegem gestul lor, căci ei, ne trezesc pe noi și ne redau adevărata imagine a ceea ce suntem, adică, urmașii unor eroi, care nu ne lasă să ne pierdem în desuetudinek, ci, ne obligă să le fim părtași egali în eroisumul lor. Noi, românii, i-am dezamăgit pe daci, ne-am aliat celor care văd în România și în românism, o degradare umană, o rămînere în urmă, o degenerare. Uite că nu-i așa, și, Dumnezeu ne dă șanse, ne dă urletul strămoșilor care nu ne lasă să amorțim, să adormim, ci, ne cheamă la origini, la ceea ce este acest neam: grădina Maicii Domnului.

-1 (1 vot)
Ionel Moraru
27.06.2022, 07:18:03

Ce nume predestinat DAVID!, Felicitări p-uș-tiu-le!?.

Vezi toate comentariile (11)

Modifică Setările