O româncă a adus titlul European la baschet 3x3 pentru Franţa!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Franţa e campioană europeană, cu Ana Maria Filip în echipă
Franţa e campioană europeană, cu Ana Maria Filip în echipă

Ana Maria Filip, jucătoare de origine română, care evoluează pentru Franţa, a fost starul Campionatelor Europene de Baschet 3x3 care s-au disputat la Bucureşti, în Circul Metropolitan.

Ana şi-a condus echipa către titlul continental şi a fost inclusă în echipa turneului.

La masculin, Serbia, de patru ori campioană mondială, a rupt blestemul europenelor şi a cucerit primul titlu după patru participări consecutive la turneul final.

Aproape 2.000 de spectatori au asistat la finalele competiţiei, disputate duminică seara şi peste 8.000 de oameni au vizitat Circul Metropolitan de-a lungul celor trei zile de competiţie. Alături de suporterii romani, fanii care au însoţit echipele naţionale si au creat o atmosfera incendiara pe durata meciurilor.

Meciurile de baschet din arena, dar şi zona pentru fani care a inclus jocuri pe calculator şi pe console, simulatoare de pilotaj, zone de relaxare, street food şi standuri ale partenerilor au atras toţi membrii familiei.

Show-urile de lumini şi proiecţiile 3D pe suprafaţa de joc au oferit o experienţă inedită şi completă atât jucătorilor, dar mai ales spectatorilor. “Totul a fost incredibil, de la prezentarea jucătorilor, la spectacolul dintre meciuri, a fost cel mai spectaculos eveniment de baschet 3x3 la care am luat parte. România, ai fost uimitoare” scria la final în social media finalistul Karlis Lasmanis, din naţionala Letoniei.

Pentru România, competiţia la Campionatul European de baschet 3x3 s-a încheiat în sferturi şi cu un loc 5 în clasamentul final la feminin, plus un loc 11 la masculin. Naţionala feminină, formată din Ancuţa Stoenescu, Gabriela Mărginean, Sonia Ursu şi Gabriela Irimia, a cedat, duminică, în faţa Ucrainei, 18-20, la capătul unui meci în care tricolorele nu au reuşit să conducă decât, pe alocuri, în primele cinci minute, iar aruncările de două puncte nu au intrat.

baschet

“Meciul de duminică a fost urât şi de uitat cât mai repede. Avem de lucrat. Abia acum începe greul pentru noi. A fost un meci pe care, în mod normal, trebuia să îl câştigăm. Nu veau să desconsider adversarul, însă am făcut un meci prost şi, practic, ne-am bătut singure. Trecând peste toate asta, cred că am format o echipă bună, care dă speranţe acestui sport, însă este o echipă care trebuie să lucreze de acum înainte foarte mult”, a tras concluziile Ancuţa Stoenescu

Italienii de la Da Move Crew au fost responsabili cu acrobaţiile sub panou, pentru a face tranziţia spre intensele dueluri de la masculin: mingile de baschet s-au învârtit, au dansat pe muzică, totul culminând cu un slam-dunk peste 6 dintre majoretele de la Dracula’s Girls, care au făcut show de-a lungul celor trei zile de întrecere continentală. Spectaculosul moment a prefaţat perfect numărul de magie din semifinalele masculine. Scenariul, pe scurt: cine a înscris prima a mers mai departe. Însă asta este doar o mică parte a poveştii.

Sprintul spectaculos spre medalii

Tabloul feminin a cernut primul. Dacă Olanda a evadat rapid pe tabelă în semifinala sa şi a avut tot timpul avantaj în faţa campioanei mondiale, Italia, Franţa a câştigat o semifinală tare cu Ucraina, fiind condusă şi apoi presată de la distanţă de o posesie de sportivele care au eliminat România. Doar în ultimul minut al semifinalei, Ana Maria Filip şi colegele sale s-au pus la adăpost, încheind cele 10 minute de joc cu 17-14.

Dusan Bulut a deschis jocul de pe tabloul de 4 contra Rusiei cu un trasor din afara semicercului, iar desprinderea la 4-3 a Rusiei a provocat o reacţie aprigă a numărului unu mondial, care a tras spectaculos, propulsând Serbia la avans de 5 puncte. “Maestrul” Majstorovic a pus punct meciului cu 90 de secunde înainte de final, cu o aruncare de 2 puncte care a adus simetrie jocului, 21-13 .

Semifinala ultimelor două campioane europene, dintre Letonia şi Slovenia, s-a încins spre finiş. Letonii au trăit periculos atunci când, cu 29 de secunde înainte de final, la 18-20,  Slovenia a beneficiat de două aruncări libere. Egalată la 20, Letonia a fost salvată de execuţia lui Kārlis Lasmanis, care a adus campioanei în exerciţiu punctul 21, cu 20 de secunde rămase pe cronometru şi biletul pentru finala cu Serbia.

baschet

Din punctul de vedere al Letoniei, finala masculină a mers în sens invers faţă de semifinală: Serbia a dominat startul, însă campioana din 2017 a revenit incredibil, reuşind să egaleze scorul, la 18. Ultimele secunde al partidei au fost trăite de inimoasa galerie a Serbiei în picioare, iar oamenii din Novi Sad s-au impus, 19-18, refuzându-le letonilor onoarea de a fi prima naţională care îşi apără titlul european.

La feminin, Ana Maria Filip, pivotul de origine română al Franţei, şi Mamignan Toure au fost de neoprit la Bucureşti. Cu câte 35 de puncte înscrise în 5 partide, cele două au contribuit decisiv la defilarea naţionalei Cocoşilor, într-o finală cu Olanda care a curs într-un singur sens şi care s-a încheiat 21-5, stabilind recordul pentru cel mai categoric scor înregistrat în ultimul act la FIBA 3x3 Europe Cup.

Podiumul la feminin a fost completat de Italia, învingătoare în extra-time în faţa Ucrainei, după o aruncare de două puncte (17-16), în timp ce la masculin, bronzul a fost câştigat de Slovenia, 21-15 în faţa Rusiei.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite