Sport

articolul anterior articolul urmator

Mostră rară de decenţă jurnalistică: Cum a comentat Vali Moraru ce s-a întâmplat la imnul României

25
19 May 2022 23:01:09
Autor: Amir Kiarash
Vali Moraru, un jurnalist care refuză prostituţia profesională
Vali Moraru, un jurnalist care refuză prostituţia profesională

Trăim în vremuri în care, în goana de după senzaţional, normele jurnalistice sunt călcate în picioare. Şi, din păcate, în foarte multe cazuri, vedem nişte exagerări grosolane. Joi seară însă, moderatorul postului Digi Sport a arătat că se poate şi altfel.

După scandalul care implică, în aceste zile, naţionala de hochei - care, oricum, a pornit de la nişte exagerări şi minciuni după cum Adevărul a scris aici -, o parte a presei a aşteptat finala Cupei României cu sufletul la gură! Asta deoarece, una dintre echipele calificate în ultimul act a fost Sepsi Sfântu Gheorghe, care provine din Covasna. Adică, o formaţie numai bună de a fi folosită pentru a amplifica, artificial, un scandal cu tentă etnică.
 
Exact cum era de aşteptat, în ziua finalei Cupei României, au circulat tot felul de ştiri ciudate. De pildă, a ajuns subiect de indignare faptul că, în momentul intonării imnului României, câţiva jucători de la Sepsi n-au dus mâna la inimă! Asta în condiţiile în care un asemenea gest nici nu e obligatoriu şi, inclusiv la meciurile echipelor naţionale, găsim de fiecare dată zeci de fotbalişti care stau, pur şi simplu, pe gazon, în momentul intonării imnului, fără să aibă mâna la inimă.
 
Revenind la finala Cupei României, Sepsi – Voluntari (2-1), culmea exagerării a fost atinsă, când s-a publicat următoarea ştire: „Galeria celor de la Sepsi s-a întors cu spatele la gazon, în momentul intonării imnului naţional“. 
 
Doar că, atunci când te uitai pe imagini, vedeai câţiva indivizi, care puteau fi număraţi pe degetele unei mâini, care, într-adevăr, s-au întors cu spatele la teren, când s-a intonat imnul naţional. Restul galeriei venite din Covasna a stat decent, cu faţa la gazon şi a ascultat imnul. Din păcate, realitatea n-a mai contat şi informaţia transmisă a fost cea pomenită mai sus.
 
Văzând această exagerare grosolană, moderatorul Digi Sport, Vali Moraru, a ţinut să clarifice lucrurile, imediat după finala câştigată de Sepsi.
 
Spre lauda sa, Moraru a dat dovadă de decenţă jurnalistică şi a explicat exact ce s-a întâmplat, înainte de startul partidei.
 
„Văd în mediul online că nişte patrioţi acuză că galeria celor de la Sepsi s-a întors cu spatele la gazon, când s-a intonat imnul naţional. Haideţi să lămurim lucrurile. Au fost vreo trei inşi care au făcut acest gest urât. Probabil, oameni veniţi direct din Ungaria. Repet, e un gest urât, care merită să fie taxat. De aici însă până la a spune că toată galeria lui Sepsi s-a întors cu spatele la imn e cale lungă. Şi o exagerare. Pentru că oamenii au stat decent şi au ascultat imnul“, a fost reacţia moderatorului Digi Sport.
 
Nu e prima dată când Vali Moraru dă dovadă de reacţii corecte. Şi în trecut, jurnalistul postului Digi Sport a avut mai multe intervenţii, în timpul emisiunilor sale, în care a spus lucrurilor pe nume, fără a exagera din dorinţa de face rating cu orice preţ.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

25 Comentarii

corect roman
19.05.2022, 23:26:24

Bine Moraru a fost decent in exprimare dar despre scandari de ce n-a avut decenta sa spuna nimic?Un ipocrit fara coloana.

-9 (27 voturi)
Amdo Odma
20.05.2022, 08:00:57

Nu cumva in Adevarul de azi se face trimitere la articolul "Fanii lui Sepsi s-au întors cu spatele la intonarea imnului României, la finala Cupei României. Ce au scandat"? Articol publicat de Digisport? S-a propasit lupul moralist la Adevarul.

-12 (18 voturi)
Amdo Odma
20.05.2022, 09:55:05

Imediat am fost impuscat cu -11, ceea ce chiar imi place, iar articolul de care ziceam a disparut.

-14 (18 voturi)
Voyvod
20.05.2022, 09:55:08

Bun, deci vreo 3 insi au stat cu spatele la sunete. Era mai grav daca vreo 3 insi isi astupau urechile.

+2 (4 voturi)
Mischalaul Mischa
20.05.2022, 10:00:07

... Cea mai inalta forma a decetei jurnalistice este ADEVARUL . Din paacate , adevarul se gaseste doar partial in opiniile domnului Vali Moraru . Adevarul dureros este ca nemesii maghiari si sustinatorii lor dispetuiesc si urasc romanii si Romania . Poate va veni o zi cand aceasta ura se va topi in evolutia civilizatiei .

+3 (13 voturi)

Vezi toate comentariile (25)

Modifică Setările