Muhammad Ali avea origini irlandeze, şi-a făcut mama KO la doi ani şi a convins un om să nu se sinucidă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Muhammad Ali FOTO AP
Muhammad Ali FOTO AP

Muhammad Ali, care a încetat din viaţă la 74 de ani, a avut o viaţă fascinantă, cu multe întâmplări savuroase, scrie cotidianul L'Equipe. Ali avea origini irlandeze, prima persoană făcută KO de el a fost mama lui, iar în 1981 a convins un om să nu se sinucidă.

În 1964, Cassius Clay şi-a anunţat convertirea la islam şi a decis să abandoneze "numele de sclav", urmând să i se spună Muhammad Ali. Însă, paradoxal, numele lui era dat după un luptător antisclavie din secolul XIX.

Stră-străbunicul lui Ali, Abe Grady, era un irlandez care locuia în Kentucky în anii 1860. După ce s-a căsătorit cu o sclavă liberă, el l-a născut pe John Grady, tatăl Odessei Lee Grady Clay, cea care îi va da naştere lui Muhammad Ali. În 2009, fostul campion mondial s-a dus la Ennis, un sat din vestul Irlandei, pentru a se întâlni cu rudele sale.

Prima persoană pe care a făcut-o KO a fost mama lui, aşa spunea Ali. Pe când avea 2 ani, i-a tras un pumn mamei sale şi a lăsat-o pe Odessa Clay fără doi dinţi.

La revenirea de la Jocurile Olimpice de la Roma în 1960, Ali ar fi fost refuzat într-un restaurant din Louisville, iar, de furie, şi-ar fi aruncat medalia în râu. Însă a fost o pură invenţie. Ali a mărturisit mai târziu că pur şi simplu a pierdut-o. O replică a acestei medalii i-a fost oferită când a aprins flacăra olimpică la Jocurile Olimpice de la Atlanta.

William Klein, realizator al filmului Muhammad Ali, the Greatest (1969), a povestit în 2012 că acesta a fost un elev slab: "După victoria cu Liston, în 1965, m-am întâlnit cu Ali în motelul lui. Un mexican i-a cerut un autograf şi i-a spus că are mulţi prieteni în Mexic. Ali a răspuns: "Mexico? Cum se scrie Mexico? Nu am mai fost la şcoală de mult timp", a povestit Klein.

În 1964, cu puţin timp înainte de meciul cu Sonny Liston, cel care încă se numea Cassius Clay a scos un album muzical intitulat "I am the greatest". După convertirea la islam, albumul a fost retras de pe piaţă.

Los Angeles, 1981. Un tânăr de 21 de ani stă pe marginea unui geam la etajul 9 al unei clădiri şi ameninţă că se va sinucide. Situaţia pare fără ieşire: poliţişti şi psihologi au încercat în zadar să-l convingă. Muhammad Ali, care ajunge din întâmplare pe acolo, se oferă să discute cu tânărul. "Sunt fratele tău, vreau să te ajut", i-a strigat Ali. După 20 de minute tensionate, tânărul renunţă la ideea morbidă: "Să salvezi o viaţă este mai important pentru mine decât orice centură de campion", a spus Ali.

În 1984, după o săptămână de teste într-un spital din New York, Ali află că suferă de Parkinson. "Este judecata Domnului. Mi-a dat această boală ca să-mi amintească de faptul că nu sunt numărul 1. El este".

Muhammad Ali obţine în 2002 o stea la Hollywood, dar nu pe faimoasa Alee a Celebrităţilor. La cererea lui, steaua este încrustată în zidul teatrului Kodak, unde se desfăşoară ceremonia premiilor Oscar. Ali nu voia ca numele său să fie călcat în picioare.

Fostul pugilist Muhammad Ali a încetat din viaţă vineri, la vârsta de 74 de ani, după ce a fost internat la un spital din Phoenix cu probleme respiratorii.

El va fi înmormântat miercuri, la Louisville (Kentucky), acolo unde s-a născut, urmând ca autorităţile locale să-i aducă un omagiu la 11 iunie. La Louisville, drapele vor fi cobborâte în bernă până la înmormântarea lui Ali.

Ali suferea de maladia Parkinson de peste trei decenii şi în ultimii ani a avut foarte puţine apariţii în public. Ultima sa apariţie data din luna aprilie, când fostul boxer a participat la o gală în Arizona.

Muhammad Ali, care locuia în Phoenix (Arizona) a avut probleme cardiace în ultimii ani şi a fost internat în decembrie 2014 deoarece ar fi avut pneumonie, însă atunci medicii au constatat şi că suferise o infecţie urinară, pentru care a fost tratat şi în ianuarie 2015.

Ali s-a retras din activitatea sportivă în 1981, cu un palmares de 56 de victorii şi cinci înfrângeri.

Sursa: news.ro

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite