Mizeria numită fotbal: cum arată lumea lui Sepp Blatter. Oameni care mor pe capete în Qatar, mite de sute de milioane de dolari şi de unde are FIFA atâţia bani

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi oficiali de top ai FIFA, cea mai importantă şi mai bănoasă organizaţie sportivă din lume, au fost reţinuţi de FBI după o descindere ca în filme la un hotel din Elveţia. Acuzele sunt spectaculoase: oamenii ar fi încasat şpăgi de sute de milioane de euro pentru a măslui diverse alegeri în cadrul organizaţiei şi pentru a direcţiona contracte de publicitate şi drepturi de televiziune.

Pe scurt:
1. În urma unei investigaţii marca FBI, Departamentul de Justiţie al SUA a emis mandate de reţinere pe numele a 9 oficiali ai FIFA şi a 4 directori executivi din cadrul unor companii de management sportiv. Sunt 47 de capete de acuzare.

2. Oficialii sunt acuzaţi că şi-ar fi însuşit 150 de milioane de dolari din luări de mită pe parcursul a 24 de ani!

3. Totul s-a întâmplat cu 2 zile înainte de alegerile pentru funcţia de preşedinte al FIFA. Sepp Blatter a caştigat, până acum, 4 mandate a câte 4 ani fiecare în fruntea organizaţiei şi urmăreşte să îl câştige şi pe cel de-al cincilea. Contracandidatul său este Prinţul Ali Bin al-Hussein al Iordaniei.

4. Într-o acţiune separată, Procurorul General al Elveţiei a demarat procedurile de anchetă asupra modului în care FIFA a delegat Qatarului şi Rusiei organizarea Cupelor Mondiale din 2018 şi 2022.

5. Comitetul de Etică din cadrul UEFA le-a solicitat federaţiilor europene să nu se prezinte la alegerile de vineri care, în opinia Comitetului, ar trebui să fie amânate.


 

De ce Sepp Blatter este mai politician decât toţi politicienii europeni la un loc

Pe Sepp Blatter dacă l-ai vedea, aşa, mergând pe stradă, ca oricare dintre noi, pământenii, n-ai putea spune mai multe decât că este un bătrânel de 79 de ani care merge şontâc. Conduce, însă, cu mână de fier, cea mai mare organizaţie sportivă din lume încă din 1998. În realitate, un personaj sinistru, avid de putere, machiavelic şi extrem de lacom.

Fiul unui muncitor la o fabrică de chimicale, Blatter s-a năcut în Visp, un orăşel situat la două ore de mers cu trenul din Zurich. Aici locuieşte Corinne Blatter, unicul său copil. Locuitorii din Visp au de ce să fie fericiţi căci, Fundaţia Sepp Blatter oferă constant donaţii. Are un capital în valoare de 1,1 milioane de franci elveţieni.

Pe 29 mai, 209 membri ai FIFA vor decide cine va fi preşedintele organizaţiei mondiale a fotbalului pe următorii patru ani. Sepp Blatter, preşedintele în exerciţiu, este marele favorit în ciuda scandalurilor de corupţie care au zguduit FIFA în cei 17 ani ai săi de domnie.

Blatter a supravieţuit tuturor criticilor, transformând FIFA dintr-un simplu organizator de meciuri de fotbal inter-ţări într-un gigant de miliarde de dolari.

Sunt multe poveşti nemuritoare care circulă în jurul lui Sepp Blatter. Spre exemplu, se spune că Blatter ştie pe dinafară numele tuturor preşedinţilor de federaţie din lume, inclusiv cum le cheamă pe nevestele lor! Dar la fel de adevărat este că Sepp Blatter nu este numai un diabolic manager de fotbal, ci şi un om cu vederi geopolitice mult mai clare decât cele ale multor lideri politici. Qatar a sponsorizat numeroase organizaţii islamiste din nordul Africii. Rusia, în 2014, a anexat Crimeea.

Dar, în timp ce Uniunea Europeană îşi punea problema unui nou Zid al Berlinului, Blatter număra banii veniţi sau care au să vină de la următoarele două Cupe Mondiale. Şi mai ştie un lucru Blatter: nicio federaţie europeană nu ar boicota FIFA şi, chiar dacă ar putea să boicoteze o Cupă Mondială, nimeni nu s-ar sacrifica pentru principii mai ales într-o lume rapace cum este cea a fotbalului unde totul se reduce la bani. 

 

Cum a ajuns FBI-ul să ancheteze FIFA

image

Procesul de selectare al ţărilor gazdă ale ultimelor Campionate Mondiale de Fotbal a dat naştere la multe scandaluri şi acuze de corupţie.A organiza un Campionat Mondial de Fotbal nu e ceva de ici de colo. Evenimentul are loc o dată la patru ani şi este cel mai mare spectacol sportiv al planetei.

Multe s-au schimbat, însă, în după-masa zilei în care FIFA a anunţat gazdele turneelor din 2018 şi 2022: Qatar şi Rusia! Nimeni nu se aştepta la un aşa deznodământ. Americanii şi englezii, marii favoriţi, se credeau câştigători graţie pieţei uriaşe de marketing. Binomul portughezo-spaniol avea de partea sa mulţi prieteni binevoitori la FIFA. Australia şi-a angajat lobişti. Olandezii şi belgienii aveau un dosar beton. Dar în acea zi, William Hill, celebra casă de pariuri, îi dădea ca cert câştigători pe cei din Qatar. Iar Vladimir Putin însuşi s-a implicat în favoarea Rusiei, într-o desfăşurare de forţe fără precedent pe scena sportului mondial.
 
Iar Qatar, ar fi bine să ştiţi, a pompat bani în fotbal aproape peste tot în lumea asta. Şi se spune că Mohamed bin Hammam, un "particular" din Qatar, ar fi aruncat 5 milioane de dolari pentru a obţine voturile în favoarea ţării pe care o reprezenta în culise. Căci, oficial, Federaţia din Qatar a negat orice asociere cu bin Hammam. Dar bin Hammam nu este un străin pentru Blatter. Este cel care l-a susţinut puternic financiar pe elveţian să câştige în 1998 şefia FIFA.    

Atunci când FIFA a anunţat că Rusia şi Qatar vor găzdui turneele din 2018 şi 2022, Blatter şi-a pus în cap toate guvernele ţărilor perdante care au solicitat transparenţa procesului de vot. Ca să câştige timp, FIFA a demarat o anchetă şi l-a adus pe Michael Garcia, un ex-procuror american care a coordonat activitatea în Districtul de Sud al oraşului New York. La finalul unei cercetări de 19 luni, a rezultat un document de 350 de pagini. FIFA a sumarizat raportul şi l-a transformat într-o fiţuică de 42 de pagini, spălându-se pe mâini de orice acuză. Aşa cum se spală pe mâini, de exemplu, pentru faptul că, în Qatar, un om moare la două zile în timp ce munceşte la ridicarea arenelor ce vor găzdui Mondialul din 2022.

De ce a intrat FBI pe fir şi au rezultat aceste reţineri? Până la urmă, fotbalul nu este sportul rege în SUA - asta în cazul că ar suspecta cineva că nu este vorba decât de o acţiune de imagine - iar oficialii reţinuţi nu au cetăţenie americană. Două sunt motivele. Primul este că actualul director al FBI, James Corney, este si el ex-procuror pentru Districtul de Sud al New Yorkului şi este predecesorul în această funcţie al lui Garcia.  În al doilea rând trebuie să explicăm puţin mecanismul de mituire şi de spălare a banilor. Suspecţii reţinuţi şi-au plănuit infracţiunile în SUA, folosindu-se de sistemul bancar american pentru a-şi achita sau a-şi ridica banii din mite. Schema lor financiară care avea la bază eforturile promoţionale ce se fac în jurul fotbalului avea să dea roade la anul, în 2016, atunci când, în SUA, are să se dispute Copa America. Un turneu care, de regulă, se dispută în America de Sud, are să fie găzduit anul viitor de SUA.

 

Cum a fost deconspirată reţeaua

image

Reţeaua a fost deconspirată în felul următor. Chuck Blazer, cetăţean american, era unul dintre cei mai importanţi conducători ai CONCACAF, organismul afiliat al FIFA care reprezintă America de Nord si Caraibele. Blazer avea de ales. Nu îşi mai plătise taxele de mulţi ani, nu îşi raportase un venit în valoare de 11 milioane de dolari şi era sigur că va merge la închisoare. Pentru ca să scape, a făcut un târg cu autorităţile şi a devenit informatorul lor, oferindu-le documente şi înregistrări de la întâlnirile cu colegii lui de la FIFA. Blazer nu se numără printre cei 14 reţinuţi dar, în 2013, a pledat vinovat în faţa unui tribunal după ce i s-au adus acuzaţii de corupţie.

 

De ce Federaţiile din Cayman şi Caraibe sunt cele mai puternice din lume

Jeffrey Webb se numără printre cei 9 oficiali FIFA reţinuţi. Este născut în Insulele Cayman, era superiorul lui Blazer în cadrul CONCACAF şi vice-preşedinte al FIFA. Procurorii susţin că cei arestaţi au acceptat mite şi comisioane ilegale în valoare de 100 de milioane de dolari din anii '90 şi până în prezent. Banii veneau de la directorii executivi ai firmelor de marketing sportiv. În schimb, firmele ofereau acoperire media, marketing şi transmiteau meciurile de fotbal de pe tărâm american.

Webb, din postura de vice-preşedinte al FIFA şi de preşedinte al CONCACAF, l-a nominalizat pe trezorierul Federaţiei din Cayman, Canover Watson, să se ocupe la FIFA de auditul intern. În noiembrie 2014, autorităţile din Cayman îl arestau pe Watson sub acuza de spălare de bani.

Procurorii americani acuză că, în timpul procesului de selecţie pentru organizarea Campionatului Mondial de Fotbal din 2010, oficialii sud-africani erau pregătiţi să dea 10 milioane de dolari Uniunii de Fotbal din Caraibe condusă de Jack Warner, vice-preşedinte FIFA şi preşedinte al CONCACAF. Plata era de fapt o mită pentru a securiza voturile coordonate de Warner. Banii, culmea, ar fi trebuit să fi fost transmişi din fonduri guvernamentale!

Din 1999 şi până astăzi, CONCACAF a primit de la FIFa 330 de milioane de dolari iar în următorii patru ani li s-a promis 180 de milioane de dolari. Aici sunt 35 de ţări membre FIFA, 35 de voturi pe care Blatter conteaza 100%.

FIFA anunţă cu mândrie că programele sale de solidaritate derulate în ultimii patru ani în ţările membre CONCACAF valoreaza 1,56 miliarde de dolari. Majoritatea acestor bani sunt direcţionaţi spre federaţii care nu au vreun program sportiv şi nu au nicio şansă de a participa la vreo Cupa Mondială, precum Insulele Cayman sau Montserrat. La fel ca ceilalţi 207 membri FIFA, au drepturi egale atunci când vine vorba de vot. Pe harta lui Blatter cei 5,200 de locuitori din Monterrat sunt la fel de importanţi ca şi cei 200 de milioane de locuitori din Brazilia. Practic, cu atâţia membri liliputani, FIFA are mai mulţi membri decât ONU!

În aceste ţări, FIFA investeşte bani mai mult în spaţii de birouri pentru oficialii de fotbal. Cayman a primit 2 milioane de dolari începând cu anul 2002 numai pentru un super-sediu. Iar Cayman este pe locul 191 în lume. 

Cât se câştigă la FIFA

Comitetul Executiv al FIFA are 25 de membri nominalizaţi. Fiecare are un salariu anual de 300,000 de dolari. Aici mai adăugăm o diurnă de 500 de dolari chiar şi pe zilele fracţionare când muncesc pentru FIFA, bilete de avion la clasa întâi, mese gratuite şi cazări de cinci stele. Dacă se duc la Zurich, oficialii se cazează la Baur au Lac, un stabiliment vechi de 171 de ani cu o privelişte spectaculoasă spre Alpi.

 

De unde are FIFA atâţia bani

La sfârşitul Cupei Mondiale din Brazilia, după un ciclu de 4 ani, FIFA a avut încasări de aproape 5,8 miliarde de dolari din drepturi de difuzare şi din sponsorizări.

Ultima Cupă Mondială a însemnat pentru FIFA un venit de 1,6 miliarde de dolari din vânzarea drepturilor de marketing. Sponsorii au achitat pentru aceste drepturi, la Mondialul din Africa de Sud, 1,2 miliarde de dolari. Scandalurile de corupţie nu au contat, aşadar, FIFA s-a ales cu o creştere de 33% a veniturilor.

Până la urmă, ratingurile televiziunilor sunt mai importante decât matrapazlâcurile lui Blatter. Unde pui că 43% din venituri sunt din contractele de difuzare ale meciurilor de fotbal iar 29% înseamnă sponsorizări de la cele mai mari şi mai conştiincioase companii din lume înseamnă că nimeni nu este deranjat în a lega afaceri cu Diavolul.

Se moare pe capete în Qatar pentru stadioanele lui Blatter

În ciuda promisiunilor făcute de oficialii din Qatar, emigranţii nepalezi au murit la o rată de 1 om la două zile în anul 2014 în timp ce munceau pentru construirea stadioanelor ce vor găzui Cupa Mondială de Fotbal din anul 2018. Practic, oamenii muncesc în nişte condiţii mizere şi total ostile, la o temperatură de peste 50 de grade celsius.

Ce se va alege de aceste stadioane după Mondialul din 2018? Sud-africanii o pot explica mai bine. FIFA le-a promis infrastructură, canalizări şi apă. Locuitorii din împrejurimile oraşului Nelspruit, spre exemplu, n-au rămas decât cu priveliştea arenei goale. Dupa ce Africa de Sud a găzuit Mondialul din 2010, ţara s-a chinuit să atragă afaceri la arenele sale de fotbal, multe dintre ele şi acum primind subvenţii de la stat pentru a rămâne în picioare. Din cele şase stadioane construite, numai două au ajuns să se susţină financiar.

Jerome Valcke, secretarul general al FIFA, îi urechea pe brazilieni în 2012, spunându-le că merită un şut în fund pentru modul în care muncesc la stadioanele Cupei Mondiale. Valcke le explica brazilienilor cum va exploda turismul după acest eveniment în timp ce sistemul sanitar, la acea vreme, era făcut praf iar lumea murea pe capete în spitale. Brazilia a cheltuit 4 miliarde de dolari pentru distracţia unei lumi întregi. A cântat după partitura lui Sepp Blatter. Şi deocamdată a pierdut.




 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite