Mitocanii din tribuna oficială

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Prunea FOTO Răzvan Păsărică/rpressport
Florin Prunea FOTO Răzvan Păsărică/rpressport

De parcă nu erau de ajuns jignitoarele fapte ale primarului aflat sub control judiciar Gheorghe Nichita, Iaşul s-a mai trezit cu un scuipat între ochi din partea unuia dintre pupilii alături de care cel acum cercetat penal se afişa mereu în tribuna oficială: Florin Prunea.

În întreaga carieră de portar, Prunea a reuşit să oprească multe mingi, a salvat echipa de la multe goluri însă un singur lucru nu a reuşit: să-şi oprească gura de la a spune prostii. De multe goluri a scăpat, dar de unul se pare că nu: cel din mintea sa. Într-un moment în care a căpătat mare încredere în capacitatea de a emite maxime, Prunea a declarat: „În ultima perioadă, despre Iaşi s-au auzit lucruri frumoase datorită fotbalului. În rest, violuri şi alte chestii”.

În primă instanţă i-am putea da dreptate: în ultima perioadă, de la Iaşi s-a auzit mai mult despre porcăriile protectorului său, Gheorghe Nichita, despre bătăile pe care acesta i le aplica iubitei şi despre faptul că a pus poliţia locală şi interopii s-o urmărească. Putem constata cu îngrijorare faptul că actualul antrenor al echipei ieşene de fotbal este captiv al universului nichitean, compus doar din bani, pumni şi duşmani. Cred că nici nu a fost greu să cadă într-o asemenea capcană.

Domnule Prunea, pot înţelege faptul că mintea dumitale s-a format în spaţiul îngust dintre cele două buturi între care a fost purtată ani de zile, că meseria îşi pune uneori amprenta în mod nefast asupra personalităţii unora. Pot înţelege că unii sunt mai slabi decât alţii şi simt nevoia să-i copie, că vi s-a întâmplat să adulaţi şi să preluaţi în comportament gesturile şi limbajul lui Nichita. Dar este greu de înţeles cum de nu vă sufocaţi într-un asemenea univers. Nu citiţi nimic în afară de ştirile sportive şi cele de cancan? Măcar o reclamă, un afiş. Iaşul este plin de astfel de produse şi, de patru ani de când spuneţi că locuiţi în Iaşi, aţi fi putut afla că în acest oraş se întâmplă lucruri extraordinare, în afară de violuri şi de alte chestii precum acţiunile lui Nichita.

Aţi avut curiozitatea să intraţi în Universitate? Este clădirea aceea foarte frumoasă, ce adăposteşte prima universitate din România şi cea mai frumoasă bibliotecă din lume. E în Copou, cu două staţii de tramvai mai la vale de Stadion.

Aaaa, universitatea este o instituţie de învăţământ superior, care produce oameni cu studii care fac tot felul de lucruri minunate şi chiar folositoare omului dar care, de regulă, se petrec în afara stadionului. Eiii, aflaţi că Iaşul are şapte astfel de instituţii, exact câte coline vi s-a spus că are atunci când aţi venit prima dată aici. Dar la Teatrul Naţional aţi fost? Nu? Aflaţi că acolo se petrec evenimente grozave, cum ar fi Gala „Oamenii Timpului”, în care sunt aduşi şi prezentaţi oameni extraordinari ai urbei (medici, savanţi, artişti ş.a.m.d.), iar din acest an vor fi aduşi astfel de oameni din toată Moldova. Nu, fotbaliştii nu sunt aduşi, dar pot participa şi ei ca spectatori. Poarta e deschisă şi noroc că nu sunteţi  dumneavoastră în ea să-i opriţi. Tot acolo funcţionează şi Opera. Nici la Palatul Culturii nu aţi fost? Cel de lângă adunătura de mall-uri pe care a decis Nichita s-o facă împotriva legii, pentru că altceva nu ştie să facă. Acolo sigur aţi fost, că măcar atâta cultură tot aveţi. Aflaţi că în faţa Palatului Culturii s-au petrecut în ultimii doi ani ediţiile celui mai important fastival de literatură şi traduceri din această parte a Europei. Dar oamenii lui Nichita au reuşit să-l faulteze, ca să mă exprim într-un limbaj ce vă este familiar. Dar măcar în vreun liceu aţi reuşit să intraţi? Iaşul are licee foarte bune, care dau anual olimpici la diverse discipline: matematică, fizică ş.a. Daaa, există olimpiade şi în afara sportului. Acolo merg cei puţini şi deştepţi de pe urma cărora omenirea are cu adevărat de câştigat. Să ştiţi că Iaşul are mulţi din aceştia puţini.

Aţi obosit? Vai, un sportiv ca dumneavoastră? Eu pot continua, ca să vedeţi ce alte chestii se mai întâmplă prin Iaşi. Ştiaţi că la Iaşi, în fiecare toamnă, are loc cel mai mare pelerinaj din România? Vin mai mulţi oameni ca pe Naţional Arena. Daaa, mult mai mulţi! Mă opresc aici, că aveţi la ce medita.

Domnule Prunea, revenind la subiectele pe care văd că le stăpâniţi mai bine, fotbalul şi violurile, ţin să vă aduc câteva lămuriri. Iaşul nu a strălucit niciodată în fotbal. Echipa la care sunteţi angajat pe banii mei şi ai celorlalţi ieşeni, pentru care Nichita ne obligă să plătim taxe, este doar un vehicul electoral pentru el. Dacă nu ştiaţi, până nu demult se vorbea de Politehnica Iaşi, dar Nichita a adus clubul la faliment şi, pentru a scăpa de belea, a înfiinţat actualul CSMS. Când va falimenta şi acesta, va înfiinţa CSMSMTXYZ.

Exchipa este o grea sarcină pentru bugetul local şi pentru afaceriştii din Iaşi, pe care Nichita îi presează să arunce bani în această gaură neagră.

Am putut observa că această echipă câştigă doar când are Nichita interes de imagine: înainte de alegeri şi acum, când are grave probleme cu justiţia. E spălătoria de imagine a lui Gigi, iar dumneata eşti spălătoreasa şefă. Ia să treacă alegerile, să vezi ce ştiri sumbre vin de pe stadion, dinspre fotbalul ieşean. Şi tot aşa, după ciclurile electorale. Între alegeri – afaceri, blaturi, că aşa vorbesc microbiştii în târg. Cu echipa asta, Nichita a vrut să se aşeze la masa la care stăteau Porumboiu şi Gheorghe Ştefan, că altfel aceia nu îl luau în seamă. Şi rezolvarea acestei frustrări a lui ne costă pe noi o grămadă de bani, din care şi dumneata iei neruşinat de mult. Cam atâta despre lucrurile bune din fotbalul ieşean.

Cât priveşte violurile, să ştii că cei şapte violatori despre care s-a vorbit în ultimul timp sunt din Vaslui, un cu totul alt oraş decât Iaşul – nici măcar din Vaslui, ci de lângă Vaslui, dar nu contează, că nu au echipă. Şi niciun ieşean nu s-a solidarizat cu ei aşa cum ai făcut-o dumneata la primul meci de după arestarea lui Nichita, când i-ai dedicat victoria echipei de fotbal. Era şi un moment de mare realizare a vieţii lui şi merita o asemenea dedicaţie! Iar dacă tot am ajuns cu discuţia în acest loc dezgustător, poate ai auzit de isprava lui Gigi după un meci şi un şpriţ, în vestiarele stadionului unde lucrezi. Microbiştii ce s-au aflat prin preajmă atunci spun că fata a fost sfătuită să nu depună plângere. Să-ţi povestească el la următoarea victorie. Sau poate că ţi-a povestit şi la asta te refereai când vorbeai de violuri şi alte chestii? După cum ai acţionat atunci când i-ai dedicat lui Nichita victoria echipei, constat că mental eşti mai aproape de infractori decât ieşenii despre care auzi numai „chestii”.

Domnule Prunea, ca să mă exprim în limbajul lui Nichita, pe care sunt sigur că îl înţelegi: „în clipa de faţă” i-ai jignit pe „eşeni”. Situaţia nu este sub condiţionalul „dacă”; chiar i-ai jignit. Iar dacă o să-ţi ceri scuze, să ştii că cel puţin un ieşean nu ţi le va accepta: eu. Dumneata faci parte dintr-un fenomen ce a crescut îngrijorător în ultimii 25 de ani: adunarea mitocanilor în tribuna oficială. O parte dintre ei au mai fost strânşi de justiţie, dar o parte tot mai sunt acolo, pe banii noştri, şi ne scuipă coji de seminţe în cap. Eşti printre ei. Să-ţi fie ruşine!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite