Olăroiu al Croaţiei, pariul care a schimbat naţionala lui Modrici!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anglia - Croaţia este a doua semifinală a Campionatului Mondial de fotbal, meciul fiind programat diseară, de la ora 21.00.

Fotbalul cămilelor! Fotbal doar pentru bani! Sunt cele mai dese caracterizări care se fac atunci când vine vorba despre fotbalul din Orientul Mijlociu. Campionatul Mondial din Rusia demonstrează însă că această etichetă este adesea falsă. Selecţionerul Croaţiei, Zlatko Dalici, e omul care a demontat premiza conform căreia din Golf vin doar bani.
Pentru a înţelege mai bine situaţia e nevoie să ne întoarcem în timp. Nu prea mult, ci până în octombrie anul trecut. Croaţia se afla în pragul colapsului, după patru rezultate greu de digerat, în preliminariile Mondialului: 0-1 cu Islanda, 1-0 cu Kosovo, 0-1 cu Turcia şi 1-1 cu Finlanda. Prezenţa la turneul final devenea o problem aspră, chiar şi prin prisma barajului, unde Ucraina avea prim planul, în vreme ce Islanda era deja calificată.

Preşedintele federaţiei de la Zagreb, fostul mare internaţional Darko Suker, care a făcut parte din echipa de bronz a Croaţiei la CM din 1998, decide să ia o măsură şoc. Îl demite pe antrenorul Ante Cacici, aflat în funcşţie din 2015, sub comanda căruia Croaţia jucase bine la Euro 2016. Cacici e scos din ecuaţie şi în locul lui este numit Zlatko Dalici. Dar cine e Dalici? Antrenor care de opt ani activa în lumea arabă. Fost jucător decent în campionatul inter, dar fără nicio selecţie la naţională. Un fel de Olăroiu, dacă e să facem comparaţie cu România. Dalici făcuse minuni la arabi, în special la Al Ain, echipă pe care a preluat-o la un an după ce a fost antrenată de Oli. Românul a plecat în 2013, Dalici a venit în 2014. Înainte o pregătise pe Al Hilal, tot la un timp după Olăroiu.

L-a adus pe Olici lângă el
Presa croată a strâmbat din nas la numirea lui Dalici, dar la două zile după ce a fost pus selecţioner, Croaţia a învins Ucraina în deplasare, scor 2-0, în ultimul meci din preliminarii şi a securizat prezenţa la baraj.  A urmat apoi un 4-1 şi un 0-0 cu Grecia la baraj şi biletele de Mondial au ajuns la Zagreb. Odată cu ele şi un contract pentru Zlatko, care condiţionase rămânerea la naţională de îndeplinirea obiectivului, acela de a califica echipa. “Am fost atacat, am trăit vremuri grele, dar am avut mereu încredere în mine şi în echipă”, a mărturisit Zlatko Dalici, care a schimbat în primul rând atmosfera la echipă, unde rezultatele apăsătoare deterioraseră relaţiile din vestiar. Nu e deloc uşor să gestionezi o cabină în care se schimbă fotbalişti de la Real Madrid, Barcelona, Juventus, Inter, Milan, Liverpool, Monaco sau Atletico Madrid, iar orgoliul şi mândria croaţilor a creat mereu incidente. Chiar şi acum, la acest turneu final, unde toate merg bine şi frumos, Kalinici a fost exclus din lot, jucătorul lui Milan fiind trimis acasă pentru că a refuzat să intre pe teren din postura de rezervă. 

“Eu nu i-am învăţat pe băieţi să joace fotbal. Acest grup are valoare şi ar fi păcat să nu ajungă cât mai sus”, a spus cu modestie Dalici, care imediat după investire l-a adus lângă el pe l-a adus pe fostul mare internaţional Ivica Olici, abia retras din activitate. Tot secund este şi Drazen Ladici, fost portar în naţionala Croaţiei, care în în intervalul 2006-2011 a condus naţionala de tineret a croaţilor. Unde l-a avut ca asistent chiar pe Dalici.
Indiferent ce se va întâmpla la meciul de diseară, Zlatko Dalici va rămâne la cârma Croaţiei cel puţin încă doi ani, confirmând încrederea care i s-a acordat. El are o problemă importantă de lot în perspectiva meciului cu Anglia, deoarece l-a pierdut pe fundaşul dreapta Vrsalijko, de la Atletico Madrid, care s-a accidentat. În locul său, titular va intra Corluka, de la Lokomotiv Moscova, un fotbalist cu mare experienţă, cu peste 100 de selecţii la naţională.

CV Zlatko Dalici
Data naşterii: 26 octombrie 1966
Locul naşterii: Livno (Bosnia)
A jucat la: Hajduk Split, Dinamo Vinkovci, Buducnost Titograd, Velez Mostar, Varteks
A antrenat: Varteks, Rijeka, Dinamo Tirana, Slaven Belupo, Al Faisaly, Al Hilal B, Al Hilal, Al Ain 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite