Mituri false despre nemţi

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
germania steag

În mintea altor popoare, Germania are o imagine de ţară „rece“, în care totul se petrece după reguli stricte şi nimeni şi nimic nu iese în decor. Disciplina „nemţească“ n-o mai amintesc pentru că notorietatea acesteia trece timpul şi depăşeşte alte mituri. Miturile despre Germania fac până la urmă ca nemţii să aibă, într-o imagine globală şi superficială, o aură de popor antipatic.

În 2006 am avut ocazia să stau în Berlin, ca ziarist, pe toată durata Campionatului Mondial de Fotbal. Am plecat acolo cu miturile în rucsac şi m-am întors bulversat. Ori şi-au dat germanii toată silinţa să-şi acopere adevărata identitate ori ei chiar sunt altfel decât percepţiile pe care le avem noi.

Pregătit pentru a mă scufunda într-un eveniment mondial care va fi transformat într-o plictiseală de faptul că totul va curge după nişte reguli stricte, m-am trezit într-o ţară pentru care distracţia nu e un sentiment străin şi un popor care nu are frică de „invazii“ ale „indisciplinaţilor“. Am fost găzduit, în acea lună de zile, împreună cu o echipă de jurnalişti de limbă franceză, de corpul central al Universităţii Huboldt.

Să scrii despre capul în gură pe care Zidane i l-a aplicat lui Materazzi dintr-o instituţie în care Albert Einstein îşi găsise liniştea necesară pentru studiile sale imense poate părea o abatere de nefăcut. Nemţii însă ne-au îngăduit prezenţa acolo fără să considere că, pe undeva, este o inadecvare. Berlinul s-a transformat, în acele zile, într-o zonă liberă de reguli. Puteam să jur, deşi n-am călcat niciodată în Brazilia, că bucuria afişată a berlinezilor din acele zile o depăşeşte pe cea a brazilienilor. Milionul de oameni care se aduna zilnic la Poarta Brandenburg şi pe 17 iunie a făcut din Berlin un oraş viu, simpatic şi capabil să arate tuturor turiştilor că cel mai simplu mod de a demola mituri este să inviţi musafirii acasă şi să vadă cu ochii lor că ele sunt false.

În 2006, cu o echipă foarte tânără şi un antrenor simpatizat precum Juergen Klinsmann, Germania n-a reuşit să câştige CM de fotbal la ea acasă. A pierdut, cu Italia, în semifinale. După opt ani Germania umileşte în semifinale Brazilia cu 7-1 la ea acasă şi îşi reface respectul publicului care se uită la fotbal – şi cine nu se mai uită la fotbal azi – dar şi capitalul de antipatie din trecut. Antipatia vulpii care, când nu ajunge la struguri, spune că sunt acri.  

UPDATE: Gerrmania a câştigat finala cu Argentina. Tot ce am scris mai sus, înainte de meci, rămâne valabil.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite