Primăriile aruncă banii pe lovituri de imagine. Culisele venirii lui Mutu la Petrolul şi a lui Chivu la CS Universitatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Mutu şi Cristi Chivu
Adrian Mutu şi Cristi Chivu

Petrolul şi CS Universitatea Craiova au făcut oferte fabuloase pentru foştii lideri ai echipei naţionale, aflaţi acum la final de carieră.

Mutu la Petrolul este o afacere ca şi făcută, Chivu la CS Universitatea Craiova rămâne deocamdată la stadiu de proiect, dar şi această mutare s-ar putea materializa anul viitor. Numitorul comun al acestor afaceri? Primăria. Cea din Ploieşti e dispusă să sprijine revenirea Briliantului, cea din Craiova încă visează la repatrierea fostului căpitan al echipei naţionale. Ce mai au în comun aceste două mutări? Nişte oferte fabuloase din punct de vedere financiar, mult peste media salarială a Ligii I, aflată în scădere în ultimii ani.

Petrolul pune la bătaie pentru Mutu o jumătate de milion de euro, dar şi bonusuri importante, menite a-l scoate pe fotbalistul lui Ajaccio din letargia în care a căzut de ceva timp. „Lupii” vizează chiar câştigarea campionatului şi apoi accederea în Liga Campionilor, îndeplinirea obiectivelor stabilite urmând a aduce grupării din Ploieşti bani frumoşi. 

Întrucât Mutu vine sub formă de împrumut, Petrolul nu plăteşte nimic pentru el şi îşi permite să-i ofere lui Mutu cel mai mare salariu din istoria competiţiei interne. Socoteala patronului Dan Capră, un tânăr afacerist care n-avea nicio treabă cu fotbalul până să devină principalul acţionar al echipei, a fost simplă. Decât să plătească 200.000 de euro pe un atacant străin, să-i dea acestuia un salariu de 100.000 de euro şi să dea aceeaşi sumă şi la impresari, mai bine îi oferă 500.000 de euro lui Mutu şi dă şi o lovitură de imagine. Clubul plăteşte salariul, iar Primăria, în baza contractului de asociere, se angajează să achite primele de performanţă fixate fotbalistului.

Chivu n-a jucat din mai, Mutu n-a mai marcat de atunci

După modelul ploieştenilor, Craiova atacă pista celuilalt mare fotbalist pe care l-a avut România în ultimul deceniu. Diferenţa este că Universitatea n-are niciun acţionar în afara Primăriei, care-l momeşte pe Cristi Chivu cu o ofertă magică, exclusiv din bani publici

Proiectul Chivu este diferit de proiectul Mutu. În vreme ce Petrolul caută rezultate imediat şi implicit un câştig financiar, Craiova vizează atragerea lui Chivu în structura de conducere a clubului, după ce acesta va pune ghetele în cui. Strategia oltenilor se bazează şi pe dorinţa jucătorului de a îmbrăţişa o carieră de manager şi nu una de antrenor şi ce ar putea fi mai strălucitor pentru Craiova fotbalistică decât Chivu preşedinte? Mai ales că acest lucru ar lichida probabil şi lupta cu gherila lui Mititelu.

Proiectele de repatriere ale celor doi mari fotbalişti sună bine şi frumos, dar se pot lovi de o mare problemă. Ce mai pot oferi cei doi, din punct de vedere fotbalistic? Chivu n-a mai jucat din luna mai a acestui an, iar în sezonul 2012-2013 a evoluat în zece meciuri. Are patru operaţii la acelaşi deget de la piciorul drept şi ţine cu dinţii de contractul cu Inter, care nu ştie cum să mai scape de el. Mutu e apt din punct de vedere fizic, dar traversează o perioadă nefastă, fiind fără gol marcat de luni bune. 

Practic, Mutu n-a mai marcat de pe 4 mai 2013, iar Chivu n-a mai jucat de pe 5 mai 2013. Iar în ultima perioadă, fotbalistul care va împlini 35 de ani în ianuarie s-a ocupat mai mult cu exploatarea conflictului pe care-l are cu Victor Piţurcă decât cu fotbalul.

Victor Becali, impresarul celor doi, şi un care-i cunoaşte bine atât pe Mutu, cât şi pe Chivu nu e deloc entuziasmat de aceste mutări. „Mutu n-a mai jucat de mult timp şi lui nu-i va fi uşor în campionatul românesc. Dar el încă mai poate şi dacă se va pregăti bine va putea face diferenţa, dar asta nu înseamnă că automat Petrolul devine favorită la titlu. Chivu, în schimb, trebuie să vadă dacă mai poate juca după atâtea operaţii. Eu nu cred că se va întoarce în România. Dacă va fi bine fizic are de unde să aleagă, din câte oferte sunt pentru el. Oferte bune, pe bani frumoşi”, a spus Becali

Cristian Chivu
Data naşterii: 26 octombrie 1980
Selecţii/goluri la naţională: 75/3
A jucat la: CSM Reşiţa, Universitatea Craiova, Ajax, AS Roma, Inter

Oferta Craiovei pentru Chivu
500.000 euro – primă de instalare
375.000 euro – salariu anual
Contract pe doi ani
Un post în conducerea clubului din 2016
Chivu în sezonul actual: 0 meciuri/0 goluri

Adrian Mutu
Data naşterii: 8 ianuarie 1979
Selecţii/goluri la naţională: 77/35
A jucat la: FC Argeş, Dinamo, Inter, Verona, Parma, Chelsea, Juventus, Fiorentina, Cesena, Ajaccio

Oferta Petrolului pentru Mutu
500.000 euro – salariu anual
Contract pe un an şi jumătate
500.000 euro dacă Petrolul intră în Liga Campionilor
250.000  euro dacă Petrolul ia titlul

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite