Mişcarea olimpică românească a celebrat 100 de ani de existenţă. Traian Băsescu: "Vă mulţumesc pentru gloria pe care aţi adus-o României!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În prezenţa preşedintelui României, Traian Băsescu, a preşedintelui CIO, Thomas Bach şi a preşedintelui Comitetelor Olimpice Europene, Patrick Hickey, COSR a celebrat vineri seara, la Ateneul Român, 100 de ani de olimpism în România.

În sala Ateneului Român s-au adunat aproximativ 300 de distinşi invitaţi, mulţi dintre ei medaliaţi olimpici, care au adus României, de-a lungul istoriei, 302 medalii olimpice. Aceştia au fost aplaudaţi la scenă deschisă pentru performanţele obţinute în cei peste 100 de ani de de participare românească la Jocurile Olimpice.

Centenarul Olimpismului Românesc, celebrat cu fast la Ateneul Român. Băsescu: Sportivi şi antrenori au ajuns eroi

Evenimentul a fost onorat cu prezenţa a trei personalităţi din lumea olimpismului, Octavian Morariu, membru în Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Patrick Hickey, preşedintele Comitetelor Olimpice Europene şi Thomas Bach, preşedintele CIO. Prezent a răspuns şi preşedintele României, Traian Băsescu, care a adus un omagiu sportului românesc şi campionilor români ce au contribuit din plin la faima ţării şi la dezvoltarea mişcării olimpice mondiale. 

Thomas Bach a primit din partea COSR Colanul de Aur, distincţie cu care forul olimpic român răsplăteşte toate personalităţile cu merite deosebite în sportul românesc. La rândul său, Bach a oferit plachete omagiale preşedintelui Traian Băsescu şi preşedintelui COSR.

image

Cu acest prilej atât de important pentru mişcarea olimpică din România, preşedintele României a conferit COSR Ordinul Meritul Sportiv Clasa I, în timp ce forul condus de Petrache i-a oferit preşedintelui distincţia România Olimpică.

"Când vezi 302 medalii olimpice este impresionant. Când le vezi şi separate, câte de aur, câte de argint, câte de bronz, iarăşi este un lucru care te impresionează când raportezi succesele sportivilor români şi antrenorilor români la numărul populaţiei României în raport cu alte ţări, dar oricând ai vorbi de olimpicii români, gândul se îndreaptă către marii antrenori, marii sportivi şi, de cele mai multe ori, rămâi cu o imagine. Toţi la un loc aţi făcut un lucru extraordinar, aţi scris istoria sportului românesc şi aţi adăugat gloria dumneavoastră printre cele mai mari frumuseţi ale acestei naţiuni. Vă mulţumesc pentru devotamentul dumneavoastră, pentru gloria pe care aţi adus-o şi pe care o veţi aduce României în continuare", a afirmat preşedintele Băsescu.

''Exact ca într-o familie găsesc în voi, cei pe care îi sărbătorim acum, modele de viaţă, experienţe revelatoare, lecţii de conduită. Exact ca într-o familie vă datorez respect, admiraţie şi împărtăşesc cu voi bucuriile şi succesele fiecăruia. Şi tot ca sânul familiei, regăsesc istorii care împreună alcătuiesc istoria cu majuscule a unui secol de olimpism în România. Avem azi ocazia unică de a aduce laolaltă trecutul, prezentul şi viitorul valorilor olimpice din România. Lângă noi, şi pentru voi sunt prezenţi reprezentaţi ai mişcări olimpice internaţionale, sosiţi aici în semn de recunoaştere a unui centenar onorant, presărat cu victorii, schimbări, şi contribuţii majore'', a declarat Alin Petrache.

''E o mare plăcere să mă aflu aici, la aniversarea a 100 ani de existenţă a Comitetului Olimpic Român. O sărbătoare ca aceasta este întotdeauna plină de ocazii de a ne aminti de cele 302 medalii câştigate de România şi de impresionantul locul 2 în clasamentul pe medalii de la Los Angeles. România a dat campioni de calibrul Nadiei Comăneci şi a celor care i-au urmat'', a rostit la rândul său Patrick Hickey.

Germanul Thomas Bach a vorbit şi el la superlativ despre România şi olimpici ei. ''Este o plăcere să mă aflu în această seară în Bucureşti şi în acest magnific Ateneu, unul dintre simbolurile marii culturi române. România nu este cunoscută în lumea doar pentru faimoşii Munţi Carpaţi şi biserici, ci a dat şi personalităţi remarcabile în toate domeniile, sport desigur, dar şi în literatură, ştiinţă şi film. În această seara sărbătorim împreună 100 ani de prietenie, pasiune şi excelente performanţe. România a marcat istoria sportului olimpic, a participat la fiecare olimpiadă din era modernă şi a câştigat 302 medalii. România a produs mulţi campioni în sportul meu, scrima, ca Ana Maria Pascu, Laura Badea, Mihai Covaliu, Olga Szabo, ca să numesc doar câţiva. În 1976, la Montreal, JO au fost speciale pentru mine, dar şi pentru milioanele de telespectatori care au asistat la un moment istoric al sportului olimpic. Perfecţiunea în gimnastică, faimosul 10, obţinut de Nadia Comăneci. A devenit un idol pentru mii de copii, făcându-i să dorească să devină campioni olimpici", a precizat şi preşedintele CIO.

România a cucerit prima medalie olimpică la Jocurile Olimpice din 1924, de la Paris, naţionala de rugby obţinând la acea vreme bronzul. În total, zestrea de medalii a României este de 302 distincţii olimpice, dintre care 88 de aur, 94 de argint şi 120 de bronz (una dintre cele de bronz a fost câştigată la Jocurile Olimpice de iarnă, din 1968).

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite