Neagu&Co vor înfrunta „sperietoarea“ Norvegia în turneul preolimpic, la 15 luni după un adevărat miracol. Medalie pentru Rusia lui Ambros Martin la CM

0
Publicat:
Ultima actualizare:
România şi-a aflat toate adversarele din turneul preolimpic programat în perioada 19-22 martie.
România şi-a aflat toate adversarele din turneul preolimpic programat în perioada 19-22 martie.

Naţionala feminină de handbal a României va înfrunta Norvegia, Muntenegru şi Coreea de Nord în turneul preolimpic, în încercarea de a ajunge la Tokyo 2020. Neagu şi colegele sale trebuie să depăşească cel puţin una dintre echipele europene şi să termine această grupă de foc pe unul dintre primele două locuri pentru a se alătura delegaţiei României la ediţia cu numărul 32 a Jocurilor Olimpice.

România nu are cu ce să se laude după prestaţia la Campionatul Mondial de handbal de la Kumamoto, încheiat pe locul 12, fără punct în grupele principale. Cristina Neagu este însă convinsă că "nu aceasta este adevărata faţă a României", iar handbalistele vor trebui să confirme asta peste doar trei luni, într-o grupă preoplimpică extrem de dificilă.

Rusia a câştigat finala mică şi a trimis Norvegia pe culoarul României

Rusia lui Ambros Martin nu poate fi mulţumită nici ea cu prestaţia la Mondialul de la Kumamoto, la ultima mare competiţie internaţională la care puternica naţiune are dreptul de a concura sub steag, cu imn şi culori. După ce Comitetul Olimpic Internaţional a votat în unanimitate excluderea Rusiei din competiţiile majore pentru următorii patru ani, tot orgoliul ţării lui Putin s-a agăţat de braţul minionei atomice - Vyakhireva, de Sen şi Bobrovnikova.

Campioana olimpică nu a reuşit însă să ţină piept tăvălugului ofensiv al Olandei, cedând la limită, 32-33, în semifinală.

Finala mică a fost doar o consolare dulce-amăruie pentru echipa antrenorului spaniol care a sărit din barca României în plin an preolimpic pentru confortul postului din Rusia. Norvegia a deschis în forţă, înscriind trei goluri fără să primească vreunul în primele cinci minute, însă rusoaicele au strâns rândurile, reuşind să construiască un avantaj de trei goluri până la pauză (18-15).

Cu o eficienţă la aruncări care a oscilat mult timp în apropierea pragului de 50%, Norvegia nu a reuşit să se apropie de Rusia şi să preseze, astfel încât trupa lui Ambros Martin nu a asudat, a menţinut un avans sigur şi s-a impus, în cele din urmă, scor 33-28, cu 9 goluri marcate de Vyakhireva, câte 4 înscrise de Makeeva şi Managarova, 3 de Frolova, Sen, Mikhaylichenko, 2 de către Kuznetsova, Bobrovnikova, Fomina şi 1 - Malashenko.

Cum a fost alcătuită grupa României pentru turneul preolimpic:

  • România: pentru că titlul mondial revine unei echipe din Europa (Olanda sau Spania), „bătrânul continent“ a primit două poziţii în plus la „preolimpice“. Astfel, România a acces în ultimul tren ce poate duce la Tokyo graţie locului 4 obţinut la Campionatul European de handbal din 2018.
  • Coreea de Nord: locul 4 din Asia
  • Norvegia: locul 4 la Campionatul Mondial
  • Muntenegru: locul 5 de la Mondiale

4

calificări are România la Jocurile Olimpice, în 1976 (locul 4), în 2000 (locul 7), în 2008 (locul 7) şi în 2016 (locul 9).

Norvegia are coşmaruri din cauza României

Jocul arătat de România la Kumamoto nu oferă argumente reale pentru optimism la startul „preolimpicelor“, echipa fiind dependentă chiar şi de o Neagu cu resurse fizice limitate, fiind inexistentă pe contra-atac şi rareori cutezătoare de pe extreme.

Trecutul însă oferă un argument: naţionala României, e adevărat, sub comanda lui Ambros Martin, şi cu un lot în care se regăseau câteva super-jucătoare retrase între timp, administrau Norvegiei cea mai drastică înfrângere din istoria participărilor nordicelor la un Campionat European. Pe 6 decembrie 2018, România punea pe tabelă un fabulos scor, 31-23 în faţa campioanei mondiale din 2015, întrerupând o serie de 18 ani fără victorie în faţa Norvegiei la turneele finale.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite