Omenirea e capabilă de performanţe uluitoare: Cum a evoluat recordul în proba de maraton în ultimii 123 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eliud Kipchoge deţine, momentan, recordul mondial în proba de maraton
Eliud Kipchoge deţine, momentan, recordul mondial în proba de maraton

Oamenii de ştiinţă au fost fascinaţi de recordurile stabilite pe distanţa de 42,195 de kilometri şi un medic a şi efectuat un studiu pentru a vedea care e cel mai bun timp posibil pe această distanţă.

Proba regină a atletismului a fost inclusă şi în prima ediţie a Jocurilor Olimpice, în 1896. Atunci, grecul Spiridon Louis a câştigat aurul cu timpul de 2 ore, 58 de minute şi 50 de secunde. 

De atunci, în 123 de ani, bărbaţii au ajuns să alerge distanţa maratonului în 2 ore, 1 minut şi 39 de secunde (record mondial stabilit în 2018), iar femeile în 2 ore, 15 minute şi 25 de secunde (record mondial stabilit în 2003). 

Întrebarea e cât de repede se poate alerga un maraton? Un răspuns l-a oferit doctorul Michael Joyner în cadrul unor studii, în 1991. Luând în calcul mai mulţi factori precum nivelul de VO2max (capacitatea atletului de a absorbi oxigen) şi eficienţa mişcărilor în timpul alergării, Joyner a ajuns la concluzia că, în condiţii optime, un om poate termina un maraton după 1 oră, 57 de minute şi 58 de secunde. La vremea publicării acestor studii, recordul mondial era de 2 ore, 6 minute şi 50 de secunde.

Acum, când Eliud Kipchoge a reuşit prima cursă în mai puţin de două ore, mulţi susţin că a fost doborâtă o barieră mentală şi că vor urma şi alţii care vor face maratonul în mai puţin de două ore. Însuşi Kipchoge e de această părere: „Am făcut cursa de la Viena pentru a arăta că nu există limite pentru omenire. Sunt sigur că ceea ce am reuşit eu va inspira mulţi oameni. Mă aştept ca, pe viitor, mai mulţi oameni să facă maratonul în mai puţin de două ore“.

2 minute şi 50 de secunde a fost ritmul mediu în care Eliud Kipchoge a parcurs fiecare din cei 42 de kilometri în timpul cursei sale istorice.  
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite