Mirajul Euro îi atrage acasă pe fiii risipitori. Tot mai mulţi foşti internaţionali revin în Liga I

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În această pauză competiţională s-au întors în campionatul intern 12 fotbalişti din străinătate, acesta fiind recordul ultimelor zece sezoane, deşi numărul echipelor din primul eşalon s-a redus de la 18 la 14 începând din vara anului 2015.

Dacă la în anii ’90 cei mai mulţi dintre fotbaliştii români plecaţi peste hotare reveneau în campionatul intern doar la apusul carierei, acum foarte mulţi jucători revin în Liga I după doar câteva meciuri disputate în străinătate.

În această iarnă, numărul repatrierilor a fost mult mai mare decât de obicei, mai ales în cazul unor jucători care cochetează sau au cochetat cu echipa naţională, miza participării la Campionatul European din Franţa fiind argumentul suprem care i-a determinat să revină în campionatul intern. Este cazul unor fotbalişti precum Adrian Mutu, Ciprian Marica, Gabriel Tamaş sau Alexandru Bourceanu, care au evoluat foarte puţin sau aproape deloc în 2015. Printre cei 12 jucători care au revenit în Liga I se numără şi foşti golgheteri ai întrecerii, precum Liviu Antal şi Andrei Cristea, dar cei doi n-au mai jucat în tricoul primei reprezentative din 2011, respectiv 2010. Acum fix un an se repatriau 11 fotbalişti, doar că prima divizie avea 18 echipe, nu 14, precum în prezent. Printre cei care reveneau atunci şi au făcut-o şi acum se numără Mihai Pintilii. La începutul anului 2015 era împrumutat de Al-Hilal la Pandurii, iar acum şi-a reziliat contractul cu Hapoel Tel-Aviv pentru a reveni la Steaua, sub comanda lui Laurenţiu Reghecampf.

Grigoraş: „Aş vrea ca Mutu să marcheze dublu faţă de Marica”

Petre Grigoraş, antrenorul echipei ASA Târgu-Mureş, spune că ar dori ca Adrian Mutu să înscrie de două ori mai multe goluri faţă de Ciprian Marica, în sezonul de primăvară. „Este o diferenţă de vârstă între cei doi destul de mare. Depinde care se va integra mai uşor, care va avea mai multă şansă, care va fi sănătos pentru a evolua în cât mai multe partide. Mi-aş dori să câştige Mutu duelul la distanţă cu atacantul Stelei, pentru că m-ar ajuta pe mine, ca antrenor, şi ar ajuta echipa noastră. Este clar că mi-aş dori ca Mutu să dea dublu cât dă Marica, dar asta rămâne de văzut”, a spus Grigoraş, care crede că Mutu poate fi convocat în lotul pentru Euro. „Dacă ai o evoluţie constant bună, poţi fi în vederile selecţionerului. Adi s-a întors cu obiectivul clar de a spera la un loc la Euro. Va depinde doar de modul în care îşi va arăta valoarea pe teren”, a explicat tehnicianul.

Ce jucători au revenit acum în Liga I

ASA Tg. Mureş (4): Ad. Mutu (Pune City / India), M. Constantin (Jiangsu Sainty / China), George Ţucudean (Charlton Athletic / Anglia), Andrei Ciolacu (Śląsk Wrocław / Polonia)
Astra (1): Adrian Scarlatache (Hazar Lankaran / Azerbaidjan)
CSMS Iaşi (1): Andrei Cristea (Martina Franca / Italia)
Pandurii (1): Liviu Antal (Hapoel Tel-Aviv / Israel)
Petrolul (1): Victoraş Astafei (Adana Demirspor / Turcia)
Steaua (4): Mihai Pintilii (Hapoel Tel-Aviv / Israel), Aleaxandru Bourceanu (Trabzonspor / Turcia), Ciprian Marica (Konyaspor / Turcia), Gabriel Tamaş (Cardiff City / Anglia)

Repatrierile din iernile precedente

2014-15: 11
2013-14: 8
2012-13: 4
2011-12: 8
2010-11: 7
2009-10: 11
2008-09: 6
2007-08: 5
2006-07: 5

Statistică: Răzvan Toma

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite