Omul enciclopedie: un hunedorean a păstrat istoria Corvinului în mii de imagini de epocă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aurel Herlea este autorul celei mai mari colecţii de fotografii despre istoria echipei de fotbal Corvinul Hunedoara, în anii ei de glorie. Hunedoreanul, acum în vârstă de 82 de ani, a fost timp de 13 ani fotograf al clubului de fotbal, într-o perioadă care a coincis cu anii cei mai buni ai echipei.

Aurel Herlea (82 de ani) a trăit cei mai frumoşi ani din viaţă alături de Corvinul Hunedoara, în vremea în care echipa făcea instrucţie pe teren propriu cu adversari ca Steaua Bucureşti şi Rapid Bucureşti.

Hunedoreanul, care a lucrat ca electrician în combinatul siderurgic, a fost timp de 13 ani până în anul 1989 fotograful clubului Corvinul şi nu a lipsit la niciunul dintre meciurile jucate pe teren propriu. După mai bine de două decenii, imaginile alb-negru păstrate în colecţia sa impresionantă redau cu acurateţe atmosfera electrizantă a derby-urilor jucate de generaţia de aur a fotbalului hunedorean: cu Michael Klein, Dorin Mateuţ, Romulus Gabor, Ioan Andone sau Mircea Lucescu în rolurile principale.

Fotografii pentru muncitori
Aurel Herlea nu s-a despărţit, timp de mai bine de un deceniu de aparatul său Praktica Super TL, pe care şi-l achiziţionase în 1975 la preţul de două salarii. L-a folosit în fiecare duminică de meci, pentru ca în ziua de următoare, fotografiile realizate de hunedorean să îşi ocupe locul de ciste pe un panou de la intrarea în combinat.

„Luni dimineaţa, cel puţin 10 poze de la meci trebuiau afişate în faţa Combinatului. Pe un panou de la Poarta 10. Când intrau sau ieşeau în schimb, sute de muncitori se îmnghesuiau să le vadă. Mulţi nu ajunseseră la meci şi se bucurau la vederea fotografiile mele”, a povestit fostul fotograf.

Plăcerea oamenilor de a vedea frânturile din meciurile de poveste ale echipei corbilor albaştrii nu a fost singura satisfacţie a fotografului. Meseria care l-a ţinut aproape de gazon i-a dat ocazia lui Aurel Herlea să îi cunoască pe cei mai buni fotbalişti ai acelor vremuri.

image

Deşi hunedoreanul a renunţat la fotografie imediat după 1989, a păstrat peste 120 de filme alb-negru pline de imagini memorabile de la meciurile de fotbal. O mică parte dintre cele mai frumoase fotografii despre istoria clubului a fost publicată de suporterii hunedoreni, cu ocazia împlinirii a 90 de ani de la înfiinţarea echipei Corvinul Hunedoara.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite