Omicronul bulversează sportul. Numeroşi fotbalişti infectaţi, foarte multe meciuri amânate sau anulate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Messi
Messi

Pe fondul măririi extraordinare a cazurilor de infectaţi cu coronavirus în lume, numeroşi sportivi au fost şi ei depistaţi cu COVID-19, multe meciuri au fost amânate sau anulate. Au apărut şi voci care cer vaccinarea obligatorie în fotbalul românesc.

Sute de mii, chiar milioane de oameni infectaţi zilnic cu noua variantă a virusului SARS-CoV-2, printre ei, aşa cum era de aşteptat, şi mulţi sportivi. Drept urmare, multe meciuri au fost amânate sau anulate, nu numai de fotbal, ci şi de rugby şi baschet, şi discuţiile despre vaccinarea obligatorie în sport au început din nou să apară, chiar şi în ţările cu grad foarte mic de imunizare, aşa cum este cazul României.

Curg ştirile cu sportivi sau antrenori depistaţi pozitiv, unii dintre ei vaccinaţi, alţii, nu. Printre ultimii care au fost nevoiţi să intre în izolare se află şi patru jucători de la PSG, unul dintre ei fiind Leo Messi. Anunţul a fost făcut după ce acum câteva zile s-a aflat că tehnicianul lui Liverpool, Jurgen Klopp, care a decis să nu mai transfere fotbalişti nevaccinaţi la club, a fost depistat pozitiv, sau după ce aproape toate formaţiile din prima ligă italiană au prezentat cazuri în acest început de an. Printre cei aproape 30 de fotbalişti din Serie A infectaţi se numără Chiellini, Arthur şi Pinsoglio de la Juventus; Osimhen, Elmas de la Napoli; Dzeko, Satriano şi Cordaz de la Inter; Criscito şi Serpe (şi antrenorul Andrei Şevcenko) de la Genoa.

Creşterea alarmantă a cazurilor de infectare cu SARS-CoV-2 a dus şi la amânarea sau anularea mai multor meciuri, cele mai afectate competiţii fiind Cupa Europei la rugby şi campionatul Angliei la fotbal. Partide reprogramate au fost şi în Euroliga de baschet, dar şi în NBA.

În România, valul 5 al pandemiei încă nu şi-a intrat pe deplin în drepturi, se aşteaptă o creştere exponenţială a cazurilor în perioada următoare, dar sunt conducători de cluburi care cred că vaccinarea obligatorie a fotbaliştilor, aşa cum este în Italia şi în Franţa, ar face ca impactul pandemiei asupra desfăşurării Ligii 1 să fie minim. „Aş susţine o măsură în care să aibă drept de joc doar fotbaliştii vaccinaţi sau să fie posibilă rezilierea contractelor jucătorilor care nu s-au imunizat. Sportivii intră în contact cu foarte multă lume şi mi s-ar părea normal să existe această obligativitate. La clubul nostru, suntem vaccinaţi în proporţie de 80%”, a declarat pentru playsport.ro, preşedintele lui Sepsi, Cornel Şfaiţer. Este al doilea oficial din fotbalul românesc care susţine astfel de măsuri. „Recomand tuturor să se vaccineze. Aş da o vaccinare obligatorie! Dar nu ştiu care ar putea fi sancţiunile pentru cei care nu se supun”, spunea administratorul special de la Dinamo, Iuliu Mureşan.

Nu aceleaşi opinii sunt şi în cadrul FCSB, unde patronul „roş-albaştrilor”, Gigi Becali, poate fi dat exemplu drept anti-vaccinist convins, declaraţiile sale putând trece de multe ori drept instigare la nerespectarea hotărârilor de combatere a pandemiei. „Pentru ce să mă vaccinez? Niciodată în viaţa mea nu o să fac asta, chiar dacă ştiu că mor. Dacă eu am tratament, pentru ce să fac vaccin? Ca să fac modificare genetică sau ce? Nici familia mea nu se vaccinează pentru că au văzut că eu nu mă vaccinez”, elucubra Gigi Becali în direct la televizor anul trecut.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite